petek, 27. april 2012

Kosovka sedi v murgelskem gnezdu!

Pravkar sem končala s prvo resno vrtnarsko akcijo v Murglah. Nisem sadila enoletnic, ker nimam še niti načrta, niti rož. Danes sem čistila odcvetele spomladanske rožice in presadila hoste.

Moja glavna naloga pa je bila varovanje gnezda. Ja, mama kosovka zopet sedi v gnezdu, ki je še od lani zaščiteno z mrežo. Dominik je splezal po lestvici in mrežo dodatno pričvrstil, saj vrane zelo požrešno gledajo proti gnezdu. S pomočjo ogledala je poskusil prešteti jajca; zanesljivo lahko rečemo, da so najmanj tri, zelo verjetno štiri ali pet jajc.

Mama kosovka je seveda odletela iz gnezda in se ni čisto nič razburjala, ko je Dominik šaril okrog njenih jajc. Prinesla sem ji jabolka in rozine, vsak dan jo čaka sveža voda v "bazenčku", v zemlji pa je tudi dovolj črvov in polžev. Tale naša kosovka je verjetno najbolj čisti ptič v Ljubljani, saj se tudi po trikrat na dan skopa.

Ker bom tako zelo zaposlena z varovanjem jajc, se na blogu znova vidimo po 7.5.2012. Lepe praznike!

6 komentarjev:

  1. Le poskrbite za gnezdo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Je letos kosje leto? Letos si je kosovka izbrala naš balkon za gnezdenje. Pametna ptica, lepo na suhem:). Malo smo ji pomagali in na steno namestili pleteno košaro, v kateri si je "zgradila" gnezdo. Zelo uspešno. Prvega maja so se izvalili štirje, drugega pa še peti. To bo mladine:)

    Lp Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. joj, kako je pa to lepo slišat (brat!!)...
    tudi pri nas opazila včeraj (prej pohajala, me ni bilo doma) lastovko v starem gnezdu, v špici na fasadi naredila že pred lanskim tako čudovito gnezdo, ma še ne vem, če je kaj notri.
    uživajta z Dominikom v pomladi :)))

    lp

    lidija

    OdgovoriIzbriši
  4. Razložite mi, kako ata kos hrani mladiče. Pri nas smo imeli gnezdo s štirimi mladiči in jih je hranila samo mama. In potem čez praznike je ujel nek maček mamo. Hudo. Mi smo čakali na ata kosa in nič. Potem smo gnezdo prinesli v hišo in klicali azil za prostoživeče živali. Predvsem zaradi hrane in, da jih oni prevzamejo (strokovnost in pogoji). Mokarjev ni bilo mogoče kupiti zaradi praznikov, svetovali so rumenjak. Ni šlo. Sem žalostna in jezna hkrati, ker dobro vem (ta par je bil pri nas 4 leta), da ata kos ne dela nič. Ne dela gnezda, ne pomaga hraniti mladičev. In še nekaj kos ni lastovka in vedno naredi novo gnezdo, tako kot siničke, katerim moraš počistiti gnezdilnico.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, pri nas kosa tudi ni bilo dolgo na spregled. Smo že rekli, da je kosovka mati samohranilka:) Tudi kosovka je bila dosti zdoma in so jajca samevala. Očitno je tako v njihovi naravi. Sedaj, ko so tu mladički, se oba pridno izmenjujeta, le da je kos bolj plašen in hitro pobegne, če vidi koga na balkonu:) Ali pa je to samo njegov manever, da ne izda gnezda? Kdo ve?

    Lp Hel1

    OdgovoriIzbriši
  6. Med prazniki se je naše gnezdo izpraznilo - neznani ptič, zelo verjetno vrana, se je prebila skozi mrežo in pojedla jajca. Vsi smo seveda zelo žalostni, čeprav se tolažimo, da je vrana uničila jajca in ne mladičev.

    Naš ata kos je izredno priden (zato je tudi dobil takšno ime) in čisto nič plašen. Varuje gnezdo, preganja druge kose, mladičem neumorno nosi črve in izredno sodelujo z mamo kosovko.

    Očitno se tudi ptiči zelo različno obnašajo, ko gre za družinske dolžnosti - kot pri ljudeh.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši