četrtek, 24. september 2015

Ko nas pogosto zebe v noge

Vas pri teh nizkih temperaturah že kaj zebe v noge? Za utrjevanje imunskega sistema bi morali dolgo časa biti brez nogavic in se ne takoj zaviti v topla oblačila. Ampak, če je zunaj manj kot 10 stopinj, si z veseljem nataknemo nogavice. Vsaj jaz!

Zadnjič sem na pobudo nekoga, ki ima velike in pogoste težave z mrzlimi nogami raziskovala, kaj bi lahko bil vzrok. Ker ne pomagajo tople nogavice, odeje ali termoforji, sem bila zelo radovedna, kaj bi lahko bil vzrok. Tukaj je razlaga:

Eden od vzrokov za mrzle noge je stres. Aktivira se simpatikus (simpatično živčevje), ki zoži žile in noge so slabše prekrvavljene. Zvečer se mora delovanje simpatikusa zmanjšati, zato bi nam moralo biti tudi bolj toplo. Če so noge zvečer hladne, je to znak, da smo še vedno preveč pod stresom, da se nismo umirili.

Drug vzrok je lahko, po TKM, pomanjkanje ali zastoj yang energije v ledvicah. V TKM so ledvice in noge povezane v en sistem. Pretok energije izboljšamo z živili, ki nas grejejo:

  • Živila, ki delujejo vroče:

ovčetina, jagnjetina, na žaru pečeno meso, kuhano vino, grenki likerji, janeževa semena in čaj, cimet, kajenski poper, čili, curry, muškatni orešček, klinčki, poper, janeževa zvezda, tabasko.

  • Živila, ki delujejo toplo:

piščanec, zelena, (nezrela) pira, kis, peteršilj, češnjev sok, ajda, ovčji sir, kozji sir, pelin, kakav, mak, origano, mleta rdeča paprika, rožmarin, timijan, brin, kava, rdeče vino, žitna kava, amarant (žito), janež, kostanji, buče, sladki krompir, (pečena, kuhana) čebula, marelice, rozine, breskve, češnje, kumina, vanilja, kokosovo mleko, pinije, pistacije, orehi, medeno vino, likerji, oves, spomladanska čebula, por, hren, čebula (surova), divjačina, sir z modro plesnijo, riževo vino, bazilika, koper, ingver, kardamom, česen, kumina, luštrek, lovorjev list, majaron, drobnjak, gorčica, jegulja, ostriž, postrv, kozice, jastog, škampi, polenovka, losos, rarog, klapavica, sardele, tunina, vse dimljene vrste rib.


Pri stresu (prvi razlog) toplota ne pomaga, ampak je treba spremeniti življenjski stil in zmanjšati stres. Druge rešitve ni.

Mrzle noge niso nedolžen problem, saj je zmanjšanje cirkulacije krvi vedno treba jemati resno. Slabo prekrvavljene noge in stopala so občutljivejša za poškodbe in degeneracijo, saj celice na tem področju ne dobijo dovolj hrane, pa tudi razstrupljanje je slabše. 

Če imamo pogosto mrzle noge, je treba ukrepati. Lahko gre "samo" za zakisanost telesa (v tkivih skladiščeni kisli presnovni ostanki ovirajo cirkulacijo krvi), lahko pa za preveč (konstantnega) stresa ali slabo (energijsko) delovanje ledvic. Dovolj resna opozorila?

6 komentarjev:

  1. Zanimivo! Mene je pred leti prenehalo zebsti v noge, roke pa... vedno ledene, občutljive na ves hlad, kaj šele mraz:(.
    Kakšen namig? Hvalaaaaaaaaaaaaa!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz nimam problemov z nogami (še danes sem brez nogavic), ampak ostali del telesa in roke, .... Jaaao, bolje da ne omenim - pozimi se spremenim v ledeno kocko. Ooo, le kaj bi dala, da me nebi vedno takoooo zeblo!
    Lep vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vanja, vi imate verjetno problem z deležem maščobe v telesu, ker tako veliko migate. Nič izolacije, pa vas zebe. Mogoče je tudi Sabina suhica???
      Moja drzna hipoteza je: če nas v noge zebe zaradi ledvic, bi bilo možno, da nas v roke zebe zaradi srca (motnje v njegovem delovanju oz. pomanjkanje energije yang)?

      Izbriši
  3. Helena, jasnovidka:). Sem po moje manj aktivna kot Vanja, a izolacije pa res nobene... Bom več jang hrane vnesla... pa se dala malce 'na počasi' pa poročam.
    Lep in prijazen vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlično, pričakujem poročilo, kako deluje topla yang hrana! Včasih pomaga že pitje tople vode ...

      Izbriši
  4. Tudi jaz bom upoštevala zgornji seznam. Hvala, Helena.

    OdgovoriIzbriši