torek, 2. november 2010

Recept: Enoločnica z bučami, čičeriko in rižem

Mateja Reš mi je poslala recept za bučno enolončnico, ki je bil objavljen v Nedelu (ena od zadnjih številk). Če nimate idej za jutrišnje kosilo - takoj po bučo!

Mateja je mlajša sestra Ruth Podgornik Reš, mama treh otrok, neutrudna misionarka zdravega načina življenja, dobra kuharica in blogerka.

Vsi tisti, ki ste na protiglivični dieti, lahko zmanjšate količino ogljikovih hidratov, torej enolončnici ne dodate riža in/ali čičerike in/ali graha. Je pa enoločnica zaradi teh sestavin zelo yang, kar pomeni, da pogreje.

Še recept:

ENOLONČNICA Z BUČAMI, ČIČERIKO IN RIŽEM

½ pora
2 žlici olja ali druge maščobe
1 steblo stebelne zelene
1 strok česna
1 lonček zamrznjenega graha
1 lonček kuhane čičerike
1 kos buče (700 g)
6 češnjevih paradižnikov ali žlica paradižnikove mezge
1 vejica svežega ali ščep suhega timijana
1 vejica svežega ali ščep suhega origana
1 dl riža
sol
poper
1 žlica sojine omake
1 brizg limoninega soka

Por očistimo in narežemo na kolobarčke ali koščke, odvisno od tega, kako ga naši domači sprejemajo. Česen olupimo in nasekljamo. Bučo narežemo na primerno velike koščke. Steblo stebelne zelene narežemo na rezine, liste zavržemo. Češnjeve paradižnike prerežemo čez pol.
V široki kozici segrejemo olje, dodamo por, česen, koščke buče, stebelne zelene, češnjeve paradižnike, zamrznjen grah in pražimo par minut. Dodamo timijan in origano ter zalijemo z vodo. Dodamo riž in zalijemo z vodo. Dodamo kuhano čičeriko in kuhamo 20 minut, toliko, da se koščki buč zmehčajo. Začinimo s soljo in poprom, dodamo sojino omako ter izostrimo okus z brizgom limone.

Sojino omako dodamo takrat, ko smo prenehali kuhati. Če sojine omake nimamo, okus juhe lahko močno obogatimo s kvasovimi kosmiči ali pasto. Dobimo jo v večjih trgovinah ali trgovino z zdravo hrano.

Naj vam tekne!

Ni komentarjev:

Objavite komentar