četrtek, 17. marec 2016

Zakaj pa imamo hipersenzibilne prijatelje?

Članek o Mojih moških parazitih je bilo zelo bran in komentiran. Nekatere je zmotilo, da ne bi mogla biti z moškim, ki glasno smrči. Čisto rahlo sem se tudi sama zasekirala, ampak vem, da ob hrupu ne morem spati. Ne gre! Niti zaspati ne morem, pa še zbudim se utrujena.

Prijatelj, ki je tako srečen, ko ga omenim na blogu, me je spodbudil, da sem začela raziskovati hipersenzibilnost (močna občutljivost). On je namreč hipersenzibilen, čeprav poskuša to prikriti. Pred mano seveda ne more blefirati, takoj sem ga spregledala. 

Ko mi je zadnjič očital, da sem včasih tudi jaz hipersenzibilna, sem na spletu poiskala test in ga rešila. Ojojojoj ... Rezultat: 231 točk od 300. Ne vem, če me je podatek, da sem hipersenzibilna, razveselil. Sem pa s hipersenzibilnostjo povezala različne težave, ki jih imam (na primer z občutljivostjo na hrup). 


Težave hipersenzibilnih ljudi so zelo raznolike

A veste, da obstajajo posebni svetovalci za hipersenzibilne? Tisti, ki so močno hipersenzibilni, imajo težave v partnerstvu, službi, družbi, zato pomoč še kako potrebujejo. Po eni strani so zelo občutljivi na zunanje dražljaje, po drugi strani pa ne spustijo v svoj intimni svet. Obstajajo tudi knjige, blogi, FB skupine, seminarji ... Vsi svetujejo, da se je s hipersenzibilnostjo potrebno sprijazniti in iz nje izvleči najbolje. 

Sama sem jo, očitno, kar dobro odnesla, saj močno senzibilni ljudje ne morejo voditi podjetja, težave imajo najti in obdržati partnerja, težko izražajo svoja čustva - čeprav se hipersenzibilni ločijo na intro in ekstovertirane hipersenzibilneže.

Ko sem prijatelju povedala za rezultat testa, me je začel provocirati, ali so takšni testi zanesljivi, ali verjamem vsemu, kar napišejo, pa še neke druge bedarije, po katerih sem sklepala, da je v racionalno hipersenzibilni fazi. Kar počakaj, sem si mislila, boš že prišel v "čisto" hipersenzibilno fazo, potem ti bom vrnila milo za drago. Hja, za kaj pa imamo prijatelje?

Test v nemščini:
http://www.zartbesaitet.net/survey/site.php?a=su_onepage&su_id=1

Test v angleščini:
http://hsperson.com/test/

P.S.

Če je še kdo hipersenzibilen, naj se mi oglasi. 

6 komentarjev:

  1. Hipersenzibilnost?
    Ali je to po slovensko izredno močno izraženo čustvovanje?
    Notranje ali zunanje? Kaj to pomeni?
    Se zahvaljujem za odgovor.
    Hipersizibilnež Jure.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jure, ne gre samo za čustvovanje, tudi za fizične reakcije.
      http://www.lens.co.at/sr/drugaciji-od-drugih/test-da-li-ste-hipersenzibilni
      Vaša samodiagnoza pa je pravilna ...:)

      Izbriši
  2. Helena, zelo zanimivo. Sploh pomislila nisem, da je mogoče dandanes res vse izmerit. In sem pozabila, da nisem šla študirat psihologije ravno zaradi matematike :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Matematika pri študiju psihologije? Hmmm, se kar strinjam, saj morajo biti psihologi kar dobri analitiki in imeti vsaj nekaj logičnega mišljenja.

      Izbriši
  3. Jaz sem sigurno hipersenzibilna. Se mi zdi, da je to v mojem umetniškem poklicu plus, v življenju pa se velikokrat ne obnese :)
    Lp, Lucija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je, vsakdanja rutina dela hipersenzibilnim težave.

      Izbriši