nedelja, 14. november 2010

Življenje: Nepospravljena klet - obremenjujoča preteklost

Nedelja se izteka, jutri je ponedeljek.

Nekaj sem iskala po internetu in ugotovila, da vse te besede vsebujejo besedo AVITA: postavita, odpravita, zavita, navita, pravita, pripravita, pojavita, sestaviti, pravita , pozdravita, gravitacije, stavita, pripravita, odpravita, slavita, ustavita. Verjetno jih je še več.

Včerajšnji obisk Ikee je bil izredno uspešen. Omara in miza sta že zmontirani, stara omara je razstavljena in bo počakala na kosovni odvoz. Nakup nove omare je vedno priložnost za pospravljanje in sortiranje. To me še čaka, ko se bo pohištvo dobro prezračilo.

V našem bloku so bila na prodaj tri stanovanja in vsa so se dokaj hitro prodala. In sicer takrat, ko so dobila ustrezno nizko ceno. Zadnjič sem skozi priprta vrata pokukala v klet naših novih sosedov in se zgrozila - bila je nabito polna starih in neuporabnih stvari. Vse bi lahko odnesli direktno v kontejner, pa ne bi bilo škode. Mimogrede: stanovanja v našem bloku se dobro prodajajo prav zaradi velike kleti (10 -12 kvadratnih metrov) in balkona.

Kot vemo, klet v feng shuiju predstavlja preteklost. Več krame imamo tam, bolj nas preteklost obremenjuje. Včasih se je težko ločiti od predmetov, vendar moramo to redno delati. Ko sortiramo, si zamišljajmo, da bi bila naslednji dan poplava in nam vse odnesla. Bi lahko živeli naprej? Ali ne bi že čez nekaj časa pozabili na predmete iz kleti? Ja, bi! Ostanejo nam spomini in živi ljudje. Ti so pomembni.

Ker imam ta teden trikrat trening, se grem namakat v bazično kopel. S sabo bom vzela dobro knjigo in veliko kozarec vode.

Zopet sem odkrila kopiranje naših člankov brez navedbe vira. Kontaktirala sem administratorja in sva se lepo pogovorila. Odločil se je za umik ukradenih člankov. Sumim, da je večina člankov na njegovi strani objavljena na takšen način, vendar nisem imela časa preverjati. Zato bi druga možnost, ki sem mu jo predlagala (navedba avtorja in virov) preveč bodla v oči.

Bodimo pošteni - vsi kdaj pa kdaj kaj prepišemo. Ampak, tega nikoli ne počnem tako, da bi dobesedno kopirala odstavke drugih avtorjev. Ne, druge vire vzamem kot inspiracijo ali dodatni vir informacij, potem pa jih napišem po svoje. S svojimi besedami in na podlagi svojih izkušenj. V njih dam svoj trud in energijo.

Nekateri pa si še vedno domišljajo, da je kraja člankov dovoljena in da jih ne bo nihče odkril. Aha, in to v majhni Sloveniji. Vsaj ena prednost, ki jo imamo.

2 komentarja:

  1. Draga Helena, kako zelo drži tole o natlačeni kleti! Imam srečo, da sem se nekajkrat preselila,nazadnje celo iz prostorne hiše v manjše stanovanje; na ta način sem se na trdo odvadila hrčkanja in zdaj redno delam izbore za lažje nadaljnje potovanje. Posloviti se od preživetih predmetov je očiščujoče tako in drugače...

    OdgovoriIzbriši
  2. Irma: upam, da bodo vaše izkušnje vzpodbudile vse "hrčke" in se bodo ta vikend zapodili v svojo klet ... Čiščenje res osvobaja in letošnje leto je idealno za to.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši