sobota, 27. februar 2016

Hrana za vojake na meji

Na POP TV so objavili zanimivo novico, vsaj zame: vojaki na terenu so lačni! V državi, kjer vsako leto zavržemo 80 kg hrane na prebivalca, je lakota (kogarkoli) nesprejemljiva. Vsi vemo, koliko več kalorij porabimo, če se gibljemo; v hladnem vremenu so kalorijske potrebe še večje. Predvsem nam manjka hrana, ki nas ogreje.

Tole so objavili na POP TV:

"V Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) so včeraj opozorili na neustrezno prehranjevanje vojakov pri patruljiranju ob zeleni meji.

Kot so zapisali, imajo vojaki količinsko prešibke suhe obroke za do 16 ur in več patruljiranja. Poleg tega nimajo niti enega toplega obroka na dan in imajo prepoved odhoda na toplo malico v restavracijo, medtem ko se policisti iz skupnih mešanih tandemov vojak ­ policist nemoteno prehranjujejo v restavracijah, opozarjajo v sindikatu."

Si predstavljate, da lahko v vaši firmi nekateri gredo na toplo malico, vi pa dobite prepoved in na  mrazu žvečite suh obrok?

"Prepričani so, da je vojakom, ki delajo 16 in več ur, treba zagotoviti najmanj en topel obrok in predvsem zadostne količine hrane. Kot so sporočili, so se namreč vojaki v stiski obrnili na njih in jim potožili o neustreznem prehranjevanju. V sindikatu so zato apelirali na pristojne, da uredijo prehranjevanje vojakov, vsaj tako, kot imajo to urejeni njihovi kolegi policisti v istih razmerah.

Če gre vojak na teren zjutraj ob 7. uri in se vrne ob 19. uri, mu pripadata zajtrk in malica. Če pa opravlja naloge v nočnem času, mu pripada nočni dodatek."

Skuhane hrane vojakom na terenu ne morejo razdeliti v dveh urah in pol, zato dobijo le suh obrok, pravijo v generalštabu SV. Če se sprašujete, zakaj jo morajo razdeliti v 2,5 ure, še niste slišali za HACCP sistem. 

Najbolj pa sem se zgrozila (kot svetovalka in borka za zdravo prehrano), kaj dobijo za jesti vojaki, ki patruljirajo ob zeleni meji. Saj ni problem ob takšnem jedilniku zdržati teden ali dva. vendar vsi vemo, da bodo vojaki na meji patruljirali več mesecev, če ne let. Kakšno bo njihovo zdravje s takšno prehrano?

Zajtrk
Vir: 24ur.com

- kruh
- topljeni sir
- suha salama
- jabolko
- čokolada
- sok 0,3 litra


Kosilo

- dve žemlji
- jabolko
- kos sira
- salama
- čokolada
- voda 0,5 litra

Nočni dodatek

- mleko
- jabolčni zavitek

Seveda se boste vprašali, kaj me moti. Že na prvi pogled se vidi, da dobijo predvsem ogljikove hidrate (enostavne, po katerih so hitro lačni), veliko maščob (skoraj samo nasičene - slabo), količina sladkorjev pa je tudi fascinantna. V enem tednu pojedo toliko sladkorja, kot jaz v pol leta ali Savina Atai v dveh letih! Popolnoma nič zelenjave, samo dve jabolki - srčno upam, da so dobrega okusa in ne "stiroporskega", kot ga imajo jabolka z javnih razpisov (kjer je pomembna samo nabavna cena).

Mene bi takšen obrok "ubil" v treh dneh. Ali kdo ve, kako je v vojski z alergiki na mleko ali gluten. Dobijo njim prilagojene suhe pakete? 

Še nekaj je zaskrbljujoče: v 12 urah bi naj vojak spil samo 0,8 litra tekočine, od tega 0,3 litra soka. A se delajo norca iz sodobnih prehranjevalskih smernic? Si v generalstabu SV mislijo, da je voda v reki Kolpi pitna? Ali pa, da se bodo vojaki že sami znašli in potrkali pri domačinih ter jih prosili za požirek vode?

Zdaj se bodo seveda začele pojavljati misli v glavah vseh, ki so služili vojaški rok v JLA. Mi smo pa takrat dobili to, takrat pa smo naredili takole, mi smo tudi morali XY dni jesti to ... V redu, gospodje, vsaka vam čas, ampak živimo v 21. stoletju, v sodobni državi, ki je sposobna poskrbeti za vse, samo za vojake na terenu ne. Kako bomo lahko pričakovali od njih, da nas varujejo, če jim ne damo osnovnega - kakovostnih obrokov? Že stari slovenski pregovor pravi, da prazna vreča ne stoji pokonci.

Zakaj sem se tako razjezila? Ker je pristop k prehrani vojakov še en dokaz, kako papir vse prenese (imamo nacionalni program o zdravju, kjer je zdrava prehrana zelo poudarjena), v konkretni situaciji pa se obnašamo kot da ne bi ničesar vedeli o zdravju in vplivu prehrane na (ohranjanje) zdravja. No, eni očitno ne ...

V prejšnjem prispevku sem govorila o odgovornosti. Kdo bo odgovarjal, če bodo vojaki nosili trajne zdravstvene posledice zaradi nepravilne prehrane, ko so več mesecev (let) s suhimi paketi varovali našo mejo? A nismo na nek način krivi mi vsi? Ker smo preveč tiho?

4 komentarji:

  1. Grozljivo in nesprejemljivo.
    Že v osnovi so javne malice in kosila v večini primerov nezdrava, tole pa... Če se posameznik sam odloči za takšen 'lunch paket', je to na nek način stvar lastnega 'neznanja' in odločitev, če je pa to edina možnost... ja... kdo bo odgovarjal?!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa vendar v vojski, jugo vojski je pred štiridesetimi leti bila boljša hrana, suha hrana zgol izjemoma.........pa nisem jugonostalgik

    OdgovoriIzbriši
  3. Dejansko je stanje katastrofalno.
    Toda pogledati je potrebno kje ležijo vzroki tega stanja. Pa da jih
    nevedem le nekaj: preverite kdo in kdaj je sprejel zakon o SV, preverite kdo in kdaj je sprejel zakon o javnih uslužbencih s katerim je plača vojaka SV enaka plači snažilke v DZ, spomnite ze zakona o varčevanju ZUJF, in ne nazadnje "zlatega fiskalnega pravila".
    Katera vlada je pripravljena kršiti vsa ta določila?????

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobila sem komentar bivšega policista, ki mi je povedal, da pozimi s temi suhimi paketi še gre. Težava nastane poleti, ko je vroče, zato se tudi hrana segreje in spremeni v ...

    OdgovoriIzbriši