četrtek, 24. marec 2016

Letošnje barvne kombinacije za roželjubce

Zelo praktično je, če ena od mojih sodelavk živi v bližini vrtnarije, ki je vključena v Profesionalno vrtnarsko družbo. Kaj je to? Če niste roželjubec, potem ne veste, da so v PVD vključene najbolj avantgardne slovenske vrtnarije, ki (zelo prosto rečeno) nadaljujejo delo Ruth Podgornik Reš.

Vsako leto izdajo katalog in ta katalog sem danes zjutraj zagledala v pisarni. Juhuhuhu! Res lepo presenečenje in komaj čakam, da ga prelistam in dobim navdih za letošnje zasaditve.


Že imate katalog? PVD

Kakšne barvne kombinacije pa bodo letos energijsko ugodne? Vlada nam ognjena opica. Mogoče še komu ni jasno, ampak opica (oziroma vse tisto, kar predstavlja) je absolutni vladar letošnjega leta.

To se v vsakdanjem življenju kaže tako:

- da smo poskočni kot opice (slaba posledica tega je, da samo "skačemo" in nič ne realiziramo)
- da radi trgujemo in barantamo (poznamo aktualne dogovore med EU in Turčijo, svoj piskrček je pristavila tudi Grčija)
- da hodimo naokrog kot opice (saj veste iz dokumentarnih filmov, kako hodijo - prsa ven, rame nazaj, mačo pogled, poglejte me, kako lep sem)
- da so nam postale pomembne teme, ki spadajo v element kovina (več tukaj)
- da so nam postale pomembne teme, ki so v našem horoskopu v elementu kovina
- da so nam naenkrat všeč izleti v kovinsko pokrajino (kopasti in valoviti hribi in hribčki)
- da nas privlačijo sončni zahodi, hobiji in druge prostočasne dejavnosti
- da smo bolj športno aktivni (a mislite, da so uspehi naših skakalcev naključni?), radi na zraku (tudi spada v element kovina)

Letos je opica, zaradi ognjene kombinacije, kar pod pritiskom (ogenj namreč zelo uspešno "obdeluje" kovino, lahko rečemo, da jo kontrolira). Kako ji pomagati? Ker, če je šef stalno pod pritiskom, slej ko prej postane tečen ...

Pomaga ji vmesni element, blažilec med ognjem in kovino, in to je zemlja. Zato bom letos izbrala rumene, oranžne, marelične in rjave barve (70%) in dodala bele, sive (30%), ki spadajo v kovino. Seveda se bo v zasaditvah našla tudi kakšna rožica z "napačno" barvo, ampak prevladovale bodo zemeljske in kovinske.

Se že veselim, izbor rožic v teh barvah je izredno bogat, zato ne bo razloga, da zasaditve ne bodo lepo. Pričakujem pa, da bo letošnje poletje suho, zato bom pazila pri izboru rastlin tudi na potrebo po vodi. V katalogu PVD je pri vsaki rastlini tudi označeno, koliko vode potrebuje. Jupiii, komaj čakam, da bom začela kombinirati!

2 komentarja:

  1. Oh, kako cvetoče! Vabljivo. In sploh... Helena, hvala! Zelo sem vesela povezave, namigov, predlogov.
    Tako zelo vse drži.
    p.s. Tudi moja naj vrtnarija je 'zraven' :)

    OdgovoriIzbriši
  2. U madona, te pa se moram letos resno lotit tekaških treningov, ker bom razturala, hehehe. Aha, zato pa mi je danes tako letelo na teku po hribčkih in gričkih. Naj živi opica! Lep velikonočni vikend, mnogo pisanih pirhov in okusno velikonočno pojedino!

    OdgovoriIzbriši