sreda, 21. december 2011

Življenje: Kerr te lubim!

Pasjeljubci ste zanesljivo že prebrali knjigo Šepetalec psom, ki jo je napisal Cesar Millan. Na National Geographic Channelu ima svojo oddajo, kjer s svojim znanjem "prevzgaja" pse (in lastnike).

Prebrati jo morate tudi tisti, ki nimate psa in ga sploh ne želite imeti. V knjigi boste dobili zanimive nasvete, ki so uporabni za vzgojo otrok, delovanje v poslovnem svetu in pozicioniranje v družini. Na prvih straneh knjige je objavljeno mnenje bralke: nimam psa, sem pa po vaših priporočilih prevzgojila svoja sinova in vsi smo bolj srečni.

Nasveti trenerja Millana so me spomnili na nadaljevanko Oglaševalci (Mad Man), ki jo lahko spremljamo na RTV SLO. Veste, zakaj je meni tako všeč? Ker akterji izredno veliko povedo z mimiko in govorico telesa. Ko podrejeni pride k šefu in mu nekaj predlaga, ga šef najprej pogleda, si vzame čas za premislek in nato z največ dvema stavkoma pove svojo odločitev. Z govorico telesa šef poudari svoje izjave in niti za trenutek nam ni treba ugibati, kdo je alfa samec v krdelu.

Ja, to so bili časi, ko so moški bili še moški! Vodja krdela se odloči etično, z modrostjo in izkušnjami, podrejeni pa to njegovo odločitev sprejme - ker mu zaupa.

Millan v knjigi pravi, da mora biti v družini s psom vedno nekdo vodilni samec (ali samica!). Če te vloge ne prevzame eden od družinskih članov, potem vodja postane pes. To naredi iz nuje, ker ima v svojih volčjih genih zapisano naravno hierarhijo v krdelu. Samo redki psi so rojeni voditelji, zato lahko pes, ki mora po sili razmer prevzeti vodstvo človeško-pasjega krdela, zelo trpi. Takšni psi postanejo agresivni, razdražljivi, preobremenjeni, živčni. Postanejo slabi psi. In lastniki takšnih psov postanejo zelo nesrečni.

Trener Millan zahteva še več: vsak družinski član mora biti po hierarhiji višje kot pes.


Kdo je tukaj šef?

Ko opazujemo volkove v naravi, vodjo krdela takoj prepoznamo. Ponavadi je fizično močan, hodi z dvignjeno glavo in z govorico telesa sporoča, kdo je. Ves čas! Kod vodja krdela nima odmora, zato je takšna vloga zelo naporna. To je tudi vzrok, da tako veliko lastnikov psov ni vodja svojega psa. Takšne težave je imela Oprah, ki je v poslovnem svetu idealen vzor za vodjo, doma pa se je želela sprostiti in odložiti masko, zato je vodenje prevzela njena koker španjelka.

Don Draper (Oglaševalci) je tudi dober alfa samec, priznajmo, vsaka mišica njegovega telesa nam to sporoča. Jaaa, res je dober!

Cesar Millan pravi, da mora vodja oddajati mirno-odločno energijo. Nekateri so za vodje preveč nemirni, drugi premirni. Svojega dragega moža sem po branju knjige vprašala, ali tudi on opazi mojo mirno-odločno energijo in me zato uboga, ko mu kaj "ukažem". Kljub temu, da ne mara psov, sem ga med branjem ves čas seznanjala z vsebino, zato je vedel, kaj ga sprašujem in kaj je na tehtnici.

"Ne, ne ubogam te zato, ker si šef, ampak, kerr te lubim, " je bil odgovor mojega nemškega moža.

2 komentarja:

  1. Kdaj je na TV oddaja o psih?
    Hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tukaj http://natgeotv.com/si poiščite oddajo Šepetalec psom.

    LP

    OdgovoriIzbriši