nedelja, 26. september 2010

Rožice: Jesen v Murglah

V petek sem pospravila večino enoletnic in pustila samo tiste, ki še vedno brezhibno izgledajo: koprive in trave. Izza njihove sence so prišle heuhere, iz vrtnarije pa krizanteme. V mislih že sestavljam jesenske zasaditve, na vsak način bodo v njih korokije, mačehe, heuhere in bršljan. Tudi čebulice tulipanov so že doma in čakajo, da jih posadim v lonce.

Atrijski vrtovi (v Murglah) imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti. A o tem kdaj drugič. Kot vsaki vrt ima tudi naš vrt različne klimatske cone in temu primerne so tudi zasaditve. Zanimivo je to, da je ravno za zidom, ki gleda prosti jugu, tudi najbolj mrzlo in vlažno. Bambusi se tam zelo dobro počutijo!

Kljub velikim težavam s požrešnimi kobilicami in številnimi gosenicami, da o hroščih in polžih ne govorim, je bila letošnja zasaditev najlepša do sedaj. Kaj pa vi menite?

Če bo koga zanimalo, kako je v murgelskem vrtu izgledalo letos zgodaj poleti, si naj ogleda tukaj (junij) in tukaj (julij).

Moja ljubljenka, japonska aralija, ki je pridno rasla, zato nimam pojma, kam jo bom dala pozimi



Cigaretka nas letos ni razočarala; tudi moj mož jo je postavil na prvo mesto in zahteval, da jo naslednje leto vključim v zasaditev.

Senčni del pod napuščem, ki z bambusi in hostami preide v vrt

Cigaretka daje dinamiko, rumena detelja jo umirja

Levo v loncu je dren, ki se bo obarval v rumeno, tako listi, kot stebla. Listi bodo seveda odpadli in ostale bodo veje, ki bodo popestrile zimski vrt.

Sprva sem bila skeptična nad kombinacijo novozelandske trave, novogvinejske vodenke, mulenbekije in penisetuma, potem pa se je izkazala za trpežno, zdravo in prijetno za oči.



Pod pokrito teraso so prevladovale zemeljske barve

Senčni del pokrite terase, kjer se vedno najbolje počutijo koprive





Na tem mestu smo zadnjih pet let imeli sivko. Zaradi starosti in napačne nege smo jo letos odstranili in dobili prostor za dodatne lonce. Vsem nam je bilo izredno všeč, ko smo dobili zaščiten prostor za sedenje (pol milijona dodatnih komarjev, ki so našli svoj domek v rožicah, nas ni ni skrbelo, saj teraso predvsem uporabljamo podnevi).

Eden najljubših pogledov

Tudi tole

Trave so res nekaj zelo uporabnega pri enoletnih zasaditvah, saj "zrahljajo" kompozicijo, hkrati pa vnesejo nežno dinamiko

Lantana se je na soncu odlično počutila, z njo ni bilo nobenega dela, samo bele mušice smo stalno preganjali


To je del vrta za zidom, ki gleda točno na jug. Vodenke so čez dan dobile dovolj svetlobe, da so pridno cvetele celo sezono. Levi lonec sem na to mesto postavila v sredi julija, desnega pa šele avgusta - a vidite razliko v količini cvetov? Pravo rastišče je najbolj pomembno za dober razvoj rastlin (kot pri ljudeh ...).

Kombinacija rumenega abutilona, temne batate in temnega penisetuma mi je tudi bila izredno všeč. Ostala je samo še trava, ki jo bom do mraza uporabila za jesensko dekoracijo.

4 komentarji:

  1. Lidija: hvala za kompliment. Naslednje leto bo kar težko preseči letošnji koncept. Mogoče bo še bolj špartansko ...

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  2. Res zasaditve ob katerih mi zaigra srce. In sem istočasno nevoščljiva, ker jaz nimam takooo lepih....

    Lepo pozdravljeni, Sonja

    OdgovoriIzbriši
  3. Predlagam, da uživate v zasaditvah, dokler nam (jim) mraz ne da svojega pečata ... Kako bo naslednje leto, pa prepustite takratnemu navdihu. Vsaj sama počnem že nekaj let tako, pa sem več kot zadovoljna. V teh dneh so bele verbene, pa koprive različnih sort, pa roza zvezdaste pelargonije po koritih še tako krasne (in bujne rasti), da je nekaj ciklam, okrasnega zelja in rumenih krizantem komaj našlo kaj prostora okoli hiše ... Brez slednjih pa jesen zame tudi ni prava jesen!

    OdgovoriIzbriši