petek, 11. november 2016

Kurkuma v goveji juhi

V naši spletni trgovini Avita smo objavili dober članek o kurkuminu. Nahaja se v kurkumi, rumeni začimbi iz indijske kuhinje. Moja mama kurkumo (po novem) dodaja povsod: v govejo juho, druge juhe, enolončnice, zelenjavne polpete, dušeno zelenjavo ... Samo v solati je še nisem našla. Kurkumi velikokrat dela družbo ingver - si lahko predstavljate domačo govejo juho z ingverjem in kurkumo? Sploh ni slaba, res ne!

Ker vem, da se vam ne da klikati med blogom in Avito, bom članek o kurkuminu objavila kar tukaj. Ko ga boste prebrali, boste večkrat uporabili to zdravo začimbo. Vedno znova sem navdušena, kako lepo se obarva jed!

Kurkumin – zdravilni oranžni prah z daljnega vzhoda

Kurkumin je aktivna substanca v začimbi kurkuma (lat. Curcuma  longa), ki uspeva v Indiji, Indoneziji in na Kitajskem. V zadnjem času se v Evropi vse pogosteje uporablja kot začimba, že dolgo pa služi kot neškodljivo barvilo za živila in kozmetiko, v Aziji tudi za blago. Kurkumin je najbolj cenjen zaradi izjemnih protivnetnih lastnosti, zato se uporablja za zdravljenje kože, sklepov in jeter ter za preprečevanje rakavih obolenj.

Kurkumin – glavna učinkovina azijske svete začimbe

Kurkuma zaradi svoje zdravilne moči in vsestranskosti slovi kot sveta začimba, ki jo uporabljajo v različne namene – nepogrešljiva je v tradicionalnih nepalskih in indijskih jedeh (npr. curry), služi kot barvilo za živila, prehranska dopolnila, kozmetiko in blago, v prvi vrsti pa je cenjeno zdravilo tradicionalne azijske medicine (npr. ajurvedske medicine). Arheologi so ugotovili, da prebivalci Azije kurkumo uporabljajo že več kot 4500 let.

Kurkuma je bližnja sorodnica ingverja, še ene izredno zdravilne zeli, ki prav tako vsebuje določen delež spojine kurkumin.

Iz posušene in zmlete korenike kurkume nastane prah intenzivno rumeno-oranžne barve. V nekaterih trgovinah je mogoče najti tudi celo koreniko kurkume, ki po videzu spominja na koreniko ingverja. Uživamo jo lahko svežo (naribano).

Okus kurkume je rahlo pekoč, mehak in trpek. Ob segrevanju na olju postane aroma kurkume še bolj intenzivna. Spominja na ingver, pomaranče in poper. Slednjega pogosto dodajajo k prehranskim dopolnilom s kurkuminom in s tem izboljšajo njegovo slabo absorpcijo skozi črevesne stene. Spojina v popru, ki poveča absorpcijo kurkumina, se imenuje piperin.

V kurkumi se nahaja približno 5% glavne zdravilne učinkovine z imenom kurkumin, ki prihaja iz skupine flavonoidov. V njej se nahajajo tudi druge zdravilne učinkovine, kot je npr. turmeron, ki spodbuja obnovo možganskih celic in povezav med njimi ter na ta način preprečuje različne degenerativne bolezni možganov (Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, možganska kap). V kurkumi najdemo poleg tega še mucin. Nastajanje te snovi v telesu sicer spodbuja želodčna stena, da se zaščiti pred prebavnimi sokovi. Če bomo toplo vodo zmešali z žličko soli in žličko kurkume, bomo uspešno ublažili težave s kislino v želodcu (npr. zgaga).

Spojino kurkumin so prvič kemijsko izolirali že davnega leta 1815, vendar je bilo potrebnih še več kot sto let, da so znanstveniki v celoti razbrali njeno kemijsko strukturo. Z intenzivnim raziskovanjem v 20. stoletju so znanstveniki odkrili mnoge zdravilne lastnosti kurkumina za človeško telo.


Zdravilne lastnosti kurkumina

 • Deluje protivnetno: na mehur, dlesni, sklepe (npr. osteoartritis kolena), oči, kožo (dermatitis in luskavica) … Pri tem mora biti odmerek kurkumina dovolj velik (400-600 mg 3x dnevno).
 • Za lepšo kožo: kurkumina pasta se v Indiji uporablja pri poročnih obredih, saj naj bi pozitivno učinkovala na zdravje in s tem videz kože.
 • Lajša bolečine (npr. pri artritisu).
 • Ima močen antioksidativen učinek.
 • Regulira krvni sladkor.
 • Lajša alergije.
 • Zmanjšuje tveganje za srčni napad.
 • Učinkovito zdravi virusni hepatitis, saj se kurkumin ponaša s protivirusnim in protibakterijskim delovanjem.
 • Podpira pravilno delovanje jeter, žolčnika in prebavnih organov: na jetra deluje razstrupljevalno, spodbuja nastajanje prebavnih sokov, zdravi kolitis, Crohnovo bolezen in sindrom razdražljivega črevesja.
 • Pomaga v boju proti depresiji.
 • Upočasnjuje simptome Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni: preprečuje smrt možganskih celic in spodbuja nastajanje novih.
 • Upočasnjuje razvoj multiple skleroze.
 • Deluje protirakavo: zavira rast tumorjev in s tem širjenje rakavih obolenj. Še posebej učinkovito deluje na rak dojke, prostate, želodca, dvanajsternika in jeter.
 • Preprečuje nabiranje maščobnega tkiva: s svojim delovanjem izboljšuje presnovo maščob.


Priporočen dnevni vnos

Za doseganje pozitivnih učinkov pri zgoraj omenjenih težavah bi bilo potrebno zaužiti zelo velike količine kurkume z žličko (4 – 5 g), kar pa bi razdražilo prebavila in povzročilo drisko.

Priporočljivo je, da kurkumin uživamo v obliki visoko koncentriranih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo okoli 400 - 600 mg kurkumina. Eno takšnih je kurkumin v obliki kurkumin-fosfolipid-kompleksa z dodanimi vitamini. Kurkumin v patentiranem fosfolipidnem kompleksu se absorbira kar 29-krat bolje od običajnega kurkumina. (Moj namig: poglejte na www.avita.si)

Kurkumin lahko v manjših količinah zaužijemo z dodajanjem kurkume kot začimbe. Absorpcija bo občutno boljša, če jedi dodamo še malce popra in maščobe. Zelo okusen je napitek iz medu, vode, limone in manjše količine kurkume, ki je hkrati pravi balzam za imunski sistem. Z rednim uživanjem bomo telo odlično pripravili na zimsko sezono prehladov in drugih obolenj.

Predoziranje kurkumina

Uživanje kurkumina le zelo redko povzroča nezaželene stranske učinke. Uživanje večjih količin kurkumina se ne priporoča nosečnicam in ljudem z ledvičnimi kamni, saj se v kurkumi skriva precejšnja količina oksalatov. Ti se vežejo na kalcij in skupaj z njim tvorijo kristale kalcijevega oksalata oz. sečne kamne.

P.S.

Pri nakupu začimb (na splošno) ne varčujte. Sama vedno kupim ekološko pridelane začimbe, tudi kurkumo, saj so ravno indijske začimbe velikokrat onesnažene s težkimi kovinami in drugimi strupi (plesen).

2 komentarja: