ponedeljek, 1. junij 2015

Nedeljska vrtnarska akcija z ostanjkarji

Počasi se približujem tisti fazi v vrtu, ko bom lahko rekla, da samo še zalivam in uživam ob pogledu na rožice. Prejšnji teden so me malo mučili streptokoki, zato sem se šele včeraj lotila urejanja vrta pred našimi poslovnimi prostori. Seveda nisem imela nobenega načrta, zato je bila izbira rožic čista improvizacija. Na srečo sem hitro našla rešitev, na kar sem zelo ponosna, saj sem lahko izbirala med rožicami, ki sem jih stihijsko nakupovala.

Seveda je bilo treba opleti tudi obstoječe gredice in del med kamni, ob fasadi. Imel pa sem družbo: ata kos se je ves čas smukal okoli in čakal, da se umaknem od sveže okopane zemlje. Seveda je naš "hišni" kos ultra pameten, zato ve, da bo v sveže prekopani zemlji hitreje prišel do črvov. Najbolj se je razveselil, če sem mu črva kar jaz ulovila in servirala pred kljun.

Ostala je samo še nova gredica, iz katere smo jeseni odstranili prevelike javorje. To gredico bom zasadila že v duhu nove časovne periode, ki se bo v feng shuiju začela decembra 2016 in nam bo prinesla drastične spremembe. Maja sem bila na seminarju, kjer smo se podrobneje pogovarjali o tem, kaj nam bo nova perioda prinesla. Na kratko: zelo, zelo bo naporno in za marsikoga tudi pogubno, predvsem kar se tiče duševnega in fizičnega zdravja. Ne, čisto nič ne pretiravam.

Zdaj pa k prijetnejši temi - rožicam. Vse, ki sem jih še imela, sem znosila pred vrata in jih začela kombinirati. Letos zemlji za rože (še vedno prisegam na zemljo N, ki jo nam je priporočala Ruth, ker je enostavno najboljša) nisem pozabila dodati počasi topnega gnojila, pa tudi prašek proti škodljivcem sem dodala. V nekaterih loncih pa bom preizkusila granulat, ki naj bi povečal vpojnost zemlje - torej bo zemlja dalj časa vlažna.


Začetek akcije ...



Danes zjutraj sem fotografirala rezultat včerajšnje akcije. Rožice so videti tako majhne in lonci preveliki, vendar bo že čez 3 tedne situacija popolnoma drugačna. V atriju, kjer sem jih sadila pred 14 dnevi, so rožice že podvojile svojo velikost. Oh, kako lepo je gledati naravo in občudovati njeno moč.


Tale kombinacija je nastala iz čistih "ostankarjev" - rožic, ki so ostale. Na pomoč je priskočila heuhera iz jesensko-zimske zasaditve.


Ta lonec mi vedno povzroča skrbi. Če je poletje vroče, morajo biti v njem na sušo odporne rožice. Če je poletje deževno, pa takšne, ki prenesejo vlago in padavine. Kako naj maja vem, kakšno bo poletje?


Na tem mestu je lani stal velik dren, ki sem ga morala odstraniti, ker je bil prevelik. Brez skrbi, šel je v "zavetišče" na Zaplano, kjer ima dovolj prostora za rast. Nisem še čisto zadovoljna s tem kotičkom, ampak zaenkrat nimam idej, kako ga urediti.


Lonec pred vhodnimi vrati - še eno problematično mesto, ker je počutje rožic tako odvisno od vremena. Lani so se zelo dobro obnesli "milijon zvončkov", zato sem jih posadila tudi letos. Ni pa rečeno, da ne bo prišlo do sprememb.

6 komentarjev:

  1. Eno samo veselje!!!! Tole z rož'cami!
    Novička za leto 2016 pa... Ampak jih bomo veseli, zagotovo. Na napovedi ne moremo vplivat, a če smo pripravljeni... je pa fajn.
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vse rožice se, kljub vročini, junaško držijo. In kako hitro rasejo! Moram jih fotografirati, prav lepe so. Te, na sprednjem delu hiše, sem pa že morala ubraniti pred napadom polžev. Kar tri debele sem našla v enem koritu. Brrr .... kaj bi naredili z nežnimi rastlinicami ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Prosim za namig katera je zemlja N. Najlepša hvala, Tinka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tinka, zemlja N8 je na drugi sliki od zgoraj, črna vreča na desnem robu slike. Nekdaj smo jo kupovali v vrtnariji Reš, letos pa sem jo našla v vrtnem centru Gašperlin. Lani sem jo zaman iskala v Ljubljani, zato sem kupila drugo, ki pa niti slučajno ni bila tako kakovostna. Imajo samo vreče po 70 litrov.

      Izbriši
  4. Najlepša hvala za informacije.
    Lep pozdrav, Tinka

    OdgovoriIzbriši