četrtek, 6. januar 2011

Zdravje: Čaji, pesticid in vitamin C

Poznate revijo VIP, ki jo izdaja Zveza potrošnikov Slovenije? Če je še ne berete, vam jo toplo priporočam. V njej je objavljeno veliko testov, kar vam bodo pomagali pri iskanju določenega izdelka. Čeprav pri  testiranju ne upoštevajo ekoloških kriterijev, so rezultati testov zelo uporabni.

V decembrski številki (12/2010) so testirali  metine in "zimske čaje". Najbolj me je, v negativnem smislu, presenetil rezultat za "Sadni čaj fratra Bernarda z okusom gozdnih sadežev". Vseboval je največ ostankov pesticidov v sledeh. Ta čaj je bil izbran na razpisu in vsak dan ga pijejo malčki v več kot 60% ljubljanskih vrtcih (več kot 8.000 otrok). Otroci pijejo čaj večkrat na dan, da se odžejajo, zato bi bilo smiselno, da bi na razpisu izbirali samo med čaji iz ekološke pridelave.

Čeprav so v čaju našli "samo" ostanke pesticidov, kar je popolnoma v skladu z zakonodajo, ni rečeno, da je čaj tudi zdrav. Nihče ne more povedati, kako ostanki pesticidov sinergijsko delujejo eden na drugega (ali se tvorijo nove spojine, ki so strupene). Čaji iz ekološke pridelave niso vsebovali ostankov pesticidov.


Čaji so lahko tudi škodljivi za zdravje!

V reviji VIP so naredili še test z limoninim sokom in vitaminom C. Sok iz ekoloških limon so dodali najprej v vroč čaj, nato mlačen in mrzel. Razlika med vitaminom C v vročem čaju in hladnem čaju je ogromna: v vročem čaju se je izgubilo dve tretjini vitamina C. V limoninem soku je bilo 341 mg vitamina C na liter, v hladnem čaju 13, v vročem pa še samo 4! Tudi vam ni treba kupovati soka iz limon, ker je na testu vseboval samo sledove vitamina C (skoraj nič).

 Kakšen je zaključek: če pijete veliko čaja, si morate "privoščiti" ekološki čaj. Kot vir vitamina C pa je najboljša hladna limonada iz eko limon. Citrusi hladijo, zato po mojem mnenju niso primerni za zimske dni.

1 komentar:

  1. Gospa Helena,
    hvala za zelo uporabne informacije!
    Lep dan vam želim
    Milena

    OdgovoriIzbriši