torek, 9. april 2013

Ajvar iz Srbije

V zadnjem Nedelu sem prebrala, kako "zdravo" jedo Srbi. Včasih kupim njihov ajvar, v dobri veri, da bodo na nerazvitem Balkanu pridelovali paprike na tradicionalen, zdrav način. Hm, očitno sem bila preveč naivna in si bom morala letos ajvar narediti sama.

V članku Vilija Einspielerja, dopisnika iz Beograda, piše:

"Na makedonski meji so cariniki zadržali tristo ton pšenice iz Srbije, ker so tamkajšnja agencija za hrano in veterinarstvo v njej odkrila nedovoljeno koncentracijo težkih kovin. ... Srbija se je namreč zapletla v škandal z izvozom srbskih jabolk v Rusijo, ki je vsebovala čezmerne količine pesticidov. Toda menda se je izkazalo, da so bila jabolka v resnici poljska in makedonska, srbsko podjetje jih je preprosto prepakiralo in izvozilo kot domač proizvod."
Vir: www.trgovina.mercator.si

Del članka o nakupu mesa, ki je tik pred iztekom roka trajanja, ki je predpisan v Evropski uniji, in ga potem po nizkih cenah prodajajo v Srbiji, vam bom raje prihranila. "Kupci pogosto nimajo druge izbire, proizvajalci pa pravijo, da ne delajo za sejme, ampak za trg."

Mogoče pa Pravemu domačemu ajvarju, ki je narejen po receptu Bakina Tajna, delam krivico. Največji problem je ravno to, da potrošniki nimamo nikoli dovolj informacij o izdelku.

1 komentar: