četrtek, 10. februar 2011

Zdravje: V enem dnevu zaužijemo sledi kar 128 kemikalij?

Na ta članek so me opozorili pri Za zdravje, objavila pa ga je Umanotera kot povzetek iz časopisa Guardian, 29.12.2010.

Desetletni otrok, ki sicer uživa uravnoteženo prehrano, je lahko v enem samem dnevu izpostavljen ostankom 128 kemikalij v 81 spojinah. 42 od teh spojin je označenih za verjetno karcinogene, 5 kot zagotovo karcinogene, 37 pa jih je motilcev delovanja žlez notranjim izločanjem. Te zaskrbljujoče podatke je prinesla raziskava, ki so jo skupaj izvedle okoljevarstvene organizacije iz Francije in Belgije (Generations Futures, Health and Environment Alliance, Reseau Environment Sante in WWF France).

Avtorji študije so v trgovskih središčih v Parizu kupili hrano, ki bi 10-letniku zadostovala za tri polne obroke in za malico. Hrano so poslali na testiranja v različne neodvisne laboratorije, iskali pa so sledi pesticidov, dioksinov, težkih kovin, aditivov in snovi, ki jih uporabljajo pri izdelovanju plastike (bisfenol,...).

Koliko strupov lahko prenese telo?

Rezultati so bili osupljivi: v svežem lososu so našli 34 kemičnih spojin, od teh jih je več kot pol bodisi karcinogenih bodisi motilcev delovanja žlez z notranjim izločanjem. Topljen sir je vseboval 6 spojin, prav vse so na seznamu karcinogenih ali motilcev žlez z notranjim izločanjem. V surovem maslu je bilo 15 spojin, v govejem zrezku 10. Vsega skupaj bi v enem samem dnevu zaužili 128 različnih kemičnih spojin. Kot da rezultati ne bi bili dovolj slabi, pa so v dveh izdelkih našli tudi v Franciji prepovedane snovi (v stročjem fižolu iz Kenije in v rižu iz Azije).

Skoraj v vseh vzorcih je bila vrednost kemikalij sicer znotraj zakonsko določenih omejitev, a vsebnost tako širokega spektra kemikalij je šokantna, meni nutricionist dr. Laurent Chevallier, ki zato zahteva "več nadzora in raziskav, kako različne kemične substance, ki jih uživamo dolgo časa, vplivajo na zdravje." "Rezultati so slabši, kot smo pričakovali", se strinja Francois Veillerette iz Generations Futures, ki poudarja, da bi morali študijo nadaljevati in nadgraditi, saj "še vedno ne vemo kakšen je vpliv kemičnih spojin v hrani."

"Nimamo prave ocene učinkov, ki jih povzroča uživanje koktejla škodljivih kemikalij. Škodljivi učinki na uporabnike so močno podcenjeni," svari študija in dodaja: "Pozivamo k previdnostnim ukrepom, ki bi zmanjšali zastrupljanje okolja in predvsem hrane s karcinogenimi snovmi."

1 komentar:

  1. Spoštovana gospa Helena! Mogoče to ne sodi ravno v to temo, vendar me skrbi, ker sem dobila po mailu nek CODEX ALIMENTARIS, kje piše vse zelo črnogledo, o naravnem zdravilstvu, in kam nas peljejo naši evropski voditelji glede gensko spremenjenih rastlin, posledično tudi hrane, pridelave in predelave itd. Da ne bo več naravnih zdravil, in bo kaznivo, kdo se bo s tem ukvarjal? Je kaj na tem?

    OdgovoriIzbriši