torek, 16. februar 2016

Gluten - naš največji sovražnik?

Vsi, ki so se že kdaj postili, vedo, da je najpomembnejši čas postenja obdobje po postenju. Če ne jemo "po pravilih", lahko v zelo kratkem času izničimo vse pozitivne učinke posta.

Od mojega postenja s sadno-zelenjavnimi sokovi je minilo 12 dni in še vedno se prehranjujem "samo" s sadjem in zelenjavo (solato, stročnicami). Samo enkrat sem si privoščila krekerje in prejšnji vikend tortilje, ki so bile za moje črevesje pravi šok.

Čeprav sem kupila eko pirine tortilje brez kvasa jih pojedla malo, so v črevesju naredile pravo zmedo. Seveda, po dolgem času, natančneje po 24 dneh sem ponovno jedla gluten. Verjetno ste že slišali, kako dobro se počutijo nekateri, ki iz svojega jedilnika črtajo gluten. Nekateri tudi "čudežno" ozdravijo in si pozdravijo kronične bolezni.


Nas bo gluten predčasno spravil v grob?

Mislim, da gluten sam po sebi ni nič sporen, ampak preveč ga pojemo. Na splošno pojemo preveč ogljikovih hidratov (OH) in sladkorjev. O tem lahko veliko preberemo na spletu in v knjigah. Pravkar berem knjigo Prežgani možgani s podnaslovom Presenetljiva resnica o žitaricah, ogljikovih hidratih in sladkorju - tihih ubijalcih vaših možganov. Ko se združita duhovit avtor (dr. David Perlmutter) in duhovit prevajalec (Branko Gradišnik) je knjiga prava poslastica tudi z jezikovnega vidika.

Na moji knjižni polici je tudi nemško obvezno čtivo na to temo: Leben ohne Brot (Življenje brez kruha, avtor Wolfgang Lutz), ki se je ogljikovih hidratov (sladkorjev) lotil še bolj poglobljeno in znanstveno.

Vsejedci, ki še nikoli niso poskusili, kako je živeti brez glutena (z malo OH in sladkorjev) si ne morejo predstavljati, kakšen pozitiven učinek na telo ima takšna vrsta prehrane. Predvsem je opazen vpliv na možgane, kar zelo dobro opisuje dr. Perlmutter.

Seveda se preventiva bolj slabo trži, zato se bodo za takšen način prehranjevanja odločili predvsem tisti, ki že imajo zdravstvene težave. No, mogoče bi vseeno raje malo pohiteli in začeli slabe OH in sladkorje že sedaj nadomeščati z zdravimi, še preden dobite Alzheimerjevo bolezen.

3 komentarji:

  1. Helena, meni je ta zadeva zanimiva. Sploh... ko se začelo zdeti kot modna muha. Sama sem bila čisto zasvojena z OH...zadnja leta jih prilagodim gibanju in uri :), pa je počutje boljše.
    Grem pokukat za knjigi. Hvala.
    Lep teden!

    OdgovoriIzbriši
  2. Iz lastnih izkušenj lahko potrdim, da prehrana z malo sladkorja in zelo malo pšeničnih OH neverjetno pozitivno vpliva na telo. Zmanjša utrujenost in poveča nivo energije. Tako da ... jaz se kar v veliki meri strinjam s trditvami, da sodobna pšenica ne vpliva preveč pozitivno na telo. Sladkor pa tudi ne.
    Lep dan še naprej, čeprav ni sončka!

    OdgovoriIzbriši
  3. Če ugotoviš, da imaš alergijo na pšenico, potem veste, kaj sledi. Za vas,mlajše od mene, je to veliko lažje. Pri meni je bilo to odkrito zelooo pozno. Izognite se temu, kar tu svetuje Helena. Ko se enkrat navadiš jesti (tudi speči!) slaščice iz moke brez glutena in sladkorja(pri meni je natur grozdov sok), ti tiste tradicionalne slaščice sploh niso všeč po okusu.
    Lep pozdrav, Andreja

    OdgovoriIzbriši