četrtek, 25. november 2010

Življenje: Nova okna - vlažno stanovanje

Vedno znova se razveselim, ko nekdo potrdi moje mnenje o sodobnih super neprodušnih oknih. V novembrski številke revij Glas gospodarstva je bil objavljen intervju s Petrom Novakom, dekanom Visoke šole za tehnologije in sisteme v Novem mestu.

Objavljam nekatere njegove izjave:

"... Poleg tega se pojavljajo težave v nekaterih novih kot starih stavbah zaradi prevelike tesnosti oken. Tesnost oken se je z novimi okvirji in tesnili namreč tako povečala, da naravno prezračevanje skozi okenske reže skoraj ne more več zadostiti izmenjavi zraka. Zaradi tesnosti se poveča relativna vlaga v stanovanjih nad 60-70%, kar negativno vpliva na ugodje ljudi in na stavbo, saj se lahko pojavi plesen na hladnih površinah stavbe."

V: Zakaj sploh vgrajujemo takšna okna?

"Trend proizvodnji in vgradnje tesnih oken prihaja iz Nemšije in Avstrije oziroma z območij s sorazmerno veliko močnega vetra. Ko se namreč ta upre v stavbo, ob slabem tesnjenju skozi okna pozimi v notranjost prihaja hladen zrak in hladi prostore. ...

V Sloveniji pa nimamo močnega vetra, le občasno burjo, zato je zadostovalo naravno prezračevanje skozi normalno tesna okna. Nikoli ni bilo težav s plesnijo, razen ob grobih napakah v izolaciji stavbe. V stavbah z novimi tesnimi okni pa naravno prezračevanje ne zadošča več, zato je treba okna pozimi odpirati, pri čemer izgubljamo relativno veliko toplote, ali pa vgraditi prezračevalni sistem. V novih stavbah ni težko predvideti nov prezračevalni sistem, težava se pojavi v starih objektih.

Če se ob prenovi zamenjajo okna, ki tesnijo, nekoč suho in prijetno stanovanje postane vlažno in slabo, za življenje neprimerno, nujno je pogosto zračenje v vseh letnih časih.Tudi zahteve po posebni RAL montaži oken so v naših vremenskih razmerah pretirane in nepotrebno povečujejo stroške."

Res ne vem, ali se samo jaz tako sekiram, ker je vedno več domov plesnivih in neprimernih za življenje? Plesen je res področje, kjer bi se lahko veliko naučili na napakah drugih. V Nemčiji je že 30% stanovanj neprimernih za bivanje - kar pomeni, da imajo plesnive cele stene, ne samo malo v kotu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar