četrtek, 13. oktober 2011

Zdravje: Lepo oblečeni in polni strupa

O tem, kako strupeni so lahko čevlji in tekstil, že veliko vem. Pa vendar me je dokumentarni film nemške 3SAT (7.10.2011 ob 20.15 - "Schick aber Schädlich", avtorica Inge Altemeier) globoko pretresel.

Potrošniki smo se zelo razvadili in pričakujemo, da nas bo v modnih trgovinah vedno pričakalo nekaj novega. Tako se izdelki ne zamenjajo štirikrat v letu, ampak 24 krat. Vse to terja svoj davek, tako pri potrošnikih, kot pri dobaviteljih in, ne na koncu, pri ekologiji.

Film se začne z zgodbo Francozinje, ki si je za 150 EUR kupila čevlje in zbolela. Tam, kjer je bila koža v stiku s čevljem, je dobila ožganine, otekline in alergijsko reakcijo. Po dolgem raziskovanju so našli vzrok: DMF (dimetilformamid), ki je v Evropi prepovedano sredstvo proti plesni. Ampak, ker je večina modnih izdelkov narejena izven Evrope (predvsem v Turčiji, Indiji, Bangladešu in na Kitajskem), ga dobimo tudi mi.

DMF so našli v majhnih belih vrečkah, ki so bile priložene v škatli za čevlje. Velike firme so prosile Kitajce naj jih več ne uporabljajo, tudi iz EU komisije so sporočili, da sistem javljanja deluje. Vsaka država lahko sporoči na vsem dostopno internetno platformo, kateri izdelki so škodljivi za potrošnike.

V Nemčiji je bil največkrat javljeno podjetje Deichman z znamko čevljev Graceland - mislim, da za njih pravkar delajo reklamo. Za neke otroške športne copate so dobili prijavo že leta 2008, pa so jih še naprej prodajali do aprila 2010. Zakonov, ki bi v tem primeru ščitili potrošnika ni, podjetja se lahko sama odločijo, kako bodo reagirala.

Glede DMF-ja so se proizvajalci in trgovci domislili nove fintice: namesto priloženih vrečk z DMF zdaj posprejajo kartonsko škatlo ali celo izdelek sam. Prodajalci v trgovinah ne poznajo izvora čevljev, tudi vam ne bodo znali povedati, ali so obdelani z DMF.

Tekstil in usnje na Kitajskem in predvsem v Bangladešu obdelujejo z drugimi strupenimi kemikalijami, kot je kromova sol (iz nje nastane krom VI, ki je strupen in rakotvoren), organske klorove spojine (povzročajo težave z dihanjem), etilen oksid (povzroča glavobole, slabosti, škodi dedni zasnovi). Najbolj so prizadeti delavci, nato njihovo okolje, nato delavci v pristanišču, ki raztovarjajo ladijske kontejnerje, nato delavci v skladišču trgovin, nato prodajalci in na koncu kupci.

V Azji so delavci brez pravic, v nemških pristaniščih pa podjetja sama testirajo, koliko strupov je v kontejnerju. V Hamburgu je 50% kontejnerjev preobremenjenih s strupi. Če jih je preveč, si nadenejo posebno zaščitno obleko in jih najprej prezračijo. Ni znano, za katera podjetja pridejo strupeni tovori, zaščita podjetij je važnejša od zaščite potrošnikov.

Tudi delavci v prodajalnah zbolevajo. V dokumentarnem filmu so prikazali dekoraterko iz prodajalne H&M, ki je zbolela. Z veliko samoiniciative je ugotovila, kaj ji je, vendar se podjetje izmika. Nemški sindikat je izvedel anketo: 70% delavcev, ki raztovarjajo robo, je tožilo o glavobolih, utrujenosti in težkemu dihanju.

Ljudje, vi ste pa res čudni! Mene moda ne zanima, to je za mehkužneže. Dlako si je potrebno redno čistiti s šapo (slina je najboljša), kdaj pa kdaj se povaljam v pesku, če me res srbi. Od barv pa imam najraje rdečo - okrog svojega gobca ...

Gospa, ki je v Espritu več let likala kavbojke, preden so jih dali v prodajo, je zaradi klorovih spojin dobila astmo. Njen delodajalec noče priznati, da je zbolela zaradi kemikalij v kavbojkah. Sicer so izmerili zrak pri likanju javbojk, vendar nočejo povedati vrednosti, saj zaupajo v svoje izdelke, da niso strupeni. Zdravnik se s to razlago ne strinja, ker so v pljučih njihove bivše zaposlene našli točno takšne strupe. Odkar več ne dela, se ji je stanje izboljšalo.

Podvprašanje: mislite, da danes pri Espritu za likanje kavbojk uporabljajo posebna zaščitna sredstva?

Poseben problem so kavbojke s postaranim videzom. V Turčiji so prepovedali obdelavo kavbojk s kremenčevim peskom, ker je umrlo več sto ljudi. Zdaj uporabljajo laser. Ampak, v Bangladešu so z veseljem sprejeli delo ... Pri tem ne uporabljajo nobene zaščite, zato prihaja do zadušitev. Dnevno naredijo 300.000 kavbojk, predvsem za C&A in Zara.

Uradne izjave modnih podjetij so dobro naštudirane. Pri H&M so seveda za varovanje narave in za trajnostni razvoj. Na uradnem seznamu je 200 nevarnih kemikalij, ki jih lahko izjemoma uporabijo, vendarne prepogosto. Tudi v tovarnah ne vedo, kaj sploh uporabljajo, zato prihaja do nesreč (eksplozij, požarov), ki jih nihče ne razišče. Novih delavcev je dovolj in so zato lahko "pogrešljivi".

Veste, pri kateri barvi morate najbolj paziti? Pri črni. Za lepo, črno barvo morajo uporabiti veliko strupenih kemikalij. Eko črnega perila ni mogoče narediti oziroma ga ne bi nihče kupil. Dekoraterka, ki je delala pri H&M, je zbolela (klor anilin). Sama je plačala preiskave in v krvi so našli strupe, ki jih uporabljajo v tekstilni industriji. Problem pri teh strupih je, je povedal zdravnik, da ne pride do hitrih alergičnih rekacij (npr. na koži), ampak se strupi počasi nalagajo v telesu. 

V Indiji so znani po bombažu. Bolj temno obarvan je bombaž, več kemikalij so morali uporabiti. Za briljanstnost barve uporabijo težke kovine. Problem so seveda odpadki, ki nastanejo pri barvanju bombaža: napolnijo jih v vreče, brez zaščitne opreme, in odložijo na kup. V dvajsetih letih so popolnoma zastrupili vodo in zemljo.

Strupeno ali nestrupeno?

V Aziji uporabljajo strupe, ki so v Evropi prepovedani. Poslovneži (lastniki tovarn in predstavniki modnih podjetij) se raje srečujejo nekaj kilometrov od tovarne, v čistem okolju.

Delavec, ki beli bombaž in v kratkih hlačah cel dan stoji v bazenu s kemikalijami, je povedal, da so mu po nekaj mesecih odpadle vse dlake in da se počuti bolnega. Odkar se je razširila tekstilna industrija, je tudi raka več. Predvsem rak želodca, ledvic in mehurja je pogost. Tekstilne tovarne se pritožujejo: če bolj pazijo na varnost pri delu in ekologijo, je tudi izdelek dražji in kupcev (velikih modnih podjetij) je vse manj.

V dokumentarcu sem izvedela, da je eko bombaža ni mogoče narediti. V Indiji gojijo eko bombaž, ki ga v tovarnah obdelajo na isti način kot konvencionalnega. Lastnika tovarne so vprašali, ali lahko pride do zamenjav blaga in izdelkov - kako ve, na katerem kupu je kateri bombaž, če sta po videzu enaka. Samo nasmehnil se je.

In tako se nam ni treba več čuditi, da lahko izdelke iz eko bombaža kupimo tako poceni. Eksperti celo opozarjajo: prodamo več eko bombaža kot ga proizvedemo! Samo 1% tekstila je neobremenjenega; to so resna podjetja, ki pazijo pri predelavi in barvanju, vendar imajo zato njihovi izdelki višjo ceno. Ste jo pripravljeni plačati?

Ko sem prijateljici J. na kratko povzela vsebino dokumentarca, je zgroženo povedala: "Pravkar sem hčerki pri H&M kupila 10 majč. Kaj naj naredim?"

Večkrat jih operi, je bil moj odgovor. Jakne in plašče je treba vedno več dni zračiti na prostem, prav tako puloverje in čevlje. Vse ostalo je potrebno najmanj enkrat oprati, preden nosimo. To velja še posebej za perilo in, kot smo slišali, izogibajte se črnega, pa naj bo še tako seksi.

Najbolje pa je kupovati z nosom. V nekaterih trgovinah lahko že pri vhodu zavohamo strupene kemikalije. Obrnite se in pojdite z nosom iskat drugo.

44 komentarjev:

  1. Zadnje čase opažam, da prodajalke v H&M pri svojem delu uporabljajo rokavice za 1x-no uporabo. Torej, to je to!
    Pa še to: sama sem zaposlena v eni izmed prodajalen velike Evropske športno-modne verige. Ta teden smo izobešali novo kolekcijo smučarskega programa. Sodelavke so tarnale, le kaj je ta "neprijeten" vonj. Jaz sem takoj komentirala: povohajte bunde - barva. In glej ga zlomka: izgleda, da sem imela prav!
    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rokavice niso za enkratno uporabo sama jih imam par mesecev saj so pralne, uporabljamo jih pa zato ker so police vcasih prasne in ob raznasanju oblacil iz kabin to pusca sled na nasih rokah. kako bi se vam zdelo ce bi vam na blagajni kasirala prodajalka z umazanimi rokami? Verjetno vam nebi bilo vsec.

      Izbriši
  2. Tamara: Saj sem si mislila, da v slovenskih trgovinah ni nič boljše. Upam, da se bodo prodajalci kmalu bolj posvetili tej tematiki in preko sindikatov dosegli večjo varnost. Sem preveč optimistična? Problem v Sloveniji je, da skoraj ni poklicnih bolezni - uradno. Kako se boriti proti nečemu, kar ne obstaja?

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Kje pa sploh še lahko dobiš kvalitetna in nezastrupljena oblačila in obutev pri nas (da napišem po normalni ceni pa sama vem da je utopija)?
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Potrošniki moramo kupovati z nogami - odidemo tja, kjer je ponudba kakovostna (in zdrava). Če bi v "smrdeči" trgovini vsak dan 5 kupcev kritično ovrednotilo izdelke (in odšlo), bi se najkasneje po 3 mesecih nekaj zgodilo. Če bi se to dogajalo v 80% trgovin (ker toliko jih smrdi), bi lahko marsikaj premaknili. Mogoče bi Slovenija postala prva država z zdravimi oblačili.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Takšne poklicne bolezni so v Slovenij prikrite, zatajene, ker ... poznamo razmere na trgu dela, a ne?! Poglejmo pa zdravje naših otrok. Pred 20-imi leti so bile alergije, bronhitisi otrok zelo redka bolezen. Sedaj je alergija na pasjo dlako že stalnica skorajda vseh malčkov. Pa zagotovo ni to vzrok v naših hišnih ljubljenčkih, ampak v načinu pridobivanja surovin za izdelavo oblačil...joj, saj ni res, pa je! Kaj pa že omenjene poceni kavbojke? Stare "predelajo" v nove...
    Smrad v trgovinah - povečini ga zaznamo le zaposleni, ker vemo, kaj dogaja. In zaradi "odstranjevanja" le-tega, so na stropih na vsaka 2m ogromni ventilatorji pa klime in prezračevalniki, tako, da zraven uloviš še vnetja sinusov itd.
    Veliki moderni nakupovalni centri - uničevalci našega zdravja, pa tudi prostega časa!
    lp

    OdgovoriIzbriši
  6. O tem ze govorim leta in je bil delno vzrok za ustanovitev mojega podjetja BeeZeeEcoKid...delala sem po cleem svetu in spoznala, da nas zastrupljajo ne smao znotraj s hrano ampak tudi z oblacili...Se psobej za otroke prosim da pazite...Vec raziskujem zadeve, vec vidim lazi...in sem nova v fashion svetu v bistvu...O tem sem spregovorila tudi tukaj: http://www.rtvslo.si/pravaideja/novica/413 Moji dragi Slovenci, kupna moc je moc, kupujte previdno in cim vec domace : )

    OdgovoriIzbriši
  7. Hura za BeeZeeEcoKid!!! Oba z možem sva gledala oddajo Prava ideja in bila naravnost navdušena! Pa imava tri punčke. Na smrad tudi mi vedno bolj postajamo pozorni. Dosti dosti raje ene Ciciban čevlje in eno Benetton bundo, pa to kvalitetno!!! In še ponosimo v drugo, tretje... Da o NEuporabi mehčalca in podobnih traparijah ne govorim... Večinoma peremo na najkrajšem možnem programu -pol urce- s čim manj in čim kvalitetnejšim (beri: razgradljivim, do okolja prijaznim tekočim pralnim sredstvom), izjemoma na 60 in/ali 95 st., če gre za spodnje perilo ipd. ... In ker je zdravje otrok razveseljivo (in NAJPOMEMBNEJE od vsega - tudi bronhitis smo pozdravili 'po pameti', s celovitim pristopom - beri: pazi, kaj in koliko ješ, piješ, se oblačiš, obuvaš, s čim čistiš stanovanje, hišo, ne obremenjuješ narave), vem, da ravnamo PRAV! :-) Sreče vsem!

    OdgovoriIzbriši
  8. Moja hči je pred cca.6mesecev v ZARI kupila kavbojke. Pri prvem pranju v stoju, sem nehote obarvala vse ostalo perilo.
    Od takrat jih perem le na roke, vendar modra barva še vedno kar teče v potokih!!
    Sem že mislila odnesti kavbojke nazaj v trgovino ZARA. Sedaj vidim, da je najbolje da jih vrnem!

    OdgovoriIzbriši
  9. Mislim, da vam takšne reklamacije ne bodo upoštevali. Podobno je pri čevljih - na nekaterih čevljih v Nemčiji je oznaka, da lahko obarvajo (nogavice). Seveda, noga se poti in barva iz čevljev pride na nogavice. Proizvajalci se zagovarjajo, da je takšna barva manj strupena, zato tudi ni tako obstojna. Praktične posledice takšnega barvanja pa so potrošnikov problem.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  10. Za samo čiščenje hiše priporočam kis...najbolj naravno...odstrani vse maščobe(pečica, plošča), da ne govorim o talnih ploščicah se svetijo kot nove:)...razredčiš 1 dcl v razpršilko ali malo več v vedro vode (prilagodiš po svoje), eno dobro krpo, pa je..in ne rabiš nobenih čistil in kemikalij. Za tiste, ki nerade uporabljate mehčalce, pa ravno tako pride prav kis za vlaganje (zopet majhno količino naliješ v prostorček namenjen mehčalcu+dodaš malo vode)..iz izkušenj povem oblačila so zelooo mehka (ni vonja po kisu).

    Drugače sem tudi sama delala v Zari..katastrofa(glavoboli, oblačila se res zabarvajo skoraj vsa...)

    OdgovoriIzbriši
  11. kar pogumno brišite poste, mi je čisto vseeno. To samo dokazuje mojo trditev:)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdravljeni,

    prijateljica mi je poslala mail s povezavo na ta blog.
    Bravo Helena, sem veseli vaše objave. Sam sodelujem z enim izmed nemških inštitutov, ki je specializiran za zdravljenje avtoimunih bolezni. Od julija imam nalogo dokončati program za diagnostiko strupov iz oblačil, okolja in prehrane...
    Program je uradno končan, testiran in deluje zelo natančno, toda sedaj vidimo, kaj vse je še potrebno dopolniti in kam vodi celotni koktail.

    Prevzamimo odgovornost za svoje zdravje!

    OdgovoriIzbriši
  13. vsaj perilo bi lahko kupovali slovenskega porekla, ker je direkten kontakt naši koži in intimnim delom.

    Moja punca vedno dobi izpuščajo takoj ko kaj prime in sproba. Zanimivo pa je, da je delala v eni izmed trgovini s perilom Slovenskega porekla in nobebena izpuščaja nikoli!

    OdgovoriIzbriši
  14. Sem razmišljala o tem, zakaj je prispevek o strupih v oblačilih dosegel tako velik odziv. Verjetno zato, ker se takšnim strupom ne moremo izogniti. Zelo, zelo malo je nestrupenih oblačil, samo 1%. K strupom iz tekstila pridejo še strupi iz hrane, vode, kozmetike, čistil, zraka, pohištva ... Brrr, bolje, da ne razmišljam. Ampak, nekje je potrebno začeti. Pri nas smo začeli z vodo, pazimo pri hrani, kozmetiki, pohištvu in čistilih. In ostane tekstil. Na srečo imam zelo dobro razvit voh, ki me odvrne od zelo strupenih trgovin.

    Anonimni, ki se pritožuje, da se izbrisala njegov komentar: na mojem blogu (me) je dovoljeno kritizirati, blatiti in obrekovati samo takrat, ko so o avtorju komentarja znani enaki podatki, kot o meni. Napišite ime, priimek, naslov, poklic in podjetje, kjer ste zaposleni, družinski status, ime žene, otrok in psa, telefonsko številko, morebitne internetne strani, ki so vaša last ..., pa ne bom izbrisala vašega komentarja. Dokler nimam teh podatkov, pa nisva enakovredna partnerja, zato ne vidim razloga, da ne bi izbrisala vašega obrekovanja in nakladanja. Pišite svoj blog in objavljajte komentarje, kot jih želite. Na tem blogu pa sem šef jaz in veljajo moji pogoji. Anonimni prdeci, ki mislijo, da lahko pišejo kar jim paše, niso dobrodošli!

    OdgovoriIzbriši
  15. Zdravo! Res je, da si delodajalci zatiskajo oči pred očitnim zastrupljanjem zaposlenih v trgovinah. Seveda to žal lahko počnejo, ker nadzor nad prepovedanimi spojinami ne deluje. Ciljajo na posamezne izdelke, vendar je praktično vse obdelano s strupenimi spojinami. Trgovci imajo pogoste glavobole,ob idealni kombinaciji osvetljevanja prostorov z neonskimi lučmi tudi hude migrenske gglavobole. Še je čas, da bi se naredile raziskave o izredni škodljivosti bele svetlobe, ne samo na vid, pač pa s tem povezanega globjega duševnega zaznavanja. Nove žarnice naj bi porabile manj električne energije, vendar le ob neprekinjenem gorenju...Težave z dihanjem, nepravilno delovanje srca, vnetja oči, dihalnih poti, pogosti mišični spazmi, vse to ni iz trte izvito. Klima je tihi ubijalec, izvrsten stroj za prenašanje klic, bakterij, plesni..Poglejte v svoje pomivalne stroje, gumirani deli so čudovito pribežališče strupenih plesni,..Poglejte v svoje pralne stroje, začnete lahko kar pri posodici za praške..Bojmo se novih bolonišnic s popolnoma novimi vodnimi napeljavami v katerih se izvrstno razvija legionela, neprodušno zaprti sistemi z neverjetno kompliciranim načinom zračenja, seveda povezanih s klimo, bog ne daj , da bi montirali velika sončna okna, ki bi se na stežaj odpirala... Ostanite zdravi, delajte po svoji pameti. Lp

    OdgovoriIzbriši
  16. Najlepša hvala za vsa tale pojasnila, moram reči, da nisem bila o tem doslej toliko seznanjena. REsnično hvala lepa, bom temeljito razmislila prihodnjič, ko bom šla po nakupih. Lp

    OdgovoriIzbriši
  17. Res zanimiv prispevek! Pri oblačilih je ključen certifikat OekoTex - Class 1 - taka oblačila so sprejemljiva tudi za stik z dojenčkovo kožo. Tudi veliki trgovci včasih ponudijo kaj s tem certifikatom in tudi po sprejemljivi ceni. Kaj pa naj bi bila oblačila slovenskega porekla? Mislim, da kaj takega ne obstaja? Da ne omenjam 'nategov' z oblačili iz bambusa, ki so navadna sintetika...

    OdgovoriIzbriši
  18. Stvar se zdi kar zanimiva, a za moje pojme malce pretirana.

    Sama imam velike težave z alergijami (pasja dlaka, pralni praški, praški za pomivanje, šamponi, kreme), pa še nikoli nisem dobila reakcije na barvilo v oblačilu.

    Čisto verjamem, da se dogajajo primeri ko so se pojavile težave (alergije...) zaradi barvil, ne verjamem pa da je to na splošno tako hudo. Še nikoli mi ni nihče, ki ga poznam, potožil da bi se kakorkoli slabo počutil zaradi oblačil iz H&M (npr.), pa sem sama še šrudentka, kar pomeni da vsi/velika večina mojih prijateljev/prijateljic nosi oblačila cenovnega ranga H&M.

    Ne pravim, da ni nič na tem o čemer je pisano, ampak način kako je pisano je tako tipičen za današnje čase, da počasi vse skupaj prehaja v neke družbene obsedenosti. Vsi te dokumentarci, ki govorijo kaj je narobe v današnjem svetu večinoma pretiravajo, saj so to vse tržne poteze. Odličen primer je "globalno segrevanje", za katerega vam bodo pravi strokovnjaki povedali, da je že v samem začetku popolnoma zgrešen. 100% večja možnost je , da bo ledena doba, ne pa obratno.

    Zato pozivam vse, ki berete, gledate oddaje o podobnih zadevah, premislite 2X in se zanašajte na svoje izkušnje. Velikokrat bote ugotovili, da se vse to dogaja nekje, kjer vi očitno niste, pa čeprav vsak dan odidete v svet in ste del njega.

    OdgovoriIzbriši
  19. zdravo. najprej naj pohvalim članek, ki res vsakega labilnega človeka kar naravnost prevzame. ne trdim da večina stvari ni res. seveda, in še kako kako je res. ne razumem kako da ste se tako sovražno usmerila samo na tekstilno industrijo. škoda da se niste usmerila še na škodljive snovi v naši vsakdanji prehrani, pa v kemikalije v vseh kozmetičnih proizvodih, ki so tudi največ krat ''bio'', pralnih praških, da ne govorimo o barvah naših jeklenih konjičkov, kako dišijo ko so novi a ne?!?! to pa res ni stupeno, ko pa kar še dišijo nekaj let po tem ko jih uporabljamo. bla, bla, še bi se dalo razglabljat o mikrovalovnih in ne vem še čem. pač dandanes je itak vse v k.... za vse smo si samo krivi in to zdej jemo, vsi po vrsti. eni so bolj občutljivi drugi manj. mogoče če bi aranžerka iz H&M-ma delala kje drugje nebi zbolela, mogoče bi hujšo bolezen dobila ob delu v frizerskem salonu ob mešanju barv za lase?!?! kar se tiče pa nošenja rokavic delavcev H&M-ma, prosim najprej vsakega od vas, ki hodite v te trgovine, saj vendar vidite kaj ljudje vse puščamo na kabinah. razen ostankov nase odmrle kože, se večkrat dobijo tudi intimni izcedki, higienski vložki in podobno. da ne govorimo o tem da se nekatere kožne bolezni lahko prenašajo tudi tako na občutljive delavce. zdej pa prosim vsako od vas naj gre v kabine in vse te obleke pobira z nezaščitenimi rokami, res zelo higiensko. a je kdo od vas sploh pomislu na to? saj sami veste kake ''svinje'' znamo ljudje biti. poleg tega je potrebno vse te neštetokrat pomerjene obleke urediti in odnesti na mesto v najkrajšem času. naj prova vsaka nase naložit par kil oblek na obešalnikih in naj prosim to raznaša z eno roko, naj se prosim še smeje strankam, jih pozdravlja in se jim umika. ko odložiš vse iz rok so popolnoma črne in ne od barv ali kemikalij ampak od preproste vsakdanje umazanije. zato se opravičujem vsem sovražno nastrojenim ljudem za nošenje rokavic in zato da bi si vsaj rokice mal ohranla, da mi jih ne bo treba mazat z drugimi tudi precej strupenimi kremami za roke. amen

    OdgovoriIzbriši
  20. Danes se ob komentarjih "saj je vse zastrupljeno, eko ne obstaja, kaj naj potem sploh jemo/uporabljamo/kupujemo" samo nasmehnem. Pred 10 leti sem se še razburjala in nisem razumela takšnega razmišljanja.

    Zakaj se več ne razburjam: potiho, ampak vztrajno se zahodna družba segmentira v dve skupini - v zdravo in nezdravo. Tisti, ki jih zdrav način življenja vsaj malo zanima, so pripravljeni na odrekanja in kompromise (pri nakupih, prehrani, dopustu ...). Država njihove odločitve ne nagrajuje, samo več DDV dobi, ker so zdravi izdelki dražji.

    Večina, ki niti noče razmišljati o svojem nezdravem življenju, pa je presrečna, ker si lahko toliko privošči (polni voziček v trgovini - uf, nam dobro gre!). Do tega imajo vso pravico, jim je ne oporekam. Tudi, če bodo prej umrli, ne bo nič narobe, saj nas je na Zemlji zelo veliko.

    Mene osebno skrbi nekaj drugega. Kaj pa, če ne bodo hitro umrli? Čez 30 let bomo imeli zdravo manjšino in nezdravo večino. Kako bo izgledala takšna družba? Bodo tisti, ki so celo življenje skrbeli za svoje zdravje, financirali zdravljenje in bolniške tistih, ki danes nasvete za zdrav način življenja smatrajo kot kratenje pravic?

    "Zdravi" bodo zmogli delati do 65. leta in še več, "nezdravi" pa bodo morali v predčasni pokoj že pri 50, ker ne bodo zmožni za delo. "Zdravi" bodo morali od svojih dohodkov plačevati svojo bodočo pokojnino, vzdrževati starše, ker bodo imeli premahjno pokojnino, pomagati otrokom, ker bodo brezposelni in še prispevati za bolniško/pokojnino "nezdravih".

    Politika, ki bi si upal izpostaviti ta problem, bi takoj volila. Ampak, teh problemov nihče noče videti, tudi volilci ne.

    Zato je zdrava družba naš skupen problem, ne problem delodajaca, delojemalca, sindikata, politikov.

    OdgovoriIzbriši
  21. Gospa Golenhofen,
    tale vaš zadnji komentar pa je tako resničen in dobro povedan, da si ga bom kar shranila. :)
    Naslednjič, ko mi bo kdo solil pamet, da je vse le osebna izbira, pa vas bom z veseljem citirala.
    super blog!

    OdgovoriIzbriši
  22. Kupujmo, prodajajmo, posojajmo in podarjajmo, predelajmo rabljena oblačila ... to je vsaj pošteno oprano ... no, tu je pa morda res kaj mehčalca, ampak zmanjšamo vsaj obseg proizvodnje in transporta.

    OdgovoriIzbriši
  23. Pozdravljeni,
    mislim, da ima vsaka medalja 2 plati. Strinjam se, da so opozorila, navedena v članku na mestu, vendar pa se strinjam tudi z enim od komentarjev, ki pravi, da ne pretiravajmo na nobeno stran. Kruta realnost je ta, da živimo v današnjem svetu, polnem takih in drugačnih kemikalij, ki so pač posledica napredka, pa če nam je to všeč ali ne.
    Potem pa še to: kupujmo slovensko - ja, z veseljem bi, ampak žal nimam evropske plače, da bi si to lahko privoščila, pa mislim, da tudi večina ostalih Slovencev ne. Dokler za polovico cene lahko odpeljem že omenjeni poln voziček artiklov, ki so vsaj enako (preverjeno!) kvalitetni kot v slovenskih, iz ene od tujih trgovin, bom pač to počela, ker je zame tako prav. Seveda pa pri nakupih razen zdrave pameti uporabljam tudi čutila, in menim, da je voh eden pomembnejših.
    Kar se pa tiče tega, da bodo čez 30 let zdravi skrbeli za nezdrave - ali je danes kaj drugače? Žal bi to lahko preprečili le na zelo rigorozen način, česar pa po moje nobena politična (pa tudi nobena druga) opcija ni pripravljena narediti, še na dolgi rok ne. Pa malo za šalo: kaj se sekiramo, saj vsi pravijo, da bo 21. decembra naslednje leto konec sveta ;-)!
    Pa lep dan še naprej,

    OdgovoriIzbriši
  24. Kaj ste kej spremenili in kako se je to odrazilo v vaših življenjih. Rešitev sveta je, da kej spremeniš in ne dovgoveziš z informiranjem. Za moje pojme je na krožniku vsakega od nas, kar ješ to si, tako razmišljaš, to nosiš v srcu...
    Če je nekaj dobro bom tudi sam dobro prakso uporabil.

    1.Jem rastline, sadje, žitarice, oreške.
    2.Pijem izvirsko vodo
    3.Uporabljam kaladont brez nacističnih aditivov za kontrolo množic (Flor, Klor)
    4.Ne gledam televizije
    5.Na nabiralniku imam PTT nalepko, da mi ne serjejo z reklamami in nakupom smeti
    6.Če že kupujem v trgovini kopujem s svojo vrečo in zavračam smeti (vrečke), ki jih dajejo prodajalci
    7.Ločujem odpadke, kolikor pač jih privlečem domov, da se jih da vsaj reciklirati
    8.Na avtocesti se vozim 100-110km/h in tako naredim 30% več kilometrov
    9.Izogibam se uporabi kemije/alkohola/drog
    10.Berem mnenja drugih, knjige ter gledam dokumentarce do zaključkov prihajam sam s svojo glavo
    11.Stvari sprobam na svoji koži in potem ustvarjam mnenje, temu tako tudi verjamem
    12.Znanje in druge ezoterične moči vam ponudim zastojn
    13.Pridelujem si svojo hrano, brez da spreminjam naravo, zasadiš in raste (permakultura, biodinamika)
    14.Simptome rešujem tako, da ugotovim vzrok
    15.Tenzije z ljudmi poskušam rešiti v sebi, tako da kej spremenim in osebno rastem
    16.Ko nimam energije, pač živim s tem da je nimam, včasih je potrebno biti nadpovprečno potrpežljiv
    17.Vsak dogodek sprejmem ko svoj, saj je 100% pravilen da se je zgodil, v nasprotnem primeru se ziher nebi zgodil
    18.Sem optimist, v pisanju provokativen/nagajiv a v srcu pozitivc.
    19.Rade volje pomagam. Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal.
    20.Vem da ne morem spremeniti nikogar, že pred svojim pragom je spreminjanje velik izziv.
    21.Ne grem se barve,vere,spola...vsi ste lepi, ljubeči, pozitivni.
    22.Dualizem nas ločuje, kar mi je v izziv, da sprejmem kot eno celota.
    23.Sem za mir in ljubezen
    24.Za pranje cunj uporabljam indijske oreške
    25.Novo prakse podajam zastojn
    26.Stvari znucam do konca, dokler so popolnoma neuporabne, jih podarim nekomu ki mu pridejo prav
    27.Kopujem ko to res rabim
    28.stanovanje ogrevam max do 21°C, sam pa se oblečem in gradim na odpornosti
    29.Kjer me ni luč ali karkoli druzga ne gori
    30.Uporabljam naravna čistila kis, limona in sodabikarbona

    Vsi smo eno, tvoj problem je prej ko slej lahko tudi moj.
    Svet spreminjamo tisti, ki se spreminjamo...

    Ne zanimam me tvoje mnenje, ampak korak naprej, tvoj predlog, dobra praksa...
    Še kakšni predlogi?
    indi

    OdgovoriIzbriši
  25. Prav tako kot to je zanimivo,da sledenje proizvodom, kar jih veliko noče poslušati, proizvodov osebne higiene in higiene doma, ne deluje, torej nikoli ne veste z čim perete oblačila, z čim se umivate... z čim se ženske ličijo..... mislim, da bo to potrebno korenito spremeniti vendar samo za ene.
    10 % ljudi se zavedajo tega in uporabljajo proizvode, katerim lahko sledijo, kvaliteti in proizvodnji, pa še cenejši so, ne verjemite, da vse je kar piše made in Slovenija kvalitetno....verjeti nekomu, zaupati nekomu, uporabiti njegove iskušnje je modro...obstaja skupina ljudi... ki mislimo drugače in zase uporabljamo nekaj boljšega.... brez trgovskih posredovanj...pridružite se, kjerkoli v svetu živite.... Jani

    OdgovoriIzbriši
  26. Julija sem kupila enostavne čne natikače v trgovini Deichman in naslednji dan odšla na dopust. Prvič ko sem si nataknila natikače, sem čutila srbenje na delu,kjer se je koža dotikala tekstila. Čez krajši čas so se pojavile kraste in huda srbečica, ki se je poslabšala takoj, ko sem skušala spet uporabiti te natikače. Žal sem jih zato vrgla v smeti, če pa bi ta članek prebrala že takrat, pa bi jih raje uporabila za dokaz.
    Tako da: JA - SE STRINJAM Z ZAPISANIM, KER SEM TO SAMA IZKUSILA!

    OdgovoriIzbriši
  27. Natikači: Ojoj, to pa je neprijetna izkušnja! Točno takšne simptome je dobila Francozinja, ki so jo omenili na začetku dokumentarca. Hvala, ker nam povedali vašo zgodbo.

    Moj prispevek na blogu je očitno povzročil pravo revolucijo, saj se članek razširja po različnih poteh. Na žalost, tudi brez omembe avtorja, so me opozorili.

    Tudi v reviji Jana so se odločili, da bodo tej temi posvetili več pozornosti. Novinarka Katja Božič me je poklicala in povedala, da bo članek objavljen že v naslednji številki (22.11.2011).

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  28. Tudi knjige (tiskarska barva) in revije strašno smrdijo. Ko dobim v nabiralnik naročeno revijo, ki je v polietilenski foliji, najprej folijo odstranim, nične diham, revijo pustim kje zunaj hiše, da se malo izsmradi, berem, listam jo šele čez nekaj ur, še bolje dni. Odjavila sem že Jano (tudi, ker ne omogoča plačevanja preko trajnika po novem), pa Našo ženo, pa Tim, pa ŽIT, tudi zato, ker so preveč smrdeli. Kaj je vtiskarskih barvah, ki jih uporabljajo za tiskanje knjig in revij jaz ne vem. Vem pa, da mi je strašno odbijajoče.

    OdgovoriIzbriši
  29. Vse je res, ste kdaj povohali nove stole,kavče, tudi spodnje perilo pa čevlje od massa (tudi nekateri smrdijo), ali pa Kik tam je zelo neprijeten vonj. :(

    OdgovoriIzbriši
  30. Zanimiv blog. In prav je, da se na te stvari opozori; še vedno nas je čisto premalo takih, ki se zavedamo... in ki znamo živeti po 30 načelih, ki jih je nekdo zapisal 10. novembra. Bravo! O zastrupljeni kozmetiki in hrani na primer se že kar nekaj ve, na kemikalije v tekstilu pa resnično nismo dovolj pozorni. Sama vem, da se bom odslej še bolj potrudila in skušala poleg tega, da kupujem eko perilo, iskati še druge - vsaj manj strupene - rešitve.

    OdgovoriIzbriši
  31. res me je ta članek in tudi komentarji pripravili do razmišljanja. Še vedno pa nisem našla odgovora, katera so slovenska oblačila? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  32. Zakaj je pomembno, katera so slovenska oblačila?

    LP
    Helena Golenhofen

    OdgovoriIzbriši
  33. In kje lepo prosim lahko kupimo oblačila, izdelana v Sloveniji? Pa saj jih sploh ni nikjer več. Vse kar vidim po trgovinah je sama poceni roba iz Kitajske, Indije, Tajske, Turčije - na pol zašita, smrdeča, za enkratno uporabo, ali pa še to ne.

    OdgovoriIzbriši
  34. Se strinjam z zadnjim komentarjem (13.12) - vprašanje je bilo pa namenjeno tistim, ki govorijo (vsaj 2 komentarja zgoraj), da naj kupujemo slovenska oblačila - kar je nelogično, ker takih oblačil pač ni (mogoče kakšne original volnene nogavice?)... Mogoče se pa motim?

    OdgovoriIzbriši
  35. Dne 21.10.2011 sem v trgovini La scarpa v Krškem kupila škornje, (cena 49,95 Euro)iz umetnega lakastega usnja.Škornje sem obula dvakrat in jih zaradi zelo neprijetnega"smrdljivega vonja" dne 8.11.2011 reklamirala v omenjeni trgovini.Dne 11.11.2011 sem prejela iz PAMI d.o.o. Vipavska cesta 50,Nova gorica zavrnjeno raklamacijo in priloženo izvedensko mnenje sodnega izvedenca in cenilca tekstilne in usnjarsko-krznarske stroke, ki je pregledal škornje.Očitno jim je takšen vonj, ki zaudarja iz omenjenih škornjev normalen,kajti napisali so, da so škornji v redu.Zbrala sem tudi pogum in jih obula. Omenjeni vonj, je še bolj intenzivnejši v zaprtem prostoru.Od dneva nakupa pa do danes, škorji še vedno "smrdijo" in neprijeten vonj zaznavajo tudi drugi. V službi so me celo vprašali ali imam kitajske škornje.Pravijo mi, da naj o zadevi in neprijetemu vonju, ki lahko škoduje zdravju obvestim inšpektorja.

    OdgovoriIzbriši
  36. Ojoj, kakšne zgodbe! Nestrupenih oblačil (iz Slovenije) skoraj ni, mogoče tista, ki jih zašije šivilja. Vseeno pa obstajajo razlike med oblačili, ki se poznajo tudi pri ceni. Razvadili smo se, da si lahko vsako sezono privoščimo nova oblačila po ugodnih cenah. Zato mora vsak sam razmisliti, ali bo kupil dva dobra kosa ali deset slabih. Najpomembnejše pa je pranje tesktila pred uporabo, reklamacija oblačil, če smrdijo ter vztrajno komentiranje slabih izdelkov. Počnite to v trgovini, napišite e-sporočilo, pišite na centralo trgovske mreže. Iz zgodovine poznamo veliko uspešnih zgodb, ki so se začele zaradi nezadovoljstva posameznikov.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  37. Torej katera so ta oblačila, ki so kvalitetna? Ni važno ali slovenska ali tuja. Katere so te blagovne znamke?

    OdgovoriIzbriši
  38. Kot je že zgoraj komentirano BeeZee EcoKid ima oblačila iz organskega bombaža (slo blagovna znamka), potem ima za najmlajše trgovina Gozdna vila tudi oblačila iz organskega bombaža. Najbolje se je orientirati po certifikatih in seveda upoštevati certifikat pravične trgovine (to ponavadi pomeni da ima blag.znamka svojo tovarno in se bombaž ne meša). Za odrasle je izbira (zaenkrat) še zelo majhna. Po internetu se najde kaj na People Tree in v trgovini od Environmental Justice Foundation (kjer lahko najdete tudi poročila in knjige ter marsikatero info kaj se dogaja z okoljem). Sicer pa google je super stvar in z njegovo pomočjo najdete kar nekaj ;)

    OdgovoriIzbriši
  39. Po vsem,kar sem prebrala,sem vsaj potolažena,da ni z mano nič narobe in da nisem čudna.pred časom sem namreč zgolj iz tipične ženske radovednosti preletela trgovino daichman,v supernovi v ljubljani.nakar se mi je na koncu trgovine,kjer so postavljeni tudi otroški čeveljčki,tako zavrtelo in stemnilo pred očmi,da sem se morala oprijeti taprve police,če ne bi imele trgovke še delo z mano.ko sem prišla k sebi me je kar odneslo iz trgovine in po moje tam ne bom več tešila svoje radovednosti.ko sem kasneje govorila o tem s prijateljicami,smo vse enoglasno ugotavljale kako uboge so trgovke v takšnih trgovinah,če nekateri komaj preživimo samo bežen ogled trgovine

    OdgovoriIzbriši
  40. Od prvotnega zapisa je sicer minilo že kar nekaj časa, vendar je tema zelo aktualna, na žalost.

    Tudi sama sem si nakupila kar nekaj poceni oblačil, potem pa sem ugotovila, da me njihov vonj v omari odvrača, da me moti in sem nekako začela "sovražiti" ves ta kup cunjic. Prvi ukrep je bil: 1 leto nobenega nakupovanja oblačil več. Naslednji: čim bolj pogosto pranje, nošenje stvari, ki jih še nisem itd. Kar se sliši malce banalno, je v resnici problem: ker delam doma, doma nosim samo oblačila "za doma". Velikokrat oprane kavbojke in majice, moževe kariraste srajce, ki so že malce obrabljene ipd. Vse te stvari so udobne in ne smrdijo, za razliko od tistih, ki jih imam za ven. Tako zadnje čase stvari na hitro splahnem v pralnem stroju tudi, čeprav jih nisem oblekla, temveč so samo že predolgo v omari, ali pa jih fajn prezračim, ravno tako omare. Moj načrt je, kolikor se pač da, očistiti tiste zadeve, ki so mi všeč, v kontejner odnesti une, ki mi niso, in predelati tiste, ki se dajo (krasen hobi). Moram reči, da se počasi počutim veliko boljše - do decembra bo blokada nakupovanja še trajala, potem bom preverila, ali si kaj želim za rojstni dan, potem pa bi mogoče štrajkala še eno leto. Dokler bom delala doma, mi primernih oblačil za ven ne bo tako hitro zmanjkalo.

    V bistvu pa se oglašam, ker v Nemčiji poznam 2 spletni trgovini s kakovostnimi eko oblačili: www.hessnatur.de in pa www.waschbaer.de. Obe sta praviloma malce predragi zame, mož pa si že še kupi kakšno eko srajco, itak hodi v službo :-) Sem pa pri Hessnatur kupila eko posteljnino, ker mi je zdrava postelja ZELO pomembna :-) Zaenkrat lahko rečem, da gre za dobre zadeve.

    OdgovoriIzbriši
  41. @alcessa: Ja, tema je še vedno zanimiva. Ravno ta teden sem bila na TV Slo1 - povabili so me na snemanje oddaje Posebna ponudba in sicer prav zaradi tega prispevka na blogu. Oddaja bo na sporedu 17.8.2012.

    Hvala za vaše nasvete, si bom ogledala spletni trgovini in mogoče tudi kaj naročila. Obe poznam po imenu, nisem pa še ničesar kupila.

    OdgovoriIzbriši
  42. Zelo zanimiv članek. Hvala Helena.
    Pa skoraj vsi kupujemo v H&M...mene tam tudi zelo zelo motijo ovežilci zraka, ki jih imajo v kabinah za pomerjanje. Sem alergična nanje in zaradi same koncentracije začnem vedno kihat. Na tistih osvežilcih piše, da je en za 200m2 in da mora biti prostor dobro prezračevan, oni imajo pa tudi 3 na 30m2. Če je zrak preveč nasičen grem raje domov brez nakupa. Res, uboge prodajalke v tej trgovini, pa sami mladi delajo tam. :(
    V Zari pa zaradi nekvalitetnih stvari ne kupujem več. Raje kakšen € več pa bolj kvalitetno.
    Ima kdo kakšen podatek o C&A trgovini? Oni imajo sedaj tudi vse več stvari z oznako eko bombaž? Zanima me, če mora biti eko bombaž barvan z eko barvami?

    OdgovoriIzbriši
  43. Velike trgovine kot H&M in C&A so zelo na udaru, zato poskušajo z eko bombažom popraviti slab vtis. Kolikor vem, mora biti eko bombaž tudi pobarvan z eko barvo. Kako pa je s kontrolami in certifikati, pa ne vem.

    LP
    Helena Golenhofen

    OdgovoriIzbriši