ponedeljek, 29. november 2010

Zdravje: Brez glutamata očitno ne gre

Nemški prvi program nacionalne televizije (ARD) se je pred kratkim cel teden posvečal prehrani. V vseh oddajah so izpostavili to temo, od kuharskih do političnih.

Zame najbolj zanimivo odkritje je bila reportaža o prehranskih dodatkih, še posebej o "hefeextrakt" - kvasnem ekstraktu. Hm, kaj pa je spornega, boste rekli, saj kvas pa je ja dober kot dodatek, vsebuje vitamin B in ni strupen.

Ja, dragi moji, zato, ker kvasnemu ekstraktu, ki sicer vsebuje naravni glutamat v manjših količinah, dodajo še "umetnega" in sicer toliko, da ga je približno 7%. Tega umetnega dodatka pa ni potrebno deklarirati, ker delež "naravnega ojačevalca" samo "malo" povečajo! Kar v praksi pomeni, da lahko proizvajalci na embalažo napišejo "brez dodanih ojačevalcev okusa in barvil". Vse je legalno, po EU zakonih, so izvedeli prodorni novinarji ARD.

Na žalost tudi eko izdelki vsebujejo kvasni ekstrakt, kar pojdite si prebrat etikete. Je naraven? Mu je dodan še "umeten" glutamat? Ne vemo!

Tim Mälzer, znan nemški televizijski kuhar je naredil zanimiv poskus:

Za kuhanje brokolijeve juhe je uporabil enako količino sestavin, kot je bilo deklarirano na juhi iz vrečke znanega proizvajalca. V en liter vode je prišlo samo 50 g brokolija in malo začimb ter veliko olja. Juho je poskusil in ugotovil, da nima okusa. Potem pa je mešanici dodal kvasni ekstrakt (poučili so ga, da lahko izbira med različni okusi - piščančjim, govejim, divjačinskim ...) in "ustvaril" juho, kot iz vrečke. Identičen okus je dobil, je ugotovil kuhar.

Od zdaj naprej pazite na varljive marketinške obljube, ki vam jih servira živilska industrija, pa naj bo konvencionalna, ali eko. Sem se pa spomnila, da je na začimbki, ki jo kupujem, že pred 10 leti pisalo, da je brez kvasnega ekstrakta. Takrat še nisem razumela, pred čim bi me radi obvarovali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar