četrtek, 6. avgust 2015

Strupeni klorati na krožniku

Urad za kemične in veterinarske preiskave v Stuttgartu je v 16% preiskanih vzorcev sveže zelenjave ugotovil, da presegajo zakonsko določene mejne vrednosti. Zaskrbljujoče je, da jih je bilo v letu 2013 samo 4,4%. Od kod takšen negativen prirast?

V preiskave so vključili tudi analizo klorata; to je pesticid, ki se ga ne sme več uporabljati, ker je prenevaren za zdravje (raje nisem napisala, kje vse ga uporabljajo in kako strupen je, ker mi ne bi verjeli). Njegovi ostanki pa se še vedno najdejo v naravi, zato z zalivanjem, gnojenjem in čiščenjem pridejo v gojeno zelenjavo.


Nauki te "zgodbe":

- Strupi, ki jih spravimo v naravo, se nam vrnejo na krožnik.
- Kar ne vemo, nas ne boli (nemški pregovor) oziroma, dokler ne iščemo klorata, ga v živilih ni.
- Ni varnih doz!

P.S.
Nikar si ne domišljajte, da je v Slovenija prodajana zelenjava manj obremenjena z ostanki pesticidov. Saj veste, zahodnjaki v trgovinah kupujejo sadje in zelenjavo kakovostnega razreda I, mi pa II ali III. Dober tek!

5 komentarjev:

  1. Ojoj,ojoj! To je nemogoče: Najbolje je doma pridelana zelenjava. Ko pa jo doma zmanjka, jo tudi mi kupimo.
    Najbolje je. da objavite rezutate, prosim. Hvala.
    Lp, Andreja

    OdgovoriIzbriši
  2. In potem zatisnemo oči in upamo...a ni kaj sončnega upati. Žal...

    OdgovoriIzbriši
  3. Mogoče samo moj komentar, ki mogoče ni niti na mestu. Lani sva med potovanjem po Kostariki videla plantaže nam zelo dobro znanih banan Chiquita, ki je najbolj prodajni izdelek v Sloveniji pri trgovcih. Banana naravno raste kar leto in pol do ploda, tam jo z "sredstvi" spravijo na ladjo v šestih mesecih. Opice se jih seveda niti ne dotaknejo, ampak za nas so pa super. :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ker vem, kako polne strupov so banane, kupujem samo eko-banane (in citruse). Poskušam pa jih pojesti čim manj in raje jem domače, sezonsko sadje.

      Izbriši