petek, 16. september 2011

Zdravje: Če si utrujen, spij kavo!

Kava vsebuje kofein, zato nas poživi. Vsaj za nekaj časa. Potem pa potrebujemo novo dozo in postajamo vedno bolj odvisni. Strokovnjaki se še prepirajo, kakšna je "zdrava" količina kave, ki jo lahko dnevno popijemo. Moj mož, zdravilec, pravi, da je dovoljena ena kava.

Večje količine niso dobre za naše zdravje. S kavo blokiramo limfo, zato telo slabše razstruplja. Kava pospešuje prebavo, nekateri so od nje odvisni tudi v tem smisli. Na tehče spijejo kavo in gredo na veliko potrebo. Mislim, da je to eden izmed najslabših načinov uravnavanje prebave, zato je bolj smiselno, da kavo spijemo po kosilu.

Ne, brez kave ne morem začeti dneva, boste kričali. Kakšna škoda! Sem že napisala: kava blokira limfo. Zato ste zjutraj tudi tako zabuhli in okorni - do sveže doze kofeina, ki za nekaj ur stanje izboljša, potem pa znova pride do limfnega zastoja. Kava je torej odličen vir zastrupljanja telesa, razen, če je ne uporabimo za klistiranje ...


Pretirano pitje kave je problematično še iz teh razlogov:

Kava deluje kot diuretik, torej iz telesa "vleče" vodo. Za vsako skodelico kave bi morali popiti najman 2 dl vode, da bi nadomestili primanjkjaj zaradi diuretičnega delovanja kave. Sredstva, ki obljubljajo zmanjšanje celulita, skoraj vsa vsebujejo kofein, ki iz "celulita" potegne vodo in pomarančasta koža je manj nabrekla.

Kavna zrna so velikokrat obremenjena s herbicidi in fungicidi, ravno tako čaji. Če je le možno, kupite kavo iz ekološke pridelave.

Kava vsebuje preko 800 snovi, ki ji dajejo značilen okus, vendar se razvijejo šele po praženjukavnih zrn. Pri nepravilnem praženju kave nastane akrilamid, substanca, ki povzroča raka.Po navedbah nemške revije Ökotest naj bi bila večja verjetnost za nastanek akrilamida, če kava prihaja iz velikih pražarn, saj tam pražijo pri višjih temperaturah (podobno je v oljarnah). Še eden nezaželjeni "gost" se lahko pojavi pri praženju kave: furan, ki je prav tako rakotvoren.

Preden boste naslednjič segli po skodelici kavi, raje najprej spijte kozarec ali dva vode. Ponavadi smo utrujeni zaradi dehidracije, ne pomanjkanja spanja ali kofeina. Pomaga tudi pretegovanje ali telovadba.

2 komentarja:

  1. Dobro, da ne pijem kave:-), vsaj prave ne.
    Upam, da je žitna kava bolj zdrava...
    lp
    hel1

    OdgovoriIzbriši
  2. O žitni kavi ne vem veliko (če so npr. tudi tam kakšne nezdrave substance, bi pa jo kupovala v eko trgovini.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši