sobota, 13. februar 2016

Valentin skozi knjige

Kako dnevi hitijo ... Praznike bi naj praznovali zato, ker nam potem čas počasneje teče (= to je naš subjektivni občutek, seveda). Zdi se mi, da smo še prejšnji teden odpirali božična darila, za nami je pust in Kulturni praznik, jutri že Valentinovo. Vem, samo obrnila se bom, pa bo že prvi pomladanski dan.

Nameravala sem vsak dan objaviti besedilo o ljubezni iz mojih najljubših knjig, pa mi ni uspelo. Jih bom zato danes, vse naenkrat, saj je Valentinov dan (ki se v nekaterih državah imenuje dan ljubezni in prijateljstva) idealen za to, da si preberemo nekaj misli o ljubezni in odnosih.


Recimo, Bruno Šimleša v knjigi Ljubeznoslovje pravi o iskrenosti takole:

Prej sem omenil, da je težko biti v pristni ljubezenski zvezi. Še naprej to mislim, toda poudariti je treba, da je to mogoče. Toda, če smo neiskreni, se vnaprej odrekamo tudi sami možnosti, da bi z nekom doživeli pristno, resnično ljubezen.

Pogost razlog za našo neiskrenost je dejstvo, da partnerja ne želimo prizadeti. Najpogosteje imamo dober namen in resnično ne želimo prizadeti nekoga, do katerega nam je veliko, in to je normalno. Toda nihče, ki je zrel, se ne poskuša temu izogniti, kadar je nujno. Kajti zreli ljudje se zavedajo, da bodo nujno prizadeli ljudi, s katerimi so v zvezi.



Še ena odlična knjiga, ki jo priporočam v branje: Srce in ljubezen (M. Rijavec, D. Miljaković)

Ali vam je všeč? Ne hitite! Dovolj časa imata ...

Vzhičenje, ki vas preplavi, kadar spoznate nove ljudi (nad katerimi ste povsem očarani), lahko zamegli našo nepristransko presojo. Zato bi bilo pametno najprej nekoliko počakati, da se prvi vtisi poležejo, in šele nato morda pasti v trans. Prav v tem smislu John Rempel in John Holmes predlagata, da si najprej odgovorimo na naslednja tri vprašanja, šele nato se odločimo, da bomo nekomu verjeli.

1. Koliko lahko predvidimo vedenje človeka, ki nam utegne ugajati?

2. Koliko se lahko zanesemo na človeka?

3. Ali temu človeku zaupam?


Bi se radi o ljubezni podučili na humoren način? Potem je za vas prava knjiga zakoncev Pease - Zakaj moški hočejo seks in ženske potrebujejo ljubezen.

Deset skrivnih razlogov, da imajo ženske raje čokolado kot seks

1. Čokolada te zadovolji, tudi ko se zmehča.
2. Čokolado lahko varno in mirno uživaš, medtem ko voziš.
3. Čokolado lahko uživaš kjerkoli (tudi pred mamo).
4. Čokolado lahko uživaš vse dni v mesecu.
5. Pri čokoladi ni treba igrati užitka.
6. Beseda "razmerje" čokolade ne prestraši.
7. Čokolado lahko uživaš za pisalno mizo, pa šef ne bo jezen.
8. Ko uživaš v čokoladi, ne zbudiš sosedov.
9. Ko si privoščiš čokolado, ti ne krade spanca s smrčanjem.
10. Pri čokoladi velikost ni pomembna.


Zelo zanimiva je knjiga Duhovno partnerstvo (avtor Gary Zukav), ki govori o tem, kako veččutno doživljati partnerstvo.

Razumevanje in razvijanje čustvenega zavedanja preobrazi vsako boleče čustvo v opomnik, da je dejaven prestrašen del vaše osebnosti, ki se mu lahko zoperstavite. Z drugimi besedami, namen čustvene bolečine je, da vam pomaga duhovno rasti. Vašo pozornost usmeri na dele vaše osebnosti, ki jih morate ozdraviti, da bi se pomaknili v svoj polni potencial.


V rahlo ameriškem stilu, ampak zelo dobro strukturirana, s številnimi provokativnimi vprašanji, je napisana knjiga Si ti pravi zame ? (avtorica dr. B. De Angelis):

Vsi v svoje odrasle partnerske odnose prinesemo čustveno breme iz otroštva. V veliki meri vpliva na nas preteklost. Če bi radi spoznali koga, ki nima nikakršnih čustvenih posledic zaradi negativnih izkušenj v otroštvu, vam lahko zaželim veliko sreče! Ko pa govorimo o usodnih napakah, se moramo vprašati naslednje:

1. Kako hude čustvene posledice ima moj potencialni partner zaradi dogodkov v otroštvu?

2. Ali se moj partner zaveda teh posledic in ali ga te lahko ovirajo v partnerski zvezi?

3. Ali se moj partner dejavno posveča samemu sebi, da bi odpravil te posledice (bere, se zdravi, udeležuje seminarjev itd.)?


Seveda bomo končali s seksom (ne sicer tako, kot si mislite, haha) in sicer se lahko osvobodite zatrtih seksualnih fantazij in predsodkov s knjigo Misli seksi (avtorica Amanda Lowe):

Ko smo enkrat v razmerju, nam postane jasno, da je razmerje več kot samo nekaj, kar doživljamo s partnerjem. Ta izraz zajema razmerje s partnerjem, celim svetom in z nami samimi. Razmerje se konkretno spreminja in razvija po naslednjih fazah:

- Spremenite vašo filozofijo, telo, nivo energije, vaše odgovornosti, vaš pogled na življenje, potrebe, hotenja, strasti, prepričanja in vaš občutek pripadnosti. V bistvu se spremeni vse.
- Vaš partner se spreminja, morda na podoben način kot ve ali pa na popolnoma drugačen način.
- Svet se spreminja. Letni časi, geografija, čas, politika in moda se stalno spreminjajo in razvijajo in na neki način vplivajo na nas.
- Razmerje kot enota se spreminja; razmerje, ki je lepo, popolno in vseobsegajoče.

Se lahko samo vi spremenite, razmerje pa ostane enako? Vsaka sprememba, naj bo še tako majhna se odraža v razmerju.


Ljubezni poln Valentinov dan vam želim. Vendar ne pozabite, da morate najprej ljubiti sebe, šele nato boste sposobni ljubezen (tisto iskreno, zrelo, globoko) dajati tudi drugim.

 

Ljubezen ima veliko oblik in vse so enakovredne!

2 komentarja:

  1. Helena, hvala! Privlačne knjige...
    Meni se je včeraj zopet utrnil delček pesmi F. Lainščka
    '....ljubezen ni reka, ki teče po strugi...'
    Bodite lepo in polni ljubezni!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, kakšne druge primerjave od Prekmurca, ki je navajen na muhasto reko Muro, niti ni za pričakovati ...:)

      Izbriši