torek, 27. oktober 2015

Odlične zgodbe s portala Siol

Opazila sem, da na portalu Siol vedno pogosteje najdem zanimive, poučne, predvsem pa kakovostne zgodbe. Že od mladih let prisegam na časopis Delo, ampak se situacija očitno spreminja ...

Primeri:

1. Predstavitev Trsta na tako zanimiv in svež način, kot ga še niste videli. Ko sem povezavo objavila na FB, so bile tudi fotografske kolegice navdušene - in želele čim prej s fotoaparati "osvojiti" Trst. Razglednice.Trst

2. Intervju z Ireno Štaudohar - nujno si ga preberite, kako zanimive poglede ima ta ženska, še posebej tiste o Plečniku so me navdušile, saj tudi sama mislim, da se je pri svojem delu posluževal "mistike"= numerologije, feng shuija, pa še česa.

"Prav zadnjič sem v New York Timesu brala članek o tem, da ker mladi ves čas gledajo v pametne telefone, ne pa v ljudi, ne znajo več razbirati čustev z obraza. In to, da znamo detektirati, kako se nekdo poleg nas počuti, je empatija. Menda se je sposobnost sočutja med otroki zmanjšala kar za 40 odstotkov.

Prav tako so ugotovili, da imajo danes 14-letniki spodobnost empatije osemletnikov. Otroci se tega, kaj občutijo drugi ljudje, ves čas učijo, tega ne zanjo že od rojstva. O empatiji bi se morali otroci učiti tudi v šoli. Konec koncev je tudi branje vaja v empatiji, ko beremo, se vživljamo v nekoga drugega, nekoga, ki nismo mi, skušamo ga razumeti. Zato je umetnost pri teh stvareh zelo pomembna." Vir

3. S psihoterapevtko Veroniko Podgoršek se ne strinjam vedno, tokrat pa je zelo dobro odgovorila na dileme poročenega moškega, ki ljubi ženo in ljubico. Vir

"Prej zadovoljen moški postaja vse bolj nestrpen, zadirčen, zmeden in nezadovoljen. Raztrgan na dva dela. Po mesecih ali letih uspešnega prikrivanja, laganja in dvojnega življenja si žena končno prizna, kar je na tihem slutila ali vedela, zdaj pa je postalo veliko bolj opazno in očitno. "

In:

"Odločanje o prekinitvi zveze pogosto traja mesece

Zakaj? Zato, ker mož ni pripravljen na izgubo ne prve ne druge. Želi si imeti obe! ...

Niti takrat, ko afera pride na dan, moški ni sposoben v trenutku končati zgodbe na drugi strani in eni od žensk pokazati, da je v resnici ona tista, ki si je želi. Ne zmore ji vrniti vsaj malo spoštovanja in vrednosti."

In:

"Osebe pravzaprav sploh ni tako težko osvojiti. Umetnost jo je obdržati, z njo rasti in se razvijati. Vsak se lahko pohvali z osvojenimi trofejami, tako moški kot ženske, vprašanje pa je, koliko izmed teh osvojitev bi z vami zares živelo na dolgi rok.

Če imate nekaj lepega in vrednega, to cenite, spoštujte, nagrajujte. Če nista za skupaj, se dostojanstveno razidita in pojdita naprej. Morda vas nekje čaka nekdo, s katerim boste našli srečo. Ne bojte se biti sami, saj ni hujše samote kot biti sam v dvoje."

1 komentar: