četrtek, 20. oktober 2011

Feng shui: Barvna klima in dr. Trstenjak

Naročena sem na manjše število novic in eden izmed njih je Mavrični mesečnik s spletne strani http://www.mavrica.net/. V avgustovskih novicah sem zasledila članek dr. Antona Trstenjaka o barvni klimi. (Če vas barve zanimajo, poiščite na njihovi spletni strani še več člankov o barvah, ki jih je napisal ta znani psiholog, teolog in antropolog.)

V feng shjuiju so barve zelo pomembne, tudi mene osebno barve zelo zanimajo. Z barvami rada eksperimentiram v vrtu, pri arhitekturi, pri hrani in oblekah. Na žalost nisem obesedena z modo (premalo elementa ognja), zato lahko zelo dobro svetujem drugim, manj pa sebi. Je pa mi barva pri oblačilih bolj pomembna kot oblika (kroj) in stil.

V članku o barvah in klimi je avtor citiral ameriškega psihologa J. Brunerja, ki pravi, da ima vsak človek določene barve pripravljene že v sebi; jih nosi s seboj in jih podzavestno vnaša v okolico, kjer živi.

Dobra ali slaba barvna klima? Kakor za koga ...

S to željo, da v stanovanje vnesemo barve, ki jih nosimo v sebi, se vedno znova srečujem pri feng shuiju. Stranka si v stanovanju, na primer, neznansko želi sedežno garnituro v bež barvi, temno rjavo pohištvo, rjav parket ... Prevedeno v feng-shuijevski jezik: dnevno sobo želi opremiti v elementu zemlja. Kje je problem, boste vprašali?

Bistvo feng shuija je dinamično ravnovesje. Če je v stanovanju, okolici ali v nas nečesa preveč, moramo uporabiti druge energije (barve, materiale, oblike, hrano, poklice, rastline), ki neravnovesje izravnajo.

Stranka, ki si želi "zemeljsko" dnevno sobo, ima v 99 odstotkih primerov v svojem horoskopu preveč elementa zemlje. To potrjujeta tudi Bruner in Trstenjak. Ampak, ali je to dobro za stranko? Da poudari tisto, kar že ima, in s tem naredi pri drugih energijah še večji primanjkljaj? V element zemlja spadajo tudi  človeške lastnosti, kot je trma, preobčutljivost, zamerljivost, neprilagodljivost. Je prav, da z energijo barv še bolj potenciramo te lastnosti, ki jih oseba že nosi v sebi?

Ne, nikakor. Zato moje "uboge" stranke "prisilim", da opremijo dnevno sobo v elementu kovina, voda ali les, odvisno od celotne analize. Za stranke je to najtežji del pri feng shuiju - zaupati morajo meni in metodam.


8 komentarjev:

  1. Če bi bila jaz zemlja, ne bi opremila dnevne s kovino. To bi me izčrpavalo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Imamo črna laminatna tla v dnevni sobi, nekaj nevsakdanjega, ampak vsakdo jih pohvali :)
    lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Če ste voda, vam ustrezajo. Meni ne, ker sem ogenj

    OdgovoriIzbriši
  4. Ojoj, na te komentarje pa moram odgovoriti: ni tako enostavno, kot ste napisali.

    1. Dnevna soba naj bi bila opremljena tako, da ustreza vsem (tako domačim, kot obiskovalecm). Torej je čisto vseeno, kaj je lastnica po horoskopu.

    2. Tudi, če je nekdo voda, še to ne pomeni, da mu ustreza črni parket (črna barva spada v element voda). Vedno iščemo t.i. supporting element, podporni element, ki izravna energijske nepravilnosti v horoskopu. Če ima ta oseba že veliko vode, je voda njen nepodporni element. Lahko, da potrebuje les, ki vodo izščrpa, ali celo zemljo, ki vodo kontrolira.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Gospa Helena, mi lahko morda odgovorite na moje vprašanje. Pred slabim letom dni sem se preselila v novo, večje stanovanje. V prejšnjem stanovanju sem imela skoraj vse bivalne prostore opremljene in pobarvane v marelično-rdeče-rjavi kombinaciji. Stanovanje je bilo zares "toplo" in prijetno, vsakdo ki je bil v njej, je rekel, da tako prijetna in topla stanovanja redko vidiš. Ko sem se vselila v novo stanovanje, sem občutila neznansko željo po beli, beli, beli barvi. Tako imam recimo spalnico v beli barvi z rahlo kombinacijo temno vijolične. Dnevna soba je bela, z rahlo kombinacijo sive ter srebrne. PRedsoba je bela, v kombinaciji s svetlo rjavo. Moram reči, da se počutim v tem stanovanju tako, kakor da bi zadihala z novimi pljuči, če se simbolično izrazim. Edino kuhinjo imam v rjavi-bež kombinaciji, ker sem jo prenesela iz prejšnjega stanovanja, je zmanjkalo denarja za novo. Zato ni bela. Če bi kupovala novo, bi kupila tudi kuhinjo belo, lakirano, visok lesk. Mi morda kot strokovnjakinja, lahko pojasnite to mojo neznansko željo in potrebo po beli barvi v stanovanju, sama si tega namreč ne znam pojasniti. Sicer sem rojena 23.9.

    Za vaš dragocen odgovor bi vam bila izjemno hvaležna. Želim vam krasen dan.

    V.

    OdgovoriIzbriši
  6. S stališča feng shuija se je zgodilo tole: prej ste imeli vso opremo v elementu zemlja, zdaj pa v kovini. Če poznate razmerja med petimi elementi, potem veste, da element zemlja zbira, kovina pa čisti oziroma jemlje energijo zemlji.

    Zakaj se je spremenil vaš okus, pa lahko samo ugibam. Mogoče je na vas vplivalo stanovanje, mogoče ste v vašem kitajskem horoskopu prišli v obdobje "čiščenja".

    Če ste zadovoljni z opremo, uživajte še naprej. Mogoče vam bo bela postala čez nekaj časa prehladna, potem jo pač "ogrejte" z drugačno barvo na stenah, slikami, drugimi dodatki.

    LP

    OdgovoriIzbriši
  7. Gospa Helena, najlepša hvala za vaš odgovor.

    Lp, V.

    OdgovoriIzbriši
  8. Črna barva tal ? Mi ni preveč všeč, saj tudi v naravi ne hodimo po vodi.
    Suzy Chiazzari, barvna strokovnjakinja v svoji knjigi o barvah navaja, da so tla v domu prevzele vlogo prsti, po kateri smo nekdaj hodili. Barve, ki spominjajo na prst, naj bi bile najbolj primerne talne barve, ker nas ozemljijo.

    Lp Iztok

    OdgovoriIzbriši