četrtek, 2. december 2010

Življenje: V boj proti smrdečim brisačam

Najbolj me razjezi, ko si na treningu z brisačko obrišem obraz, pa zavoham, kako brisačka smrdi. Saj veste, kakšen smrad je to - brrrrgh!

Prešnji teden mi je prekipelo, ker se je smrad pojavil tudi na nekaterih kopalniških brisačah. Na srečo poznamo internet, zato sem se lahko v nekaj minutah poučila, zakaj brisače smrdijo.

Mogoče bodo nasveti koristili tudi vam in jih objavljam:

1. Smrdi pralni stroj

Če pralnega stroja ne čistimo redno, kar pomeni, pobrišemo gumo okrog vrat, očistimo posodico za detergent in filter, začne pralni stroj hitro smrdeti. Smrad povzročajo tudi plesni, ki se hitro zaredijo na stalno vlažnih mestih v pralnem stroju (npr. ceveh). Zelo priporočljivo je, da pralni stroj "dezinficiramo" s citronsko kislino: od 6 do 8 jedilnih žlic citronske kisline v prahu damo v vročo vodo in dobro premešamo, nato pa mešanico vlijemo direktno v boben in operemo pri 95 stopinjah.

Visoke temperature dobro uničijo bakterije in nekatere plesni, citronska kislina pa odstrani vodni kamen. Jaz po vsakem pranju očistim posodico za detergent in obrišem vrata pralnega stroja. V Stuttgartu sem namreč z rabljenim pralnim strojem kupila tudi plesni, zato sem se navadila na takšen režim tudi pri novem aparatu.

2. Tekoči pralni detergent

Ja, ker se tekoči detergenti slabše sperejo s perila, začnejo brisače smrdeti. Rešitev je logična: uporabimo pralni detergent v prahu in perilo dobro speremo.

3. Mehčalci

Tudi mehčalci so vzrok, da začnejo brisače smrdeti. Ker uporabljam eko mehčalce, sem v dilemi, ali se boljše ali slabše sperejo z brisač. Moja tašča pere vso perilo brez mehčalcev, vendar uporablja sušilni stroj. Njene brisače so mehke in nikoli ne smrdijo.

4. Premajhna hitrost centrifugiranja

Mislim, da je to pri meni največja napaka. Pri manjših obratih centrifugiranja se perilo manj zmečka, je pa seveda bolj vlažno. Ker v stanovanju vedno primanjkuje vlage, sem z veseljem obešala perilo, ožeto s 700 obrati. Zdaj sem s premenila taktiko in brisače močno scentrifugiram.

5. Prenizka temperatura pranja

Oja, tudi tukaj sem nasedla reklamam, ki pravijo, da je pranje pri 40 stopinjah dovolj. Ja, saj je oprano, vendar na brisačah ostanejo bakterije in perilo začne smrdeti. Na brisačah je veliko bakterij, zato tudi hitreje in bolj smrdijo.

6. Prepočasno sušenje perila

Ta problem se je pri meni pojavil v prehodnem obdobju, ko je bilo zunaj relativno hladno, niso pa še kurili. Ker pa se po novem moje brisače vrtijo na 1200 obratih centrifuge, je tudi sušenje izredno hitro. Če je mogoče, jih dam na balkon, da jih posuši veter.

7. Sušenje v vlažnem prostoru ali v vlažnem vremenu

S tem nimam osebnih izkušenj, se pa po forumih piše o vlažnih kleteh in postrešjih. Tam bodo brisače zanesljivo zasmrdele.

8. Razno

Nekateri priporočajo dobro sortiranje perila oz. pranje samo brisač, kar se meni zdi logično. Perilo sortiram na belo, na svetlo, srednje, temno, rdeče. Posebej perem posteljnino in brisače.

Upam, da so vam zgornji nasveti koristili in da bodo vaše brisače postale mehke in dišeče. Ni rečeno, da bodo smrdeče brisače postale zopet dišeče, pravijo na forumih. Sama še testiram in poskušam odkriti vse moteče dejavnike za smrad. Sem pa pogruntala še nekaj: manj smrdijo dražje brisače in tanjše brisače. Torej bom v bodoče kupovala dražje tanjše brisače.

8 komentarjev:

  1. Še en nasvet:
    Jaz namesto mehčalca večkrat uporabljam kis za vlaganje. Ista količina kot velja za mehčalec.
    Perilo nima nikakršnega vonja po kisu, pa še vodni kamen odstranimo. Perilo je mehko in sveže.
    Preizkušeno!
    LP
    Milena

    OdgovoriIzbriši
  2. Milena: hvala za dodaten nasvet, ga bom preizkusila. Sem pa se spomnila, da lahko brisače smrdijo tudi zato, ker jih premalo posušene damo v omaro.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Oooo, te nasvete si bom pa tudi jaz zapomnila. Si lahko mislite kakšne brisače imamo pri nas, ko so trije moški vsaki dan + sobota na plavalnem treningu, v klorirani vodi, stvari si pa itak redno ne pospravljajo!

    Beli, po snegu dišeči pozdrav iz Maribora.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ha, vidim, da se tudi druge ubadajo z istimi problemi. Jaz sicer brisače vedno perem na 60 stopinj, s prahom, tako da ne smrdijo, se pa zelo hitro usmradijo, če se že, četudi samo enkrat rabljene, sušijo nad radiatorjem v kopalnici.
    Smrdi pa že takoj oprano občutljivo perilo s tekočim detergentom pri 40 stopinjah. Ampak ne vso, najbolj smrdi bombažno.

    Naše babice in mame so vedno dodajale kis pri zadnjem izpiranju volne, češ, za večjo mehkobo in poživitev barve. Kis za vlaganje? Zanimivo, mogoče zato ne smrdi, ker je aromatiziran. Bo treba še to varianto preizkusit:)

    Lp Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Moj problem pa so majice, ki jih operem na 30 in pod pazduho še vedno smrdijo po znoju in če po tem zašvicaš je katastrofa. In mi je moja draga sestrica povedala recept: v šprico (une, ki so za šricat rože) daš žličko sode bikarbone, dodaš toplo vodo, počakaš, da se stopi in potem izdatno našpricaš majice pod pazduho, pustiš zadevo nekaj ur in potem opreš in majice res ne smrdijo več.
    Na splošno se da s sodo, kisom za vlaganje in soljo marsi kaj očistiti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Drage dame, hvala za vaše nasvete in izkušnje. V Deloindom tudi poteka debata o smrdečih brisačah. Dodajanje kisa priporočajo na začetku pranja, da se perilo pere v mehki vodi.

    Obdelava prepotenih majic s sodo bikarbono pa je neke vrste razkisanja tekstila pred pranjem. Mogoče bi bilo smiselno razkisati telo.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi jaz sem imel težave s tem smradom. Ne samo brisače, tudi majice,hlače,...
    No pol sem začel prati ločeno :) ubistvu perem samo svoje perilo (ne mešam perila z drugmi člani v gospodinjstvu)
    -tekočega detergenta sem se znebil. Uporabljam samo še praške
    -zmanjšu sem količino praška in mehčalca (včasih sem dal vedno čez (max), da bo ja čim bolj dišal
    -pred vsakim pranjem sperem posodico namenjeno prašku/mehčalcu
    -na pol leta dam v prazen pralni stroj kis in na 90C
    -če se le da sušim zunaj
    -takoj ko je pranje končano, dam perilo ven
    -perilo mora bit dobro raztegneno, da se enakomerno posuši
    -če ne morem sušit zunaj nikoli ne perem na 800obratov (1200 minimum)

    aja pa ne kupujem več oblačil iz sintetke

    opazil sem tut da so nove (kakovstne) cunje zelo odporne pred "smradom" dokler pač ne izgubijo momenta "novega" :D

    Zdej mam še eno vprašanje, predel v pralnem stroju, kjer se nahaja posodica za prašek/mehčalec, kako ščistit umazanijo (črne barve- plesn,glive -pač to kar zasmrdi perilo) ... fora je, da je lukna premajhna in z roko ne dosežem. + ta predel ni raven, in se te glive zažrejo v vsak rob,luknce,...
    lp
    enTIP

    OdgovoriIzbriši
  8. @enTIP: Hvala za izčrpno poročilo vaših izkušenj. Vse to tudi jaz počnem in rezultat je "dišeče" perilo. Ja, tudi to posodico je potrebno redno čistiti. Jaz jo po vsakem pranju, ko pralnega stroja nekaj časa ne potrebujem, izvlečem in splahnem.

    Na mojem pralnem stroju ima posodica poseben gubm, ki ga moram pritisniti, da pride ven. Ta gumb je skrit bolj v notranjosti. Kako je pri vašem pralnem stroju, ne vem, malo raziščite. Ponavadi je potrebno kar močno potegniti, da lahko posodico izvlečemo.

    Zelo umazano posodico kar namočite čez noč v vroči vodi in detergentu. Ko je bil moj pralni stroj še nov, sem to posodico občasno oprala v pomivalnem stroju. Hmm, zakaj to več ne delam?

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši