petek, 12. april 2013

Kulinarično zapeljevanje

Še malo bomo ostali pri knjigi Okus po ljubezni (avtor Anthony Capella). Kuhar Bruno, eden od treh glavnih akterjev, je tako razlagal svojemu prijatelju Tommasu:

"Če hočeš koga spraviti v jok, mu daš narezati čebulo. Če hočeš, da postane žalosten, mu skuhaš jed, ki mu jo je kuhala mama, ko je bil še majhen."

"Če pa hočeš nekomu vzbuditi poželenje ...." svetuje Bruno morske sadeže, polže z oljem in česnom, male artičoke z meto in vino, jasno. Za konec pa eksplozijo sladkosti, nekaj lahkega, kar ti da občutek, da si poln energije in da prekipevaš od sreče.

"Če hočeš, da se kdo zaljubi vate, mu moraš skuhati nekaj povsem drugačnega, nekaj povsem preprostega, vendar izrazitega okusa. Nekaj, s čimer mu pokažeš, da poznaš njegovo dušo."

Na primer?

Včasih pravilo "Manj je več!" velja tudi pri kulinaričnem zapeljevanju

"No, v tem je problem. To je odvisno od posameznika. Res moraš dobro poznati tega človeka - njegovo življenje, odkod prihaja, ali je surov ali rafiniran, suh ali masten. Prej ga moraš pokusiti, da veš, ali je njegovo meso sladko ali kislo, slano ali pusto. Skratka, ljubiti moraš tega človeka, pa ga morda kljub temu ne poznaš dovolj dobro, da bi mu pripravil jed, ki bi mu segla v srce."

Dragi moji, če ste nameravali v teh spomladanskih dneh koga zapeljati s kuhanjem, bo dosti težje, kot si mislite. Poznate dovolj dobro to osebo? Ste že pokusili njeno meso?

Ni komentarjev:

Objavite komentar