torek, 18. januar 2011

Zdravje: Nežna uporaba teflonske ponve

V Wikileaks smo lahko prebrali, da je nemška kanclerka kot teflon - na njo se nič ne prime. Ob tej priložnosti sem se spomnila, da je teflor v resnici strupen, samo, da se tega premalo zavedamo.

Na internetu obstaja kar nekaj člankov o škodljivosti teflona, še posebej, če ponve preveč segrejemo. Nekateri viri omenjajo 260, drugi 300 stopinj, ki jih na ne bi prekoračili - takrat se namreč začnejo sproščati strupeni plini, od katerih sta vsaj dva rakotvorna.

Kdaj pa dosežemo tako visoke temperature? Že pri pečenju palačink se nam hitro zgodi, da olje preveč segrejemo. Ko se iz ponve začne kaditi, smo zelo verjetno dosegli "strupeno" temperaturo, seveda pa je odvisno od točke dimljenja posameznega olja. Testa s kanarčkom vam ne bi priporočala; ti ljubki ptiči so namreč zelo občutljivi na slab zrak in že prenekateri je poginil med peko palačink (vir: internet).

Teflonsko ponev uporabljajmo nežno, da ne uničimo prevleke

Kako torej uporabljati teflonsko ponev?

Takoj, ko se olje segreje na ustrezno temperaturo, zmanjšamo moč kuhalne plošče. Teflonsko ponev takoj zavržemo, ko se pojavi ena globoka praska. Zato se splača kupiti malo boljšo ponev, ker so dražje dosti manj občutljive. Še en nasvet že nekaj časa prakticiram: takoj po uporabi v teflonsko ponev nalijem vodo. S tem znižam temperaturo in ostanki olja se na ponvi ne morejo segrevati (kar je tudi škodljivo zaradi transmaščobnih kislin).

Seveda se lahko odločimo za še bolj zdrav način priprave hrane - uporabimo litoželezno ponev. Ampak, takšne ponve so težke, na njih se prijemlje hrana ...

6 komentarjev:

  1. Meni živce rešuje ponev s keramično prevleko, ki sem si jo kupil pred nekaj meseci v Hoferju za 20 eur. Super je.

    LP Peter

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, res so prišle na trg ponve s keramično prevleko. Ena teh je ponev Bianca, ki se sveti kot teflon, ena druga je pa tudi s keramično prevleko, se ne sveti, je mat, vendar pa je izdelana iz nano keramike na silicijevi osnovi. Zasledila sem, da je nanotehnologija sporna, napr. posteljnina, obleke, ker ti nano delci prehajajo z lahkoto skozi kožo. Sklepam, da tudi glede posode ni najbolje. Tako da sploh ne vem katero ponev bi kupila.

    Lp, Matejka

    OdgovoriIzbriši
  3. Sicer je na trgu že več ponudnikov ponev s keramično prevleko. Imajo jih tudi že v Mercatorju v redni ponudbi. Bi bilo treba ugotoviti, če so vse s keramično prevleko sporne ali ne.
    LP Peter

    OdgovoriIzbriši
  4. Ponve s keramičnimi prevlekami je prvi začel izdelovati Silit. Eno imam tudi doma (stara je 13 let in brezhibno izgleda), vendar ne vem, ali je "obogaten" z nano delci. Ti so seveda škodljivi, zato prste stran od takšnih ponvic. V ponvi se praži dokaj podobno kot v rostfrei ponvi - vse se prime na njo, kar je pri zelenjavi moteče, pri mesu pa ne.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Na mojo se prime isto kot na teflon. Če je pa škodljivo ali ne, pa ne bi vedel. Morda kak nasvet kako bi to zagotovo izvedel?

    OdgovoriIzbriši
  6. Malo bi bilo treba raziskovati na internetu. Če vsebuje nano delce, je tako škodljiva.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši