ponedeljek, 25. januar 2016

Kako se naučimo veselja do življenja

Veselje do življenja se mi zdi tako lep izraz, ker pove vse. Ne moremo imeti veselja do življenja, če življenja sploh nimamo in če ne znamo biti veseli. Kar vključuje to, da se znamo navdušiti nad vsakdanjimi malenkostmi, kot to, da se znamo nasmejati na svoj račun.

Veselje do življenja je odvisno predvsem od nas samih, od naše notranje naravnanosti in odnosa, ki ga imamo do samega sebe. Pri tem ni nobenih bližnjic. Nobenih! Pod tem izrazom se skrivajo drugi pozitivni občutki: sreča, zadovoljstvo, zabava, energija, optimizem, navdušenje, kreativnost.

Veselja do življenja se lahko (ponovno) naučimo in ga povečamo. Tukaj je nekaj nasvetov, kako:

1. Začnite dan z nasmeškom
Vsakič, ko preberem ta nasvet, se namrdnem. Kako naj to izvedem? Zjutraj je vedno nekaj, kar me zmoti, iz možganov v trenutku, ko odprem oči, skočijo takšne in drugačne (težke) misli, ki so očitno me zaposlovale celo noč. Za nasmešek je že potrebno premakniti nekaj mišic ... No, saj lahko ostanejo veke zaprte, pa kljub temu ustnice obrneš navzgor in se nasmehneš preprostemu dejstvu, da se navsezgodaj poskušaš pozitivno motivirati z nasmeškom.

2. Najdite izjavo/vodilo, ki vas motivira
Lahko je citat uspešne osebe, ki vam je všeč, ali motivacijski izrek, pa tudi afirmacije niso slabe. Okrog mene so vedno nalepljena vodila, ki so mi v tistem trenutku pomembna.

3. Naučite se ceniti to, kar imate. Bodite hvaležni.
Vseh okrog vas, ki neupravičeno jamrajo, kako jim je hudo, se na veliko izogibajte. Družite se z ljudmi, ki se zavedajo, kaj imajo in so za to tudi hvaležni.

4. Ugotovite, kaj vas veseli.
Ni nujno, da vas hobi, ki ste ga imeli pred 20 leti, veseli tudi danes. Zanimivo je, da se moramo kar dobro poznati, če želimo ugotoviti, kaj nas veseli.


5. Družite se z optimističnimi ljudmi, z veseljem do življenja
Zakaj bi se družili z negativci in pesimisti? Obrnite jim hrbet brez pomisleka in brez slabe vesti. vaše življenje je prekratko, da bi se družili z njimi.

6. Uživajte v vsakem obroku, v vsakem grižljaju
Veselje do življenja se odraža tudi tako, da smo uživači (hedonisti).

7. Do drugih bodite vljudni in prijazni
Ne govorimo o ponižnosti in servilnosti! Empatije se moramo naučiti in nikoli ni prepozno. Samo kdor zna dajati, bo tudi dobil nazaj.

8. Ne pretiravajte z elektronskimi mediji in časopisi
Privoščite si kdaj pa kdaj dan brez televizije, ne preberite novic in bodite na informacijskem postu.

9. Pojdite čim večkrat v naravo
Gibanje, opazovanje, navdušenje, hvaležnost - vse to lahko dobimo na enem samem sprehodu.

10. Pohvalite sami sebe
Vsaj občasno, če ne vsak večer, se pohvalite za dobre dosežke.

4 komentarji:

  1. Kako enostavno, a ne?
    Vesel teden, Helena!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vse drži kot pribito! Lep dan - poglejte skozi okno kako lep dan se dela!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimiv in dober članek. Moti me samo ena stvar in to ne le v tem članku, tudi sicer. Vedno bolj opažam nastrojenost proti pesimističnim ljudem in pretirano poudarjanje optimizma. Ja, seveda je to lepa lastnost, ampak se mi zdi, da že skoraj nezdravo sili v ospredje, kot da je biti optimist edina v redu možnost.
    'Obrnite jim hrbet brez pomisleka in slabe vesti' - to pa je še posebno grdo. Bi morali biti vsi samo optimisti, ali pesimisti nimajo nobenih drugih dobrih lastnosti, zaradi katerih jih pa imamo morda celo bolj radi kot kakšnega optimista? Morda pa so jih težje življenjske izkušnje pač zaznamovale tako, da so bolj pesimistično naravnani. Jim bomo potem kar obrnili hrbet in odšli iz njihovih življenj? Kaj pa če je pesimist naš sin, hčerka, mama, oče, sestra, brat? V vsakem pogledu mislim, da si tudi pesimisti zaslužijo pozornost in ljubezen. Tudi, če so morda od časa do časa 'bolj težki'. Sama imam skoraj raje malo bolj pesimistične kot pretirano optimistične ljudi. Se mi zdijo velikokrat bolj zanimivi, medtem ko se mi zdi, da imajo zelo optimistični ljudje mnogokrat tudi zelo lahkot življenjsko zgodbo.
    Seveda pa občudujem vsakega posameznika, ki je kljub težjim življenjskim preizkušnjam ohranil ali celo šele razvil svoj optimistični pogled na svet in srčnost do sočloveka. Vsekakor pa dvomim, da bo taka oseba obrnila hrbet človeku le zato, ker je pesimistično naravnan. Morda pa ga bo povabila v naravo, mu ponudila svojo dobro družbo, peljala na dober hedonistični obrok in ga pohvalila! :)
    Po čem takšnem je tudi pesimističen človek bolj optinističen. Pa še vljudno in prijazno je.

    Lep pozdrav od redne bralke bloga,
    Teja

    OdgovoriIzbriši
  4. Opsala, nisem se znala izpisati iz prijateljičinega računa, brez da bi se izbrisal moj celotni komentart. Se opravičujem za neskladnost v podpisu.

    Teja

    OdgovoriIzbriši