nedelja, 20. oktober 2013

Kakšni pridemo na delo?

Jutri je ponedeljek in za večino se bo začel nov delovni teden. V kakšnem stanju bomo prišli na delo? Nenaspani zaradi polne lune ali otroka, ki se je ponoči zbujal? Razdraženi, ker smo z masno in preobilno hrano preveč obremenili jetra? Z drisko, ker smo pretiravali s slaščicami? Mačkasti, zaradi preobilice alkohola? Nejevoljni, ker smo morali normalno zgodaj vstati?

Ne glede na naše počutje, bomo v ponedeljek morali normalno delati. Za to smo plačani! Nekateri bodo ostali v svojem slabem stanju, drugi si bodo pomagali z različnimi substancami.

Nemška zavarovalnica AOK je naredila raziskavo med 2.000 zaposlenimi (v starosti od 16. do 65. let) in rezultati so bili zaskrbljujoči: pet odstotkov vprašanih je v preteklem letu vzelo nedovoljene substance ali poživila. Najpogostejši je bil alkohol. Zelo verjetno je stanje v realnosti še slabše, strokovnjaki predvidevajo vsaj 10 odstotkov.


Raziskava je pokazala, da je med mladimi pod 30 let, zloraba še večja.

Kdaj navada (kavica ali dve) postane zloraba? Kmetijski minister Dejan Židan je že leta 2011 v intervjuju priznal, da popije na dan 15 kav (in prejšnji teden svojo izjavo ponovil na radiu). Prosim, koliko? Upam, da se vsi strinjamo, da je 15 kav dnevno zloraba. Še hujše je, da se minister o tem javno hvali.

Kaj mislite, koliko vaših kolegov jemlje zdravila in droge, da si izboljšajo delovno učinkovitost? Verjetno več, kot si mislite. V čisto liberalnem duhu bi lahko pogledali vstran in rekli: vsak je zase odgovoren in dokler ne škoduje drugim, lahko dela, kar mu paše. Vendar pri takšnih zlorabah (telesa in duha) ne moremo gledati vstran. Takšen človek škoduje vsem, tako družini kot družbi in podjetju.

Se vsi zavedamo, da bomo za drago zdravljenje njegove odvisnosti plačevali vsi? Da bo zato na razpolago manj denarja za bolj smiselne projekte, ki bi koristili več ljudem?

Največ, in to še v pravem trenutku, lahko naredijo šefi, vodje oddelkov, delovodje. Oni se morajo z zaposlenim pogovoriti o tem, v kakšnem stanju naj (v ponedeljek) pride na delo.

Ministru Židanu bi z veseljem poslala Kavo Chi balance iz naše spletne trgovine Avita, ki je odlična za odvajanje od kofeinske odvisnosti. Vsebuje namreč, poleg pražene kave, tudi guarano in zeleno kavo, zato je moramo popiti manj, pa še bolj zdrava je, saj ima manj kofeina. Bi mu bil všeč nežen karamelni okus Chi kave?

3 komentarji:

  1. Se strinjam. Sem za delavcem, uslužbencem prijazno delovno okolje, a...z odgovornostjo do sebe, podjetja in družbe. Vsak šteje..in vsak manj tudi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha, sem imela šefico, ki ga je pridno cukala in v predalu skrivala mini stekleničke "žgane opojnosti" :)

    OdgovoriIzbriši