četrtek, 8. januar 2015

Kopanje v Opatiji - nekoč in danes

Opatija je sinonim za začetek hrvaškega turizma. Trenutno v Hrvaškem muzeju turizma (v vili Angiolina) poteka zelo zanimiva razstava o kopanju. Tako je, prav ste slišali, o prvih kopalcih in kopališčih, predvsem pa o kopalkah. Razstavo toplo priporočam, res je zanimiva.


Kako so spali prvi obiskovalci Opatije konec 18. stoletja, ne vem, jaz sem v tej sobi dobro spala, predvsem zaradi številnih kosmatih in mehkih površin, ki so blažile hrup (mojega in iz sosednjih sob).


Na žalost sem samo za nekaj dni zamudila ekološki sejem ...


... in festival čokolade. O, ne vem, če bi preživela vso to čokolado, verjetno bi me naslednji dan odpeljali na urgenco.


V tej vili je Hrvaški muzej turizma in razstava o razvoju kopališkega turizma. 


Pomembno vlogo so takrat igrali domačini, ki so s čolni prevažali najprej blago, nato turiste. V majhnem zalivčku Opatijski portić (ob Lungomare) so jim postavili spomenik. 


Senčni selfi pred enim od opatijskih hotelov s čudovito teraso in solidnimi sladicami.


Prav vidite, pogumna Italijanka je sredi decembra zaplavala v morju.


Naslovnica časopisa iz leta 1926 in prikaz tedanje kopalne mode


Ta stalaktit so odžagali v Postojnski jami in ga postavili na ogled v Opatiji. Ne vem, kaj si naj mislim, verjetno pa mi danes z naravo delamo hujše stvari.


Skupinski portret pred kopališčem. Nekatera kopališča so bila ločena po spolih, večina pa jih je imela del za slabše plavalce oziroma neplavalce. 


Kopalke za moške s plavalnim obročem iz plute. Več o razvoju kopališkega turizma in kopalkah pa boste izvedeli na razstavi ... Nisem vedela, da so se od vseh nesodobnih materialov najbolje obnesle pletene iz bombaža. Je kdo od vas še kvačkal kopalke?

2 komentarja:

  1. Vaše fotografije me vedno znova spodbudijo, da si na seznam potreb napišem nov fotoaparat.
    Zanimivo!!!! Me spominja na fotografije mojih starih strašev.... Morda pa še ujamemo razstavo.... preverim...
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kar nekaj od teh fotografij je bilo narejenih s kompaktnim fotoaparatom. Takrat ko sem lena ali pa me zebe, ga dam v žep in fotografiram na popolno avtomatiko. Za spomine je dovolj dobro.

      LP
      Helena

      Izbriši