četrtek, 7. november 2013

Posušeni paradižniki gredo na obisk

Posušeni paradižniki so tako okusni in praktični za uporabo, da jih moramo vedno imeti v hladilniku. So naravni ojačevalci okusa, zato popestrijo dolgočasne jedi - tako optično kot kulinarično. Lahko jih dodamo enolončnicam, na primer zelju, okusni so v rižotah, da o omakah za testenine niti ne govorim. V dušeni zelenjavi pa so, vsaj zame, kulinaričen vrhunec. Imajo intenziven okus po paradižnikih, jed hkrati osladijo in osvežijo.

Bila sem povabljena na kosilo, zato sem gostiteljici prinesla vložene posušene paradužnike. Najprej jih za nekaj minut namočimo v topli vodi (bolj je voda vroča, manj časa jih pustimo). Paradižnike pred sušenjem natrejo s soljo, da se čim hitreje posušijo (sol iz njih potegne vodo). Med namakanjem se ta sol delno spere, hkrati pa paradižnike operemo in zmehčamo.


Medtem si pripravimo kozarec s pokrovom, olivno olje in začimbe: česen, lovorjev list, origano, timijan, čili ali poper. Z začimbami ne skoparimo, da bodo paradižniki čim bolj aromatični. V kozarec nato položimo plast namočenih paradižnikov, nato dodamo začimbe in vse skupaj večkrat ponovimo. Na koncu prilijemo toliko olivnega olja, da je mešanica pokrita in pustimo stati dva tedna. Seveda se bo aromatiziralo tudi olje, zato ga bomo lahko uporabili pri pripravi jedi.


Vložene posušene paradižnike lahko jemo h kruhu, jih kombiniramo z namazi, zelenjavo ali mesninami.


En kozarec za doma, drugi je odšel na obisk
 

2 komentarja: