petek, 27. marec 2015

Kakšne barve za sezonske rastline v letu 2015?

Kam pa bomo šli letos kupovat rožice za korita, je upravičeno zaskrbljeno vprašala Mateja, gostiteljica na delavnici o uporabi polžastega sokovnika. Ja, kam bomo šli, smo ji pritegnile ostale roželjubke?

Ker tudi moj blog berejo različni ljubitelji rož, naprošam vse, da mi sporočijo, kje se dobijo kakovostne in raznovrstne sadike v stilu "a la Ruth". Saj veste, kaj mislim.

Počasi bo treba konkretno razmišljati o letošnjih zasaditvah. V feng shuijevskem smislu so letošnje energije kar naporne. V nekem tujem članku sem zasledila zelo dobro prispodobo: leseno ovco (v tem znamenju je leto 2015) si lahko predstavljamo kot podrta debla, ki ležijo na travnati poti. Ta debla predstavljajo ovire, torej se bomo morali malo potruditi, da očistimo pot.

Nekaterim bo težje, predvsem tistim, ki nimajo npr. kovine s katero bi si pomagali. Tisti z veliko ognja bodo deblo kar zažgali. Kaj bo pri tem nastalo - recimo požar, jih ne bo prav dosti brigalo ...

Letošnje ugodne barve za sezonske zasaditve so torej zemeljske: rumena, oranžna, marelična, rjava. Ne bo škodilo malo bele, če imamo okrog sebe (na vrtu) že veliko zelene. Približno 20% pa naj bo rdeče, vijolične ali roza. Ne pretiravajmo s temi ognjenimi barvami.

Tukaj pa so moje najnovejše pridobitve, ki jih bom posadila na zelo sončno mesto:



7 komentarjev:

  1. Ja, kam bomo šli letos kupovat rože? Meni je res žal za vrtnarijo, čeprav ne vem kaj je bilo v ozadju. Zagotovo pa je bil tudi vpliv vele-trgovcev in kupcev, ki jim je naaaaaajbolj pomembna cena. Tako, da sem letos tudi jaz brez ideje kam po rože.
    Sicer pa: lepe fotografije. Tudi čisto preproste rože so lahko zelooo lepe.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sama v vrtnariji Reš sicer nisem bila nikoli, a po fotografiji sodeč ne vem, če je v okolici Maribora kakšna, ki bi ji lahko bila kos. Če pa je, pa lepo prosim, da mi poveste. Z veseljem jo bom obiskala.
    Lep rožnat in sončen dan še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  3. Helena, hvala za barvne namige! Naš balkon je mini... in ponavadi kupim cvetlico, zelenje... ki me povabi, ko grem mimo:).
    Veliko užitka z novimi zasaditvami! Se že veselim fotografij!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tega sem se bala - ni nobenih alternativ.

    OdgovoriIzbriši
  5. V Zasavju imamo vrtnarijo Napret Damjana, katero sem spoznala preko Ruth.
    Damjana je bila njena prijateljica in tudi na rože gleda s srcem. To ni tako velika vrtnarija kot je bila Reševa ima pa sezonske sladkorčke.

    Lp, Simona

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravljena
    Danes sem v vrtnariji Bantale Kranj naletela na znan obraz.Stana mi je postregla in svetovala kot bi bila v vrtnariji Reš.Dobila sem izbrane najlepše sadike za ta čas in napotek kje naj pogledam za iskano rastlino.Počutila sem se kot pri Ruth.
    Priporočam
    Lp, Beba

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Beba, to je pa odlična novica, se bomo šli sami prepričat - in obiskat Stanko.

      Izbriši