sreda, 20. januar 2016

Kam na dopust v letu 2016?

Glede na aktualne politične dogodke (begunci, terorizem), nimam trenutno nikakršne želje po dopustu. Lani me je navdušil Istanbul - letos me tam lahko "pozdravijo" bombe. Tudi Hurgada je za nekaj časa odpisana - razen za tiste, ki se radi sončijo v družbi varnostnikov z brzostrelkami. Tudi v Izraelu ni bilo slabo - zdaj bi lahko tja odšla kvečjemu na misijo v okviru NATO (ali podobne vojaške sestave).

Ampak, vem, da se bodo najkasneje spomladi začeli po meni pretakati popotniški hormončki. "Pojdi, pojdi v svet," mi bodo prišepetavali. Kam pa naj grem? O kateri državi naj berem romane, potopise in vodiče?

Kot že velikokrat, mi je tudi tokrat pomagal feng shui. V članku Kaj nam bo prineslo leto ognjene opice sem že povedala, v katero smer letos ni dobro potovati. Kako pa je z izleti po Sloveniji in v sosednje države?

Tukaj je zemljevid:


Načrtovanje dopusta ali izletov: delom, ki so med rdečima linijama, se je v letu 2016 potrebno izogibati, saj bodo energijsko naporni.

Moji načrti "na domačem terenu" so takšni: osvojiti 25 hribov (ne gora!). Izbrala jih bom glede na vreme in razpoloženje. 

Včeraj sem dobila odlično idejo za poletni dopust: Švica. Že dolgo me mika, letos pa čutim, da je prava destinacija. Švico uvrščamo v element ogenj, zato je v letu ognjene opice še toliko bolj zanimiva. 

Vrtnarski cilji: obisk Nizozemske ali Belgije. 

Hej, kaj je bilo tole? Čutim, čutim ... prve popotniške hormončke! Jupiiiii!!!

17 komentarjev:

  1. Švica je super ideja - en teden v decembru me je povsem prepričal v to, da se bo treba pogosto vrniti. Najpomembenjši razlog je, da imaš v Švici na vsakem koraku okrog sebe krasno naravo (v zvezi s tem priporočam tudi Lihtenštajn!), da ni nobena težava najti dobro hrano (na svoj rojstni dan sem v Lucernu na božičnem trgu pila radgonsko penino :-) in jedla afriške kroglice), pa tudi mesta niso tako zelo podobna ostalim evropskim (verige trgovin, ki mesta delajo identične), še posebej originalna so zaradi ohranjenih starih predelov ("ker jih med 2. svetovno vojno nihče ni zbombardiral", pravi moj) in ker se Švicarji najbrž ne sramujejo biti to, kar so. Cene so divje, ampak: nama sta bili 2 zvezdici dovolj za prenočevanje, če si prenočišče poiščeš v hribih (s pomočjo booking.com), je pot do velemesta še vedno zelo kratka, iz logičnih razlogov. Skratka, Švica je zame sanjska država za dopustovanje, v katero bo še treba (v sezoni hribolazenja).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za dragocene informacije o Švici. Cene so tisti prevladujoči dejavnik, ki so me do sedaj odvrnila od obiska te prelepe dežele. Je pa Švica tako zanimiva dežela, s takooo zanimivimi ljudmi, da mi zanesljivo ne bo dolgčas. Upam, da do poletja ne bodo zaprli mej ...

      Izbriši
  2. Ooooo, to mi pa ni nič všeč. Prlekiji in našemu morju se težko odpovem. Če vas prav razumem, se je tema dvema deloma bolje izogniti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako te prognoze vplivajo na nivoju države (kontinenta), še nisem čisto prepričana. Vem samo, če doma prenavljaš na "napačnem" delu stanovanja, je lahko več težav, več stane, pojavijo se drugi zapleti, ki so povezani z vladarjem leta (opica - kovina).

      Izbriši
  3. Pri adaptaciji smo že občutili nepravi trenutek. Mojstrom je šlo od vsega začetka narobe pri obnovi naše kopalnice. Na koncu so samo 3x razbili ogledalo, ko so ga montirali. Po dveh mesecih smo še ugotovili, da spušča voda pri pipi na tušu.
    Potem pa sem spoznala feng shui (po vaši zaslugi) in dobila odgovor za vse nevšečnosti. Hvala vam.
    Lep pozdrav,
    Andreja

    OdgovoriIzbriši
  4. Helena, sem si zadnjič prekopirala zemljevid, ker... sem se odločila, da ne odstopam.
    Ja... začeti razmišljat o dopustu je včasih že kot biti tam:).
    Lepo bo...

    OdgovoriIzbriši
  5. Švica je tudi na mojem seznamu, v načrtu je, da si jo bomo ogledali z vlakom. So točni, hitri in imajo kar dobro razvejano mrežo. Vsekakor pa bo letošnji dopust nekje v Evropi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne, letos najbrž ne grem. Pred njo so še Irska, Sicilija, Sardinija.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dobro, da je ostalo še malo moje preljube Slovenije, ki jo še lahko obiščem ;) Jaz bom šel pa po hribčkih in dolinah slovenske dežele, ker lepše od nje ni. Enkrat potem na starost bom šel pa v svet :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Zanimiva reč. Imam pa vprašanje, ker je slika premajhna, ali pade Marseille tudi v tale ''bermudski trikotnik''. Hvala!

    Lp Katarina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Večjo karto (za Evropo) sem objavila že decembra: http://helena-golenhofen.blogspot.si/2015/12/kaj-nam-bo-prineslo-leto-ognjene-opice.html
      Marseille spada v trikotnik ali pa je vsaj na meji.

      Izbriši
  9. Kaj pa to pomeni za vsakodnevno "potovanje" v službo
    na relaciji Maribor - Ptuj, vse znotraj redečih linij?
    Že tako se težko spravim v službo, zdaj pa še to!

    OdgovoriIzbriši
  10. Po mnogih letih sem imela plan, da letos vgradimo klimo na južni strani in prepleskamo stanovanje!Potem pa se pojavi vaša objava v reviji Zarja. Sedaj pa sem res v dilemi? Kaj storiti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Natančno izmerite smeri neba, zato ker jug ni problematičen, ampak JZ, pa še to samo del. Kompas v roke oziroma telefon (nekateri imajo kompas). Tukaj sem napisala tudi natančne stopinje: http://helena-golenhofen.blogspot.si/2015/12/kaj-nam-bo-prineslo-leto-ognjene-opice.html
      Določite središče hiše (na tlorisu) in poiščite sever, nato pa poglejte, kje je 232,5 - 247,5 stopinj.

      Izbriši