sobota, 10. januar 2015

Zadovoljna ženska, uspešno partnerstvo

Včasih, ko na seminarjih poslušam izjave mojstra Chana (mojega učitelja feng shuija), se jim najprej zelo čudim. Potem pa kaj hitro ugotovim, da so velikokrat uporabne tudi v 21. stoletju, polnem emancipacije in sodobnih nazorov.

Mojster Chan je moški "stare šole". Ženo so mu izbrali drugi; drugi so določili, da se bo izšolal za mojstra feng shuija in na začetku mu ni bilo čisto nič všeč - kar odkrito priznava. Drugi so odločili, da bo iz Hong Konga odšel v Evropo in se tam pripravil na učenje feng shuija. No, vsaj deželo si je lahko izbral sam, čeprav je vedel, da mora imeti veliko vode, ker takšno energijo potrebuje. Vendar so drugi odločili, da bo lahko začel prakticirati in poučevati feng shui šele po 50. rojstnem dnevu.

Je bil zaradi te "določenosti" svoje življenjske poti kaj manj srečen? Ne verjamem, ker je imel pred sabo velik cilj. Ki ga že nekaj let uspešno uresničuje.

Malo sem zašla, želela sem namreč pisati o neki njegovi (zame zelo presenetljivi) trditvi: pri feng shui analizi spalnice moramo upoštevati predvsem žensko. Če je ona zadovoljna, bo tudi on, je z rahlo rdečico na licih povedal mojster Chan. Mimogrede, morala bi ga klicati veliki mojster Chan, ker je po smrti svojega učitelja dobil takšen naziv, vendar je navada železna srajca.

V klasičnem feng shuiju je veliko pravil, ki favorizirajo moškega in tudi mojster Chan dela tako. Razen, če stranke ne želijo drugače. Vzrok je zelo preprost: tako kot v Sloveniji, je tudi na Kitajskem največ zaslužil moški, bil je breadwinner. Družina je bila esencialno odvisna od njega, saj jim je dajal materialne dobrine, status in zaščito.

Med prazniki pa sem na www.brigitte.de prebrala članek o raziskavi na Rutgers University (New Jersey). Izprašali so 400 parov, ki so bili v povprečju poročeni kar 39 let. Kako jim je uspelo tako dolgo ostati skupaj? Formula je zelo preprosta: zadovoljna ženska je pripravljena več narediti za svojega moža, kar osreči tudi njega. Če je nezadovoljen samo moški, ni posebej pomembno, saj o svojih občutkih tako ne govori prav pogosto in nezadovoljstva niti ne prizna.


Zadovoljna ženska, zadovoljen moški, uspešno partnerstvo

Presenetljivo: največjo nevarnost za zadovoljstvo ženske predstavlja bolezen moškega. Razumljivo, saj ženska po pravilu prevzame nego bolnega moža, kar je za njo zelo stresno. Če je pa bolna žena, nego najpogosteje prevzame hči.

Torej, drage moje, kot sem vedno poudarjala, je naloga vsake ženske, da svojega partnerja "prisili" v bolj zdrav življenjski slog. Če se ne da prepričati, mora oditi. Ali pa naj vsaj sklene visoko življenjsko zavarovanje. Preveč krute besede? Ne, samo življenjske.

Smo ženske na svetu zato, da moške naredimo srečne? Ali da živimo svoje življenje?

1 komentar:

  1. Dobra!!!! In realna!!!! V ozadju ravno poslušam intervju o ženski v sodobnem svetu in omenja bolnega moža ter ves kaos, ki nastane okrog tega :). Jaz sem včasih kar huda, drugič zamahnem z roko.... Vsekakor je tale z zavarovanjem super ideja!
    Sončkast pozdravček!

    OdgovoriIzbriši