četrtek, 14. januar 2016

Poljubi žabo in odljubi negativna čustva

Če vam je bila všeč knjiga "Pojej živo žabo!", potem vam bo tudi njena sestra "Poljubi žabo!". V prvi knjigi Brian Tracy piše o tem, kako se moramo najprej lotiti najpomembnejših nalog, v drugi pa o tem, kako negativno mišljenje spremeniti v pozitivno.

Na strani 46 piše:

"Povedali smo že, da je pomanjkanje občutka sreče in osebnega uresničenja skoraj vedno povezano z negativnimi čustvi in preprekami, ki nam jih postavljajo na življenjsko pot. Grde žabe, ki čepijo v globinah duševnega močvirja, nas spotikajo in ovirajo.

Zaradi uničevalne kritike in pomanjkanja ljubezni lahko razvijemo negativna čustva že v rani mladosti. Ko odrastemo, se čustva okrepijo in povzročijo najrazličnejša nova negativna čustva.

Glavna negativna čustva, ki jih ljudje izkusimo zlasti v medsebojnih odnosih, so strah, dvom, zaskrbljenost, zavist, ljubosumje, sovraštvo, prezir, nevrednost in nezadostnost."

Stran 56:

"Vsa negativna čustva imajo skupni izvir: jezo. Jeza je osrednje negativno čustvo. Vsi strahovi, dvomi, ljubosumje, zavist in prezir se prej ali slej spremenijo v jezo. Jeza je bodisi usmerjena navznoter, zaradi česar trpijo vaše telo in čustva, bodisi navzven, zaradi česar trpijo medsebojni odnosi.


Vsi nesrečni ljudje so jezni. Depresija je navznoter usmerjena jeza, ki jo povzroča nesposobnost iskrenega in odprtega izražanja čustev glede določenega položaja. Pogosto jo sprožijo občutki slabe samopodobe in brezupa."

Stran 94:

"Psihologinja Carol Rogers opredeljuje človeka, ki je dosegel višjo raven psihološkega razvoja, kot popolnoma samostojnega človeka". To je človek, ki uživa veliko samospoštovanja in osebnega zadovoljstva in ki ima popolno zaupanje vase in v svet. Najbolj prepoznavna lastnost popolnoma samostojnega človeka je, da se mu nikoli ni treba braniti.

Popolnoma samostojen človek ne čuti potrebe, da se mora zagovarjati pred drugimi. Prisluhne mnenju drugih, živi v skladu z lastnimi mislimi, občutki, vrednotami in ideali. Je topel, prijazen, srečen, očarljiv, in pogosto ga imenujejo "popolnoma zrela in celovita osebnost". Ne čuti potrebe, da se mora dokazovati pred drugimi. Vsi bi si morali zadati cilj, da dosežemo to raven osebne moči in zadovoljstva."

---------

Hmmm, malo sem razmislila in ne želim postati popolnoma zrela in celovita osebnost. To je preveč popolno - preveč dolgočasno. Mislim, da moramo ohraniti malo nezrelosti, spontanosti in humornosti, drugače postanemo sprogramirani roboti.

2 komentarja:

  1. Helena, te, 's poljubi' pa ne poznam... Jo vzamem v roke, čeprav...tudi meni je zelo všeč, če sem lahko vmes še nezrela:). Naravnost uživam v tem, kadar ni treba biti čisto preresen:)
    Nadvse prijeten dan vam žalim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, oboje je ogabno, pojesti ali poljubiti žabo. Ampak, ko to opraviš, je življenje lepše ....:)

      Izbriši