ponedeljek, 23. januar 2012

Kitajsko leto 2012 - zeleni zmaj

Srečno novo kitajsko leto, ki mu bo vladal zmaj! Zanimivo je to, da je zmaj edina mitološka žival v kitajskem zodiaku - vse ostale lahko Kitajci uporabijo v kuhinji, je izjavil nek cinik.

Zmaj mora biti torej zelo pomemben, če se je kot mistična žival vrinil med ostale, ki so žive in uporabne. Res je, v stari kitajski astronomiji so eno od petih najpomembnejših ozvezdij poimenovali "Zeleni spomladanski zmaj". Nastop tega ozvezdja je napovedal začetek spomladanskega deževja, zato je zmaj povezan z vodo in poplavami (riževih polj). Zato je bil zmaj pozitivna žival, simboliziral je življenjsko energijo (riževa zrna so pognala) in seveda kraljestvo, moč, bogastvo.

Zmaj predstavlja rodovitnost, ustvarjalnost in spremembe v širšem obsegu. Zato je leto zmaja primerno za drzna tveganja, ekstravagantne načrte in dramatične geste. Predvsem umetniki, v prvi vrsti igralci, se lahko veselijo leta, ko bosta umetnost in kultura nekaj veljali. Čas bi ugoden za vzajemne obiske in praznovanja.

Nekateri zmaji se znajo prav dobro zabavati

Zanimivo je to: če nastopi leto zmaja v gospodarsko močnem obdobju, potem lahko izpeljemo daljnosežne načrte. Gospodarsko šibke države pa naj počakajo na boljše pogoje.

Zmaj je povezan z mistiko, zato bo leto 2012 ugodno za nastanek novih sekt in kultov. Letošnje leto ne podpira konvencionalnosti, večji uspeh bodo imeli vratolomneži in ekscentriki. (Moj komentar: bo naša nova konzervativna vlada zato manj uspešna?)

Ker je zmaj povezan s tveganjem, naj bodo vsi, ki opravljajo nevarno delo, previdni in pazijo na svoje zdravje.

Kaj leto zmaja napoveduje posameznim znamenjem, pa v naslednjih dneh.


Ni komentarjev:

Objavite komentar