petek, 22. januar 2016

Slavoj Žišek o beguncih in seksualnih napadih v nemških mestih

Končno se v medijih pojavljajo kompetentni komentarji o novoletnih seksualnih napadih po nemških mestih. Nemci so v Kölnu našli 19 osumljencev in sedaj presenečeno ugotavljajo, da jih večina sploh ni beguncev, temveč so priseljenci, predvsem iz severne Afrike (Maroko). Da naj bi bili napadi celo koordinirani in načrtovani.

V bistvu to ni niti pomembno, ker so vzroki za seksualne napade zelo jasni, pravijo psihologi, sociologi, filozofi. V muslimanskih državah moški, v odnosu do ženske, poznajo samo dva statusa: devica pred poroko in žena. Vmesnih "stopenj", ki vključuje tudi seksualno svobodo, enostavno ni.

Slavoj Žižek gre v intervjuju za švicarski časopis še globlje. Njegove odgovore sem poskušala čim bolj avtentično povzeti, original (v nemščini) si lahko preberete tukaj:

Kako razlagate roparske in seksualne napade migrantov v Kölnu in drugih nemških mestih?

Med begunci iz arabskih držav je veliko mladih moških, ki so popolnoma dezorientirani. Njihova dejanja so posledica nevoščljivosti in sovraštva. Sovraštva, ki ni nič drugega kot izraz potlačenega hrepenenja po dobrem življenju na Zahodu. Brutalnosti nasproti šibkim – v tem primeru ženskam – je znano vedenje »Underdogs« (prikrajšanci; reveži, žrtve socialne krivice). S tem želijo motiti družbeni red in prekršiti splošne norme obnašanja. Dogodki v Kölnu spominjajo na pustovanje, ko veliko pravil o sobivanju ne velja. V tem smislu je bila kölnska novoletna noč obsceno pustovanje Underdogs.

Kakšno vlogo imajo seksualni motivi pri teh nasilnih ekscesih?

Ne gre samo za zadovoljitev seksualne lakote teh mladih moških. Lahko bi jih potešili drugače, skrito, vstran od javnosti. Ti moški so se zabavali pri insceniranju javnega spektakla z zastrahovanjem in ponižanjem, ko so ženske iz privilegirane Nemčije potisnili v bolečo nemoč, jih nadlegovali in celo zlorabili. Karnevalsko uporništvo Underdogs-ov nima nič osvobajajočega in emancipirajočega. To je samo kriminalno in nesprejemljivo.

Med begunci so očitno mnogi moški, ki se bodo s težavo integrirali in delali probleme. Kako naj Evropa ravna s takšnimi problematičnimi priseljenci?

Naša naloga je, takšnim ljudem jasno povedati, da sovražnega obnašanja in maščevalnih agresij ne bomo dopuščali. Tega nam ni potrebno pojasnjevati, saj natanko vedo, kaj so naredili. Načrtno so prizadeli našo občutljivost. Kdor ne spoštuje naših vrednot, nima pri nas kaj iskati.

1 komentar:

  1. Helena, vedno najdete. Kratko in jedrnato. Žal se je zgodilo.
    Mi je pa revija neznana, a zanimiva. Hvala!
    Lep vikend!

    OdgovoriIzbriši