ponedeljek, 27. september 2010

Zdravje: Zmote o zakisanju telesa

V iskalnik sem vtipkala besedo zakisanost in bila prijetno presenečena, koliko rezultatov sem dobila. Po podrobnejšem branju posameznih člankov pa sem bila najprej razočarana, nato pa jezna. Kakšne bedarije pišejo nekateri! Po mojem mnenju celo takšne, ki so škodljive za zdravje.

Najbolj so me rezjezili tisti, ki kopirajo moje (naše) članke in to brez navedbe vira. Pa kaj si mislijo, da jih ne bomo odkrili? Prepišejo cele odstavke, prekopirajo tabele in nasvete - in pri tem delajo reklamo za konkurenčne izdelke ali izdelke, ki nikakor ne bodo pomagali pri razkisanosti.

Zdaj me že poznate in veste, da vsakemu kradljivcu mojega intelektualnega dela napišem ostro pismo, če ne pomaga še eno in zagrozim s tožbo. Ponavadi se hitro zmenimo, saj je dokazno gradivo zelo jasno.

Če boste tudi vi brali članke o zakisanosti, naj vam bodo v pomoč tile kriteriji, po katerih boste spoznali slaba in nestrokovna besedila:

1. V besedilu se omenja, da zakisanost imenujemo tudi acidoza
Acidoza je medicinski izraz, ki se navezuje na pH krvi, zakisanost pa označuje stanje v celem telesu. Zakisana so naša tkiva, mišice, medcelična tekočina, tekočina okrog sklepov ...

2. Vas prepričujejo, da ionizirana voda pomaga razkisati telo
To pišejo prodajalci ionizatorjev vode, zato jim ne nasedajte. Zakaj je ionizirana voda škodljiva za zdravje, si preberite tukaj.

3. Telo lahko razkisamo samo z bazično prehrano
Ja, to bi bilo zelo lepo. Na žalost vsebuje današnja hrana dosti premalo mineralov in elementov v sledovih, da bi lahko razkisali samo s hrano. Organski minerali v živilih so seveda najboljši vir za mineralizacijo telesa, vendar jih ni dovolj. Poleg tega smo v sodobnem svetu izpostavljeni različnim drugim obremenitvam, ki zastrupljajo telo; za razstrupljanje pa prav tako potrebujemo minerale. V ordinaciji smo vedno znova presenečeni, ko dobimo rezultate iz nemških laboratorijev - koliko mineralov in vitaminov manjka pacientom. Včasih se res sprašujemo, kako lahko nekdo sploh še živi, tako nizke so vrednosti.

Moj možiček, ki bere strašno učene knjige o zakisanosti, mi je povedal, da samo z enim kosom torte izničimo efekt 14-dnevne bazične prehrane. Torej, 14 dni se strogo držimo diete (80% bazičnih živil - kdor je to poskusil izvajati, ve, kako težko je) in samo z enim kosom sladke tortice porabimo mikrograme mineralov, ki smo jih "nahčkali" v dveh tednih.

Za razkisanje nujno potrebujemo bazične minerale, seveda v obliki citratov in naravnega izvora, zraven pa bazične kopeli, ki jih še vedno ne jemljemo dovolj resno, čeprav zelo, zelo pomagajo razkisati.

4. Ne priporočajo merjenja urina
Pred začetkom razkisanja telesa si moramo izmeriti pH urina. Nekateri potrebujejo to merjenja, da se sami prepričajo o zakisanosti telesa. To so predvsem moški, ki imajo raje številke kot pa seznam simptomov. Zakisanost si moramo izmeriti zato, da vidimo, kako močno smo zakisani, in da preverimo, ali ledvice sploh lahko izločajo kisline. Več o merjenju si preberite tukaj.

Nekateri avtorji (ali prepisovalci) sicer priporočajo merjenje pH, vendar jim zadošča slina ali enkratno merjenje. To je najbolj očiten znak, da o tematiki nimajo pojma. Takšno stran brez slabe vesti zaprite in pozabite.

5. Ne vedo, da jutranji urin mora biti kisel
Ponoči telo razstruplja in strupi imajo ponavadi kisel pH. Zato je jutranji urin pri vseh ljudeh kisel. No, ne pri vseh. Če imamo težave s t.i. blokado ledvic, potem bo jutranji urin nad 6,5 pH, tudi do 7,5 pH pride. To ne pomeni, da nismo zakisani, to pomeni, da se moramo najprej posvetiti ledvicam in šele nato razkisanju z bazičnimi minerali.

6. Priporočajo dihalne vaje za razkisanje
Oh, še ena zmota, globoko dihanje zakisa, kar je dobro upoštevati pri telesni vadbi.

27 komentarjev:

  1. Hvala lepa za nasvete.
    Sime

    OdgovoriIzbriši
  2. kopiranje vaših prispevkov sem jaz tudi opazila in ni jih malo, tako da si ti "strokovnjaki " zaslužijo zelo ostro opozorlo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Lepo, lepo prosim, da mi sporočite, ko boste opazili krajo člankov. Saj nimam nič proti, če navedejo avtorja in vir, ampak kitenje s tujim perjem, me pa zelo moti.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  4. Torej so vsi proizvajalci ionizatorjev vode farsa?
    Ali so slučajno kateri, ki se jim da pogojno zaupat? Kajti sam že lep čas pijem vodo iz ionizatorja, pa moram rečt, da mi trenutno vse fajn štima, glede pH in zdravja.
    Ne bi rad vedel, da sem zastonj dal veliko denarja za nič.
    Torej se lahko omeni kakšnega proizvajalca, ki to prodaja (ionizatorje, ki ne delajo)?
    Hvala
    Mike

    OdgovoriIzbriši
  5. Mike: ne gre za posamezne proizvajalce in prodajalce ionizatorjev, gre se za sam princip pri ionizatorjih. Vse sem napisala v članku na povezavi: da je bazična voda škodljiva predvsem za črevesje, da ionizirana voda ni dovolj čista, da ...

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  6. Sem se malce prestrašila. Včeraj čez dan sem namreč pričela z merjenjem PH. Danes zjutraj pa sem imela že dvakrat med 7.3 in 7.6 (težko določim kam pašem)!!! Ponoči sem bila danes izjemoma zelo žejna in sem spila 3dcl razredčenega soka - je lahko to vplivalo na rezultat. Kaj pa menstruacija?
    Hvala in lep dan!

    OdgovoriIzbriši
  7. Med menstruacijo ne merimo pH urina, ker se vedno malo krvi primeša v urin. Kri ima pH okrog 7,3 in seveda vpliva na pH urina.

    Hrana ne vpliva na merjenje urina, vpliva stanje v "notranjosti" telesa. Če smo zdravi, lahko dva dni jemo bedarije, ki zakisanjo, pa bo naš urin še vedno takšen, kot je treba.

    Še dodatno pojasnilo: hrana vpliva samo količinsko.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  8. A tako, hvala za informacijo, torej bo en teden potrebno počakati.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  9. Spoštovana!

    Kaj menite o pitju vode iz kapnice, torej deževnice, seveda primerno filtrirane. Takšno pač uporabljamo, saj tu kjer živimo nimamo urejenega vodovoda.
    Hvala za odgovor in lep pozdrav!
    Marko

    OdgovoriIzbriši
  10. Marko: Nisem strokovnjak za deževnico. Če bi jo morala sama uporabljati, bi redno delala kontrole. Predvsem na kmetijske strupe in fekalije. Črevesje se hitro navadi na umazano vodo, vendar to ne pomeni, da je dobra za telo. Če bi pila vodo iz pipe pri moji mami, bi takoj dobila drisko, pa govoriva o mestnem vodovodu.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdravlejni.

    Najprej bi se rada zahvalila za odličen članek. Končno, da izvem PRAVE informacije.

    Imam eno vprašanje. Ko ste omenjali, da 1 kos tortice izniči 2 tedenski trud - ste msilili, da izniči četudi smo jemali razne dodatne minerale (npr.: v kapsulah, razne alge itd.) ali le, če smo jedli samo zdravo hrano (ki pa ima dandanes premalo mineralov) brez kakšnih mineralnih dodatkov? Ker ravno to je največji problem - vztrajat in se odrekat vsakršnemu kočku tortice, pice, salame. Je to res tako zelo "uničujoče" med dieto.


    Zanima me tudi koliko časa traja razkisanje telesa. Vem, da je odvisno od stopnje zakisanosti ampak nekje sem prebrala, da vsaj 3 mesece. Je to res?

    Pa še kire minerale, prehranske dodatke, napitke itd. priporočate med dieto.

    Hvala in LP :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Anonimni: Ne, tortica izniči trud, če smo nameravali razkisati samo z bazično dieto (hrano). Če pa jemljemo dodatne minerale (zame je pomembno, da so dovolj koncentrirani - v algah je premalo mineralov za razkisanje - in da so rastlinskega izvora). Kako dolgo traja razkisanje pa ne moremo paušalno povedati, na vsak način pa 9 do 12 mesecev. Napredek razkisanja si lahko sami merimo z indikatorji. Priporočam pa seveda tele minerale: http://www.avita.si/index.php?k=4. Še več nasvetov: http://www.avita.si/index.php?nid=85.

    Lp
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  13. Spoštovani!
    Moje počutje je katastrofalno, brez energije,kronično utrujeno in zaspano, pomanakanje koncentracije, ...,moj osebni zdravnik mi ne pomaga kaj prida. Na intenetu najdem vašo stran, malo preberem in si naročim lističe za merjeneje ph v urinu. In rezultati? ja po mojem grozni.Moj Ph se giblje okoli 5.5 in le enkrat v treh dneh se je povzpel na 6.8!
    Ali mislite da bi bilo dobro da se oglasim pri vas v ordinaciji ali se kar lotim razkisanja telesa?
    Lep pozdrav Jože

    OdgovoriIzbriši
  14. Jože: Lahko pridete v ordinacijo, vendar je čakalna doba 4 mesece. Ste močno zakisani, zato takoj začnite s programom razkisanja. http://www.avita-katalog.si/index.php?nid=85

    Ne pozabite na Cellagon aurum ali Pianto, ker vam glede na simptome primanjkuje veliko mineralov in vitaminov. Pijete dovolj vode?

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  15. Spoštovani!
    Spijem vrjetno premalo vode, če velja na vsakih 25kg telesne teže 1 liter vode.Po tem izračunu bi moral spiti dobre 4 litre.Bom upošteal vaše nasvete in upam da bo pomagalo.

    Zanima me ali je potrebno jemati Cellagon aurum in Pianto,ali enega od teh dveh po lastni presoji?
    LP Jože

    OdgovoriIzbriši
  16. Jože: ker boste oba sadno-zelenjavna napitka morali jemati več mesec, ju lahko izmenično uživate. Ugotovili boste, da je Pianto dosti manj prijetnega okusa, vendar je izredno, izredno učinkovit. Cellagon pa je za razvajanje brbončič ... Oba napitka sta koncentrata, zato ga razredčimo z vodo (navodila so na etiketi), v njih pa so celi sadeži, zelišča, probiotiki, omega 3 maščobne kisline ...

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  17. Pozdravljeni!

    Če med postopkom razkisanja uživamo Pianto in bazični prašek, kakšne naj bi bile potem vrednosti ph urina zjutraj in kakšne čez dan? Ali je kaj narobe, če se zjutraj samo malo spusti pod ph 7?
    Hvala in lep pozdrav!

    Uroš

    OdgovoriIzbriši
  18. Spoštovana gospa Helena,
    Eno vprašanje imam, če mi lahko pomagate. Imel sem veliko težav zaradi katerih sem se pogosto zdravil z antibiotiki, imel sem tudi poseg (hemeroidi). Zadeve so se, kar zadeva zdravja precej uredile, žal pa me še vedno, kljub vsem ukrepom, bolj zdravi prehrani itn., itn., pogosto napenja. Imel sem tudi razbohoteno candido, ki pa je na bioresonančnem testu ni pokazalo več. Ne vem kaj vi pravite na jutranji test s pljunkom v kozarec vode, ampak pri meni se slina vedno potopi in to zelo hitro. Test kislosti tako sline kot urina ne kaže na zakisanost telesa. Tudi nasploh se ne razvajam z nobeno slabo prehrano, še manj pisačo.

    OdgovoriIzbriši
  19. @jože: Ste si pH urina merili tri dni in sicer cel dan? Če vas napenja, je lahko zaradi zakisanosti telesa, pomanjkanja encimov in napačne črevesne flore. Do encimov si lahko pomagate z Enzymatinom (http://www.avita.si/vitamini-minerali-encimi/enzymatin), črevesno floro pa popravite s probiotiki Bactoflor 10/20 (http://www.avita.si/probiotiki/bactoflor-10/20-probiotiki-za-odrasle-100-kapsul). Oba prehranska dopolnila jemljite najmanj tri mesece, da se stanje stabilizira. In, seveda pazite na prehrano.

    LP,
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  20. Spoštovana gospa Helena! Zanima me, če lahko bazične praške za razkisovanje uživamo neprekinjeno, vso leto (oziroma kolikor rabimo da telo razkisamo), brez kakršnih koli želodčnih ali ostalih problemov. Hvala za odgovor.

    Lep pozdrav, Petra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, Petra!

      Seveda lahko jemljete bazični prašek neprekinjeno, saj je to prehransko dopolnilo, ki nima škodljivih stranskih učinkov. Kdaj boste dovolj razkisali, pa si lahko sami preverite z merjenje pH urina.

      LP
      Helena

      Izbriši
  21. Lepo pozdravljeni.
    Mene pa zanima ali jemanje olja črne kumine lahko vpliva na to, da mi pokaže nepravo vrednost pri meritvi?
    So kakšna druga cenejša dopolnila namesto kupljenih praškov, ki jih lahko pridobimo sami iz narave?
    In zadnje vprašanje - pri hranjenju otrok, oziroma dojenčkov svetujejo kuhano hrano, kuhan krompir, kuhano zelenjavo in kuhano meso. Se pravi, da otroka že v štartu zakisamo in to z nasveti tistih, ki svetujejo, kako zdravo prehranjevati otroka?

    Hvala za vse odgovore. Lep pozdrav,
    Ana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ana, olja ne vplivajo ne merjenje pH; ker so nevtralna. Alternativ za bazične praške ni, ker iz prehrane dobimo premalo mineralov za razkisanje telesa. Način prehrane ni odločilen, ampak vrsta živil. Ker pa majhnim otrokom res dajejo preveč OH in sladkorjev, se lahko hitro zakisajo. Če ne jedo veliko zelenjave ... do lahko zakisani tudi že pri petih letih.

      LP
      Helena

      Izbriši
  22. Pozdravljeni!

    Mene pa zanima, je mogoče za moje težave krivo zakisanje telesa? imam namreč probleme z aknami in jemljem tudi tablete Roccutane že 5 mesecev vendar se stanje še vedno ni izboljšalo. imam tudi hormonske težave. Nevem ve č kaj bi lahko bil razlog za nastajanje aken, tudi moja dermatologinja mi ne zna povedati točnega razloga, dajejo mi samo tablete ampak ni nobenega učinka.

    lp

    Petra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, Petra!
      Akne lahko nastanejo zaradi hormonskega neravnotežja, slabo delujočih jeter (in žolčnika) ali pa zaradi posebnih pršic demodex, ki se zadržujejo v porah. Možna je tudi kombinacija dveh vzrokov, npr. hormoni in jetra, ali pršice in jetra.
      Če po hormonskih tabletah ni bolje, so najverjetneje krive demodex pršice. Obrnite se na ordinacijo Golenhofen.si, oni vam bodo znali pomagati, tako z diagnostiko (lahko jih boste videli pod mikroskopom), kot s terapijo.
      LP
      Helena

      Izbriši
  23. Gospa. Dajte mi povedat kdaj, kolikokrat na dan in koliko dni zapored je treba meriti pH urina za ugotavljanje stanja v povezavi z potencialno zakisanim telesom. Ter glede zajemanja urina: če tudi velja sredinski del izločanja zajeti? - kot, ko gremo v laboratorij dat urin za teste. Oziroma, če je še karkoliz za vedet.

    Hvala in LP.
    Alen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alen, merimo si 3 dni, ampak ni treba, da so zaporedni. Za dober rezultat potrebujemo 6 do 8 merjenj na dan. Če dovolj pijemo, ni problem iti 6 x na stranišče. Zbiranje urina ni potrebno, samo polulamo se na listič za merjenje pH. Listič takoj reagira in pokaže barvo s pomočjo katere odčitamo pH.

      Izbriši