ponedeljek, 6. julij 2015

Triki za vroče dni

Danes pa imam težave s pisanjem. Pa ne zato, ker ne bi imela idej, ampak zato, ker ne vem, s kakšnimi temami vas naj "posiljujem" v teh vročih dneh. Niti o seksu in športu - po navadi so to najbolj brane teme na spletu - ne morem pisati. Kdo pa se bo v tej vročini stiskal ali skakal za žogo???

Moj termometer v pisarni trenutno kaže 25 stopinj, brez uporabe klimatske naprave. Ni slabo, a ne?

Telesno temperaturo si dodatno hladim z vodo, ki sem ji dodala lističe mete in na rezine narezane eko limone. Ne varčujte s surovinami, da boste lahko še najmanj trikrat dolili vodo, ko boste izpraznili vrč z aromatizirano vodo. Nič bolj se ne boste ohladili, kvečjemu prehladili, če boste vodi dodali ledene kocke.


Meta in limone delujejo yin, zato nas ohladijo in odžejajo.

O hrani tokrat ne bom ničesar povedala, ker sem o tem pisala prejšnja leta. Bom pa o pivu, ki je zvečer, ko smo že utrujeni in siti vročine, edina prava alternativa. No, poleg sladoleda. Če imate kakšne recepte za izdelavo sladoleda brez mlečnih izdelkov in brez strojčka za izdelavo sladoleda, mi obvezno sporočite.

Tudi rožice na vrtu so žejne, zato jih pridno zalivam. Koprive se še junaško držijo, prav tako batate. Če niste izbrali dobre zemlje, ali pa ste rožice posadili v premajhne posode, jih morate v teh vročih dneh zalivati dvakrat. Največji učinek boste dosegli, če boste zalivali zjutraj. Zvečer je zemlja tako vroča, da veliko vode takoj izhlapi.


To pride iz fotoaparata, če slikaš pri vročem opoldanskem soncu. Uboge rožice, kako šele one trpijo.

10 komentarjev:

  1. Čudovite rože!. Pravi mali raj :

    Pa naj bo to ena poletna novica. Pri nas na balkonu imamo spet mlade kose. Trenutno sta dva, en pa še "čaka" v lupini. Ubogi reveži, upam, da jih ne bo pobralo od vročine, pa še zahodna lega je, 40 stopinj C !
    Kosovki rozine dobro teknejo, za "bazenček" se pa sploh ne zmeni.

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čestitam za pernati naraščaj. Nujno jim naredite senco. Če ne gre drugače, si sposodite kakšno posodovko, ki je dovolj velika za senco. Brez zaščite bodo težko preživeli. Če rabite pomoč, sem takoj za akcijo. Rozine pa kosji starši zelo rabijo, saj jim dajo moč, da lahko iščejo hrano zase in mladiče. Trenutno je situacija s črvi slaba, saj je zemlja suha. Bi kosi jedli črve, ki jih uporabljajo ribiči? Jaz bi jih hranila s pinceto, če bi bilo treba. Vso srečo!

      Izbriši
  2. To si delam vsak dan, sedaj že brez vseh dodatkov, samo banano miksam.Čudovito!
    Lp
    http://www.presnikoticek.si/presni-bananin-sladoled

    OdgovoriIzbriši
  3. Tale voda je res zmagovalna! Jo pijemo vsak dan in se je ne naveličamo.
    Sladoled pa tudi mi delamo brez mleka... osnova so en dan :) zmrznjene zrele banane, dodam, Vegalife kokosovo mleko(naredi kremast in poln okus), pa vanilijo, vse ostalo pa po želji in tem, kar imamo. Včasih borovnice, redkeje maline, pred časom smo še jagode... včasih med banane v pol mase dodam veliko žlico kakava, zadnjič sem tudi vašo Chi kavo. Najmi in dopoldanska osvežitev. Mi imamo blender, a če smo kje na dopustu, vzamem s sabo kar palični. Če se v posodo da spodaj zmrznjeno sadje, potem 'mleko' in eno svežo zrelo banano ali malo malin...z malce truda v visoki posodi ... kot pravi sladoled.
    Debelo senco in slastno osvežitev!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Banane sem že zamrznila, borovnice imam, zato bom danes naredila sladoled. Mljask, kako bo dobro in osvežilno.

      Izbriši
  4. Hvala za pripravljenost. Sence imajo dovolj, saj je košara za kruh, v kateri je gnezdo, montirana visoko pod stropom v kotu balkona. Pa tudi breza meče rahlo senco. Problem je le, ker je zrak tako vroč. Hrano očitno še najde, mogoče leti do bližnjega potoka.

    OdgovoriIzbriši
  5. Voda z meto zeloooo dobra enkrat z limono,drugič z pomarančo,mi imamo pa mlade vrabčke pa še ježkova družina ponoči prihaja na mačje brikete je kar pestro:)Res lepe rožice!Pri nas pred nekaj urami težko pričakovana osvežitev,dobrodošla za ljudi in naravo,tako,da zalivanje zjutraj odpade:)Lp

    OdgovoriIzbriši
  6. Helena, sem prebrala pravkar o kokosvem mleku... Hja, tako zelo paše notri, a če tako zelo ni dobro... se splača s čim zamenjat ali dodati nič...
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni se dopade tale recept: http://www.annabel-langbein.com/recipes/lemon-and-ginger-ice-cream/432/ (jogurt in smetano nadomestim z riževo varianto).

    OdgovoriIzbriši