torek, 1. marec 2011

Življenje: Vsi jim zavidamo

Verjetno ste že slišali za japonske opice, ki se pozimi zelo rade namakajo v termalni vodi. Na spletni strani RTV SLO so po CNN povzeli zanimiv članek s še bolj zanimivim fotografijami:

Snežne opice - nekoč nadležne, danes dobrodošle sosede

1. marec 2011 ob 09:50
Nagano - MMC RTV SLO

V gorah blizu Nagana na Japonskem, ki jih tretjino leta pokriva debela snežna odeja in se temperature spustijo globoko pod ničlo, lahko uzrete nenavaden prizor: snežne opice, ki se razvajajo v termalnih vrelcih.

Opice se večinoma ne zmenijo za turiste, oborožene s fotoaparati in kamerami, in znanstvenike, ki so ure daleč pripotovali, da bi si od blizu ogledali ta zanimiva bitja z rožnatimi obrazi. Park opic Džigokudani (v prevodu ime parka pomeni Hudičeva dolina) je že 46 let zatočišče snežnih opic, ki se sproščajo in dremajo v vroči vodi, večina se jih v vrelce potopi kar do ramen.

Vsako leto drznejše nagajivke

Park pa ni nastal za omogočanje lagodnega življenja opic, temveč zato ker so se prebivalcem Nagana zdele nadležne in škodljive. Ko se je mesto z leti raztezalo vse bolj v hribe na obrobju, so se opice namreč vse manj bale človeških vsiljivcev, zato so redno vlamljale v lokale in domove, kjer so kradle hrano, tudi če so bili ljudje takrat doma.

Dogajanje v 'opičji vroči kopeli' lahko v živo spremljate tukaj.

Tamkajšnje oblasti so zato začele razmišljati o nasilnem odstranjevanju opic, ki so bile vsako leto drznejše. A so nato zdajšnji lastniki parka opazili nenavadno navado, ki so jo privzele opice: zelo so uživale v eni glavnih turističnih zanimivosti Nagana, termalnih vrelcih na prostem ali po japonsko onsenih. Odločili so se urediti velikansko vročo kopel zunaj mesta v objemu gora in tam redno hraniti opice, kar je nagajivke privabilo stran od Nagana (no, kdaj pa kdaj se še sprehodijo po mestu).

Prebivalci Nagana so zdaj opicam veliko bolj naklonjeni, saj "opičji onseni" pritegnejo številne turiste v mestu, ki kar ne morejo verjeti svojim očem. A turisti, čeprav se opic kar ne morejo nagledati, po navadi tam zdržijo le nekaj minut, saj je v gorah zelo mrzlo. Zato se odpravijo nazaj v Nagano in denar zapravljajo v restavracijah in hotelih, kjer se pogovarjajo o čarobnih opicah v hribih.

Kako se snežne opice predajajo užitkom v vroči vodi, si oglejte v fotogaleriji (vir fotografij je agencija EPA).











A. K., po CNN-u

Ni komentarjev:

Objavite komentar