četrtek, 5. maj 2016

Dobrodošlo poletje!

Sanjarim o tem, da bom enkrat imela dovolj časa za res podrobno raziskovanje petih elementov. Uporabljamo jih v tradicionalni medicini, feng shuiju, kitajski astrologiji, sodobnih zdravilskih metodah kot je bioresonanca, pa še kje. Pet elementov predstavlja dogajanja in razmerja v naravi, katere del je tudi človek.

Teh pet elementov se lahko podpira, izčrpava, nadzoruje, združuje. S petimi elementi opišemo človeške lastnosti, čas (sedaj, ko tole pišem, vlada element zemlja yin), organe, okuse, pokrajine, barve, poklice ...

Tudi letne čase lahko opišemo z elementi:

pomlad - element les
poletje - element ogenj
jesen - element kovina
zima - element voda

Ker je elementov pet, letni časi pa so štirje, hitro ugotovimo, da zemlja nima letnega časa. Element zemlja je kot nekakšen vsestranski džoker, ki se lahko vrine med letne čase, zato vlada zadnjih 18 dni vsakega letnega časa.

Danes se je začelo poletje, saj štetje letnih časov v kitajskem koledarju malo prehiteva našega. Do elementa ognja imam dvostranski odnos: po eni strani ga potrebujem, ker greje moj les, po drugi strani mi škoduje, če ga je preveč. Tako celo leto lovim ravnotežje v ognju, saj močno vpliva na stabilnost mojega horoskopa.

Tudi na splošno je ogenj dvostranski element, saj se v ognjeni energiji skriva tudi vodena. To se v praktičnem življenju kaže npr. tako, da imamo pri težavah s srcem (ogenj) hitro težave tudi z ledvicami (voda).

Ravnotežje v elementu ogenj odločilno vpliva na naše duševno zdravje. Vsi z velikim psihičnimi težavami, diktatorji in psihopati imajo težave v ognju. Ogenj nas lahko naredi tople, lahko pa mentalno bolne. Zadolžen je tudi za komunikacijo, partnerstvo, ljubezen in strast.


Na telesnem nivoju nam neravnovesje v ognju prinese težave s srcem, krvnim obtokom, bolečine v prsih, močno potenje, nemirnost, anemijo, vrtoglavico, motnje spanja, motnje v prekrvavljenosti telesa, motnje v koncentraciji.

Ljudje z veliko ognja so zelo karizmatični, imajo sijoče oči, ki pritegnejo poglede in z lahkoto navdušijo množice. Radi so v središču pozornosti, znajo komunicirati, veliko govorijo in so zelo prepričljivi. So strastni in impulzivni, radi imajo "velika" čustvena stanja. Imajo dobro razvito intuicijo, so optimistični in zanesljivo stopajo po svoji življenjski poti.

Smer neba: jug
Del dneva: 9. - 13. ura
Okus: grenek
Življenjsko obdobje: puberteta
Barva: rdeča in njeni odtenki (roza, vijolična)
Material: usnje, umetni materiali

Lep začetek meseca kače vam želim. To je mesec nežnejših čustev in ljubezni, saj je kača ogenj yin. Junija pa bo vladal ognjeni yang konj, takrat bo ugoden čas za velike korake in velika čustva.

3 komentarji:

  1. Helena, želim vam čudovito poletje.
    Sama se čisto premalo spoznam na vse te, meni sicer zanimive reči. Zelo rada pa preberem in ... včasih:) upoštevam priporočila.
    Ogrlica deluje:). Sem bila zadnjič tako nestrpna, da nisem nič več odlašala. Še isti večer sem eno, ki jo imam, avtorice Smiljke Franjič, dopolnila:). Pa se mi zdi, da se motiv tako lepo ujema z reškim lesom.
    Najlepša hvala.
    Lep vikend.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, končno ste ukrepali! Opica pa že pošteno brca, a ne?

      Izbriši
    2. Helena, se lažje diha... vse več kot vem, vse bolj se zavedam, da čisto premalo :). Hvala.

      Izbriši