ponedeljek, 24. oktober 2016

Sram zaradi CETA

Danes bomo z velikim zanimanjem čakali na odločitev valonskega parlamenta, ali bodo dali soglasje k sporazumu CETA. Srčno upam, da ne bodo. Mislim, da je po vseh teh razpravah zelo jasno, da je CETA gnilo jajce, ki so nam ga želeli podtakniti. Predvsem pa je testno polje za še slabši sporazum TTIP.

Kljub protestom, glasnim in manj glasnim, smo državljani EU zatajili. Nismo dovolj pokazali, da ne želimo CETA. Tudi sama si očitam to pasivnost in me je sram. Valonski politiki so nam nastavili ogledalo in nam pokazali, kakšni smo (drugi) - politično nedejavni, kot ovce v tropu, ki zameketajo samo takrat, ko so lačne.

Če sporazum ne bo podpisal, in vsak dan večkrat prosim tiste "tam zgoraj" naj ne bo, bomo dobili drugo možnost. Kaj bomo naredili? Kaj lahko naredimo?

Čudi me, da so soglasje k CETA dale tudi takšne, okoljsko zavedne države kot je Avstrija. Ravno danes sem našla majski izvod revije Mahlzeit, ki jo izdaja avstrijski Spar. Skupaj s še nekaterimi organizacijami (kot je Greenpeace in Bio-Austria) so financirali študijo o vplivu sporazumov CETA in TTIP na avstrijsko kmetijstvo in živilsko industrijo. Predvsem svarijo pred sporazumom TTIP - kot vemo, bo že CETA omogočil vstop ameriških multinacionalk na EU trg.

Njihove ugotovitve sem smiselno povzela:

1. Močno se bodo spremenili eksistenčni pogoji (genska tehnologija, kloniranje, hormoni) - konkuriranje avstrijskih kmetov z ameriškimi je obsojeno na propad.

2. Kmetijska industrija namesto ekologije (predvsem ekološke kmetije bodo propadle, prav tako manjše in srednje kmetije; ocena: 590 kmetij do leta 2025 bo propadlo).

3. Izguba delovnih mest (ocena: 4.600 delovnih mest, predvsem v majhnih obratih, ki delajo na tradicionalen način).

4. Manjša zaščita potrošnikov (v Evropi: delovanje po principu preprečevanja; ZDA: kar dokazano ne škoduje, je dovoljeno - kaj bomo dobili na krožnike?)

5. Izguba zaščitenih regionalnih izdelkov (najbolj sporno področje, vsaj za CETA in TTIP; v sporazumu so si pustila odprta vrata: če v receptu spremenijo samo eno sestavino ali v imenu eno črko, lahko takšen "ponaredek" prodajajo). Torej bomo idrijske žlikrofe in prekmursko gibanico lahko dobili iz farme v Teksasu.

6. Vrnitev prepovedani kemikalij (od 1.300 v EU prepovedanih kemikalij jih je v ZDA prepovedanih sami 11; če k temu dodamo še točko 4, si lahko predstavljamo, kakšne izdelke bomo dobivali)

7. Gensko spremenjeni izdelki (v ZDA so gensko spremenjene rastline enakovredne s konvencionalnimi, zato lahko pričakujemo tožbe velikih koncernov, ker jih ne bodo mogli uporabljati za izdelavo hrane)

8. Diktat pri izbiri semen in izguba raznovrstnosti sort (kar se že sedaj dogaja)

9. Zdravstveni pomisleki (ne samo krajšanje pričakovane življenjske dobe in zdravja potrošnikov v EU, tudi delovni in zdravstveni pogoji pri pridelovanju hrane v ZDA so dosti slabši kot v EU, zato bo lahko prišlo do tožb).

10. Brez transparentnosti in demokracije (pogajanja so potekala za zaprtimi vrati, brez širše razprave).

A ste že slišali, da bi slovenska vlada naročila takšno študijo? Če sem prav razumela v Tarči, jo bodo takrat, ko bo CETA podpisan. A se politikom res skisajo možgani? So res takšne lutke (v rokah XY - vstavite ustrezen izraz)?

5 komentarjev:

  1. Vidim, da ste tudi gledali Tarčo. Meni so šli lasje pokonci, da o povišanem pritisku ne govorim. To ni samo gnilo jajce ampak Trojanski konj.

    Že tu se mora alarm prižgat, ko si nekdo, ki hoče priti na tvoj trg, jemlje pravico do tožb in odškodnin, če ne bo pričakovanega dobička !!!

    Kaj je narobe z evropskimi politiki, so totalno brez pameti, ali so vsi prodane duše?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem gledala Tarčo, pa tudi berem tuje časopise. Saj tako jih večina razmišlja: če bi bil sporazum tako slab, ga ti pametni ljudje, ki nas zastopajo v evropskem parlamentu, ne bi potrdili, a ne? Mogoče pa niso tako pametni - kot si mi mislimo ...

      Izbriši
  2. Valonskega, ne valižanskega.
    V ostalem sem pa vesel, da ste tako dobro obrazložili zadevo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za popravek, sem preveč hitela s pisanjem ...

    OdgovoriIzbriši
  4. Dober pridpevek in odgovor.
    Človek res pomisli, da 'če bi bil sporazum tako slab, ga ti pametni ljudje, ki nas zastopajo v evropskem parlamentu, ne bi potrdili, a ne?' Ampak, ja 'Mogoče pa niso tako pametni - kot si mi mislimo ...' ali upamo ;)

    OdgovoriIzbriši