sreda, 2. marec 2016

Kaj nam pri depresiji primanjkuje

Priznam, o psihičnih boleznih do pred pol leta nisem imela niti znanja, niti lastnega mnenja. V moji širši družini so sorodniki umirali predvsem za kardiovaskularnimi boleznimi in rakom. Mogoče se moj luknjast spomin moti, ampak velikih psihičnih "deviacij" ni bilo. V Stuttgartu sem poznala dva znanca, ki sta imela depresije in manije. Ampak, ker sta jemala zdravila, sta bila skoraj "normalna".

Pred pol leta pa sem spoznala nekoga, ki že vrsto let trpi za depresijami. No, kot se je izkazalo, je ta diagnoza celo napačna, gre za izčrpanost in hormonsko neravnovesje, ki so jo zdravniki začeli zdravili z antidepresivi. 

Trdno sem prepričana, da se telesnih bolezni ne da celostno in trajno pozdraviti brez vključitve psihe. Zato me je zanimalo, ali je treba tudi pri psihičnih težavah vključiti telo - diete, razstrupljanja, prehranska dopolnila. Zelo hitro sem se lahko prepričala, da so vsi ti ukrepi nujno potrebni. Ne samo, da je zdravljenje depresije hitrejše, tudi uspešnejše je, če spremenimo prehrano, razstrupimo tudi telo ter ga napolnimo z vitamini in minerali.

Ne pozabimo - spodaj naštete snovi nam manjkajo tudi pri priložnostnih depresijah (razhod s partnerjem, izguba službe, smrt v družini) ali zimskih depresijah.


Po podatkih WHO je bilo leta 2015 depresivnih 350 milijonov ljudi. Depresija lahko nastane zaradi številnih vzrokov, eden od njih je tudi prehrana. Pomanjkanje določenih hranilnih snovi namreč vpliva na delovanje možganov in spomina, poslabša se tudi soočanje s stresom in strahovi.

Če smo depresivni, moramo povečati vnos teh hranil, če je potrebno, tudi s prehranskimi dopolnili:

1. Omega 3 maščobne kisline

2. B kompleks (skupina različnih vitaminov B)

3. Folna kislina

4. Cink

5. Selen

6. Magnezij

7. Vitamin D

8. Jod

9. Železo

10. Aminokisline

3 komentarji:

  1. Zanimivo. In bolj naravno kot kakšno kemično pomirjevalo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi hrana je zdravilo, če je pravilno izbrana.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobila sem zelo zanimiv članek o postu - pišejo, kako odlične rezultate ima past pri depresiji. Mene takšne "ideje" vedno navdušijo, ker jih je tako preprosto preizkusiti.

    OdgovoriIzbriši