petek, 5. oktober 2012

Preveč sladkorja v otroških kosmičih

Nemški spletni portal Foodwatch je raziskal, kako zdravi so otroški kosmiči za zajtrk. Ugotovitve so šokantne: v vsakem drugem izdelku je najmanj 30 odstotkov sladkorja. Mnoge t.i. žitarice za otroke so slajše od peciva in čokoladnih keksov. Vodilni na tej lestvici so kosmiči Nestle: štirje njihovi izdelki so se uvrstili med deset najslajših. Nobeden izdelek Nestle, v tej kategoriji, ne vsebuje manj kot 30 gramov sladkorja na 100 gramov. Takšne sladkorne bombe priporočati kot otrokom primerno hrano, je najmanj neodgovorno.


Kosmiči in žitarice - zajtrk poln sladkorja

Za otroška živila bi morala obstajati zgornja meja za vsebnost sladkorja. Dokler pa te ni, imajo proizvajalci otroške hrane posebno odgovornost, ki je zaenkrat ne opravičijo. Soodgovorni so za vedno večji odstotek debelih otrok in za njihove zdravstvene posledice. Bodo ti otroci čez nekaj let vlagali tožbe kot kadilci v ZDA?

Tudi drugi proizvajalci v svoje izdelke velikodušno dodajajo sladkor. Oglejte si sestavo žitaric za zajtrk na spletni strani ZPS Veš, kaj ješ? s pomočjo "semaforja". Skoraj vsi izdelki imajo rdečo luč pri sladkorju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar