ponedeljek, 19. september 2016

Serotonin je več kot hormon sreče

Dokler nismo napisali članka o serotoninu, nisem vedela, kako pomemben je. Grem se stavit, da ne boste našteli polovice nalog, ki jih opravlja v telesu. Poznamo ga predvsem pod vzdevkom "hormon sreče", je pa veliko več kot to.

Ta nevrotransmitor (prenašalec živčnih dražljajev)  ima pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja, apetita, spolnega nagona, spanca, procesov pomnjenja, učenja in sanjanja, skrbi za črevesno peristaltiko (ritmično krčenje), normalno delovanje krvožilnega sistema, mišic in endokrinega sistema.

Mnogo znanstvenikov je mnenja, da neravnovesje serotonina privede do psihičnih težav, kot so depresija, anksioznost (tesnobnost, živčna napetost), napadi panike, neobvladljiva jeza in obsesivno-kompulzivna motnja. Razloge za pomanjkanje gre iskati v zmanjšanem nastajanju serotonina, pomanjkljivem številu receptorjev, na katere bi se serotonin vezal, nesposobnosti serotonina, da bi dosegel receptorje ali v pomanjkanju triptofana, iz katerega serotonin nastane.


Zanimivo je, da se pomanjkanje serotonina različno izraža pri moških in ženskah. Ženske z nizkim nivojem serotonina so bolj nagnjene k depresiji, tesnobi, močni želji po ogljikovih hidratih, prenajedanju in posledičnem dvigu telesne teže. Moški, pri katerih pride do pomanjkanja serotonina, pa so bolj podvrženi alkoholizmu, sindromu ADHD (primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti) in motnji navad in nagibov.

Celoten članek je dosegljiv tukaj.

1 komentar:

  1. Helena, hvala. Vedela sem, da je pomemben, ampak, da je tako pomemben...
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši