nedelja, 17. april 2016

Cvetlični konec tedna

V soboto sem se spontano odločila za ogled tulipanov v Arboretumu Volčji potok. Sicer lepo, sončno vreme s pošteno dozo vetra je očitno marsikoga odvrnilo od obiska, zato je bil arboretum prijetno prazen - relativno gledano, saj nas je bilo vseeno nekaj sto.

Najprej sem zavila v trgovino in kupila dva lonca, potem pa odšla na sprehod med tulipani. Ni se mi dalo veliko hoditi; ko sem pofotografirala najbolj zanimive tulipane in na klopci pojedla svojo malico, sem še enkrat odšla v vrtnarijo in nakupila nekaj sadik. Počasi v glavi nastaja podoba letošnjih sezonskih zasaditev.

Nedeljo sem preživela zelo lagodno, malo sem gospodinjila, malo brala, malo delala na vrtu.

Če ne bi bilo vetra, bi bil vikend že kičasto lep. A veste, da imajo tisti, ki slabo prenašajo veter, šibko vranico? Razlaga je zelo preprosta: veter spada v element kovina, vranica v element zemlja, zato veter (kovina) izčrpava vranico (zemljo).

In ne pozabimo, da je vranica eden najpomembnejših organov v tradicionalni kitajski medicini. Je kot general, ki skrbi, da so drugi organi dobro preskrbljeni.

Fotografije niso najboljše, saj so narejene s kompaktnim fotoaparatom v močnem soncu, vendar kar dobro pokažejo bogate grede s tulipani.




















8 komentarjev:

  1. Toliko let že nisem bila v Arboretumu. Tvoje slike so me zamikale, da bom mogoče ta teden skočila tja, potrebujem namreč tudi kakšno sadiko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pohiti ... Če bo vreme lepo, bo veliko tulipanov že odcvetelo.

      Izbriši
  2. Vedno očarajo... tulipani.
    Se že veselim vaših zasaditev. Saj nam boste podarili utrinek, a ne?!
    Tole z vranico je zanimivo. In logično hkrati. Včasih obžalujem, da nisem znanja, ki ga imam sedaj, imela že pred leti... a vendar....bolje pozneje kot nikoli :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Počasi, kot mačka mlade, domov nosim sadike. Barve vem, katere bom uporabila, tudi poznam rastline, ki bodo pri meni najbolje uspevale, zato mi ostane samo, da najdem lepe sadike in jih skombiniram. In nabavim 10 vreč zemlje ...

      Izbriši
  3. Pozdravljena-hvala za zanimive članke, s katerimi nas osveščate na vseh področjih.
    pazljivo sem prebrala tole o šibki vranici-mene veter izčrpava in ga ne prenesem. Po ajurvedi sem baje čista vata.
    Prosim za nasvet kaj predlagate za šibko vranico in kako naj jo krepim?
    Veloko energije za vse vaše sktivnost, tako fizične kot duhovne in znanstvene vam želim
    Marjana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če ste vata, potem vas res hitro odpihne ... K zemlji spada cel kup zadev, najbolje, da si preberete ta članek, kjer sem opisala element zemljo - seveda upoštevajte samo dobre lastnosti, da ne boste postali preveč trmasti in nefleksibilni:
      http://www.fengshui-akademija.si/aktualno/aktualno-arhiv-zemlja.php

      Izbriši
  4. Lepe fotke. So v ozadju sakure? (Sedma slika.)

    Ste kaj pokukali do rododendronov? Obožujem jih in se v glavnem radi njih odpravim v Arboretum. Samo enkrat sem imela to srečo, da so vsi istočasno cveteli. Včasih so vmes nočne pozebe in potem so beli čisto osmojeni.

    Moja vranica je očitno v redu, če sklepam po zadnjem izletu na Veliko Planino, ko je pihalo kot za stavo. Trenutno je tam kot v pravjici, kamor seže oko, sami podleski.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne vem, katera drevesa so v ozadju, nisem šla do označb. Tudi rododendronov še ni bilo, vsaj jaz se ne spomnim nobenega ...
      Malo vetra ne škodi, prepiha in očisti možgane!

      Izbriši