sreda, 19. avgust 2015

400 milijonov vrečk Maggi juh

Si predstavljate, koliko je 400 milijonov vrečk z instantnimi juhami? Ogromno! Prav toliko Maggi juh mora uničiti Nestle, pa še visoke odškodnine bo moral plačati, je odločilo mednarodno potrošniško sodišče NCDRC, najmanj 99 milijonov .

Vse se dogaja v Indiji, tožnik pa je indijska vlada, saj so v Maggi instantnih juhah odkrili visoke vrednosti svinca. Nestle ima na indijskem tržišču 80 % delež pri instantnih juhah in po takšnem škandalu bo izgubil veliko kupcev.

Tudi ameriške in afriške uradnike so zaskrbele Maggi juhe, v petih afriških državah so prepovedali prodajo.

Uničevanje 400 milijonov vrečk oz. 27.000 ton bo trajalo najmanj 40 dni, potrebovali bodo več tisoč tovornjakov, da jih bodo prepeljali v pet zasebnih cementarn in tam zažgali. To je največje uničenje, ne samo v zgodovini koncerna, ampak tudi v zgodovini živilske industrije. Večina vrečk (17.020 ton) je še vedno pri trgovcih in distributerjih.

Tudi v Aziji je Nestle leta 2014 doživel izgube – nihče ni želel kupovati njihove instantne kave, zato je 400 tonam kave pretekel rok trajanja in so jo morali uničiti. Drugje po svetu je to najbolje prodajana znamka kave ...


Vir: www.netzfrauen.org

Sodišče v Bombaju je odločilo, da se lahko Maggi juhe znova vrnejo na prodajne police, vendar morajo biti »čiste«. Tukaj je nastal zanimiv konflikt: Nestle je juhe testiral v Singapurju, ZDA in Veliki Britaniji, in vrednosti so vedno bile v redu. Indijska vlada pa je v zadnjih meseci, v različnih laboratorijih testirala več kot 2.700 vrečk juh in vse so vsebovale svinec. So možna takšna odstopanja? Kdo ima prav?

Reklamo za instantne juhe so delali trije indijski igralci in za to dobili visoke honorarje. Zaradi izjav, da so juhe takkooo zdrave, jih bodo ovadili.

Takšni škandali so odlična priložnost, da se:

- živilski industriji pokaže kdo je šef –potrošniki namreč in ne koncerni;
- veselimo, ker obstajajo vlade kot je indijska, ki ščitijo svoje državljane pred nezdravo hrano;
- še naprej izogibamo instantnim juham in podobnim živilom.

3 komentarji:

  1. Ah, ja....Ko bi se od takšnih dogodkih le vsi nekaj naučili...
    Čeprav mi ni jasno... kako sploh lahko kdo kupi instant juho. Sem čisto iz 'drugih časov'...

    OdgovoriIzbriši
  2. Medtem sem ugotovila, da gre za instantne 2-minutne juhe z rezanci, ki so v Indiji zelo priljubljene. Radi jih jedo, ker naj bi bile bolj varne od tistih na ulici. Indija je zelo onesnažena država, zato so tudi sestavine za juho velikokrat problematične (polne težkih kovin). Juh na stojnicah seveda ne kontrolirajo ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, na to, da podatek velja za Indijo pa sem odmislila...Tam bi še jaz bila na instant-u :)

    OdgovoriIzbriši