torek, 27. december 2011

Otroci: Kako nadzirate njihovo uporabo interneta?

V nemški reviji Öko-Test sem prebrala, da:
  • 68 % staršev svojim otrokom časovno omeji uporabo interneta,
  • 44 % staršev otroku pove, katere strani lahko uporabljajo,
  • 32 % staršev je namestilo zaščitne programe,
  • 27 % staršev si ogleda zgodovino obiskanih strani,
  • 24 % staršev je vedno zraven, ko njihovi otroci uporabljajo internet,
  • 24 % staršev izrecno prepove uporabo določenih spletnih strani,
  • 17 % staršev dovoli obisk samo točno določenih strani,
  • 13% staršev sami zaženejo spletno stran, ki jo želi otrok obiskati,
  • 5 % staršev ne naredi ničesar.
Veste, kaj vaši otroci počnejo na internetu?

V raziskavi so ugotovili, da nemški starši poznajo načine, kako nadzirati uporaba interneta pri otrocih. Večina jih samo časovno omeji uporabo interneta, manj pa se posvetijo vsebinskim omejitvam, ki so enako pomembne. Premalo staršev se poslužuje programov za filtriranje in nadzor obiska strani. Kako je pa pri vas?

3 komentarji:

  1. Pozdravljeni,

    mislim, da otroci lažje sledijo našemu zgledu kot nekim prepovedim in zapovedim.

    Internet ni nič strašnega - otrokom ne bi smeli prepovedati tega "okna v svet", obvezno pa jih moramo naučiti VARNO krmiliti po tem interaktivnem okolju.

    Zdaj starš lahko sicer ugasne otroku računalnik in mu določi, kaj lahko na računalniku dela in gleda. Ko bo imel ta isti otrok več kot 18 let, ali ga bo tudi starš spremljal skozi življenje, mu umikal prijatelje, ki njemu ne bodo všeč, preprečeval razne situacije, ki se mu bodo zdele preveč nevarne, ga za roko vodil do tja, kjer se zdi njemu osebno varno....???
    ali pa je bolje otroka naučiti bolj zgodaj, da je svet tam zunaj tak, kot pač je in da se mora tudi sam naučiti varnega postopanja in obnašanja?

    Svojima otrokoma ne prepovedujem uporabe interneta, ker je tudi to svet, ki ga morata spoznati in za ta svet velja tako kot npr. za ogenj: je nevaren, ampak uporabljamo ga tudi za skuhat hrano. Na internetu so torej za otroke neprimerne informacije, hkrati pa lahko najdejo dosti koristnega zase (tudi za šolo). Otroke moramo naučiti ločiti med enimi in drugimi.

    Naši otroci odrašajo v drugačen, digitalen svet in pri tem jim moramo biti v pomoč - pa ne s prepovedmi, ampak s podporo in nasveti o varni rabi interneta. Otrokom pa smo lažje v pomoč, če nas staršev NI strah novosti in tega drugačnega, virtualnega sveta (ker smo mi odraščali popolnoma drugače).

    Mogoče kot starš nimam prav, ampak za razmislek staršem, ki se morda z zgoraj napisanim ne strinjajo: zakaj mislite, da je za trening varne vožnje potrebno BITI v vozilu in VOZITI čez različne prepreke? Ker se varne vožnje naučimo skozi trening in ne tako, da nam nekdo vzame ključe od avtomobila ( ali pa v zgornjem primeru ugasne računalnik in nas zapodi spat).

    Lp,
    Mojca

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Mojca,
    zelo lepo napisano. Se strinjam.Pasti v življenju je potrebno srečati, sicer se ne znamo obvarovati.
    Kar se otrok nauči sam s to mašino je neprecenljive vrednosti, nobena šola mu tega ne ponudi. Vem iz lastnih izkušenj s svojima mulcema.
    To je naložba za osebno in poslovno pot. Vem.
    Pozdrav.
    Irena

    OdgovoriIzbriši
  3. Mojca in Irena, hvala za vaše mnenje. O uporabi interneta sem med božičnimi prazniki debatirala z mojimi nemškimi sorodniki. Možev starejši brat, ki ima dva sinova (16 in 19 let), je takoj omejil uporabo interneta s programom. Moževa starejša sestra z otrokoma starima 9 in 11 let, pa bo to naredila sedaj. Očitno imajo nemški starši drugačen pogled na (ne)varnost uporabe interneta.

    Mislim, da je eden od razlogov jezik, saj nemščino uporablja več kot 100 milijonov ljudi, zato je tudi nevarnost za otroke večja. Na nemški televiziji vedno znova objavljajo zgodbe o (tragičnih) zlorabah na internetu, tako pri odraslih, kot pri otrocih.

    Če bi imela otroke, bi jim zanesljivo omejila uporabo interneta.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši