sreda, 9. november 2011

Zdravje: Diete in enolična prehrana - velika bedarija

Spletne strani z različnimi kozmetičnimi, prehranskimi, seksualnimi in športnimi nasveti ne obiskujem redno, tja pridem, ko po spletu iščem določene teme. Če pa že pridem na kakšen takšen portal, sem zgrožena nad nivojem člankov. Saj vem, kdo jih piše in kako, vendar sem vseeno vedno znova presenečena, kaj objavijo. Prepričana sem, da dobro spremljajo statistiko, zato objavljajo teme, ki jih njihovi bralci največ berejo: hujšanje, kozmetika, trači, šport in seks.

Spodnji članek je lep primer prepisovanja (angleških?) člankov brez slehernih kriterijev. Svetujejo nam, da naj jemo enolično hrano! Svetujejo nam 5 obrokov na dan, da bo ja nivo insulina ves dan visok in se bo črevesna slinavka čim hitreje izčrpala. Dobra pot do diabetesa ali raka trebušne slinavke, ki v 99% pomeni smrtno obsodbo. Jedilnik, ki nam ga svetujejo, je katastrofa, saj je poln sladkorja, ki bo zopet vplival na insulin.

Tako, preberite spodnji članek, vendar se iz njega naučite samo to, da se tako ne prehranjujemo zdravo. O zdravem hujšanju sem že pisala, prav tako o sodobni prehranski piramidi.

"Pred leti so strokovnjaki ljudem svetovali, naj jedo čim bolj raznovrstno hrano. No, to je bil brez dvoma dober nasvet v času, ko so vsi jedli pečeno svinjino, zmečkan krompir in konzerviran fižol. Zdaj so dietetiki in nutricionisti malo obrnili ploščo, saj vse bolj velja, da je za zdravje in vzdrževanje ustrezne teže najprimernejša precej enolična prehrana, in to vsak dan približno ob isti uri.

Zakaj te spremembe?

Zdaj živimo, vsaj zahodni in razviti del sveta, v okolju, kjer je na vsakem koraku hrana. V vsakem mestu in kraju nam nekdo ponuja hrano, in če ne sledimo nekemu prehranjevalnemu ritmu in obrokom, lahko kaj hitro zapademo v nekontrolirano in nezdravo prehranjevanje.

Ljudje imamo večinoma tudi zelo slab 'gumb za vklop in izklop', zato nas večina je tudi, ko nismo lačni. Da ohranite in vzpostavite zdrav način prehranjevanja, je najbolje, da se držite svojih obrokov in ritma.

Kako poteka monotona dieta

Izberite tri obroke v dnevu, pri katerih vas bo najmanj motilo, da jeste vedno enako hrano. No, vsaj približno enako – izberete lahko na primer solato, a vanjo daste vsakič drugo zelenjavo, del zelenjave lahko tudi popečete, skuhate …

Zajtrk
Vedno odlična izbira so misliji s sadjem in navadnim jogurtom ali mlekom.

Dopoldanski prigrizek
Vsak dan ga imejte ob 10.30; izberite sadež in različne oreščke.

Kosilo
Vedno imejte super solato z lahkim prelivom. Skoraj vsaka restavracija ima na jedilniku nekaj solat. Če si solato delate sami, vsak dan zamešajte kaj drugega.

Popoldanski prigrizek
Naredite si skodelico temne vroče čokolade ali pa pojejte kos svežega sadja, lahko tudi paradižnik in papriko.

Večerja
Morda kos piščančjih prsi ali puranji zrezek in veliko zelenjave.
Ključ do uspeha je, da se izogibate dvema najhujšima dietnima grehoma preobjedanju in izpuščanju obrokov
Oboje se le igra z vašim metabolizmom, ki povzroči, da pridobivate odvečne kilograme in izgubljate energijo.
Ko padete iz svojega utečenega ritma prehranjevanja – to se bo prej ali slej tudi zgodilo – poskrbite, da se čim prej spet vrnete v stare tirnice. In seveda lahko malo pomešate obroke, naj večerja na primer postane obrok s super solatami, zjutraj pa si privoščite vročo čokolado z mandeljni.

In zakaj ne bi ubrali prostega sloga za kosilo? Kakorkoli se že pač odločite, nikar se vsaki dve uri ne premislite, kaj bi jedli. Kljub bogati izbiri je svet zdaj tako naravnan, da bo na koncu vaša izbira najbolj uboga in najbolj redilna."

Iz revije Lisa

Vir: http://www.aktivni.si/, 1.11.2011

Ni komentarjev:

Objavite komentar