torek, 31. avgust 2010

Zdravje: Ledvični kamni - kako si pomagati?

Članek je objavil portal Enaa, na njega pa so me opozorile Pozitivke. Ko ga boste prebrali, boste rekli, da članek v redu: pregleden, s praktičnimi nasveti, verodostojen. Meni je to premalo!

V članku lepo piše, da je vzrok za nastanek kamnov kislost urina in nepravilna prehrana. Ja, vzrok je zakisanost telesa. Zakaj pa med nasveti ne najdemo predlogov za spremembo jedilnika (živil, ki ne zakisajo)? Zakaj torej ne pišejo o razkisanju telesa? Sem preveč zahtevna?

Ledvični kamni so v 90% posledica zakisanja, kar lahko ugotovimo z merjenjem pH urina. Če je dnevna krivulja urina zelo kisla, so ledvični kamni nastali zaradi zakisanosti. Zakisa pa hrana, ki je največ in najraje jemo: meso, ogljikovi hidrati, sladkarije.

Bazični minerali, ki so v obliki citratov, so zelo učinkoviti pri raztapljanju ledvičnih kamnov (ali peska). Program za razkisanje najdete tukaj.

Članek: Kako olajšamo težave z ledvičnimi kamni?

Ledvični kamni so zelo boleča in neprijetna nadloga, vendar lahko z naravnimi zdravili učinkovito preprečujemo njihov nastanek ali jih vsaj zmanjšamo.

Nastanejo predvsem zaradi presnovnih motenj, ki pospešujejo izločanje snovi, odgovorne za nastanek kamnov, včasih je vzrok tudi okužba sečil, kislost urina in nepravilna prehrana. Kako olajšati težave ob nastanku ledvičnih kamnov?

Pijmo več tekočine!
Najboljša preventiva za nastanek ledvičnih kamnov je redno pitje tekočine, tisti, ki že imajo težave, pa morajo popiti vsaj 8 kozarcev vode na dan. Če imamo težave pri pitju velikih količin vode, jo poskusimo piti v manjših požirkih večkrat na dan.

Ogrevanje obolelega mesta
Na mesto, kjer čutimo bolečine zaradi ledvičnih kamnov položimo grelno blazino ali pa se stuširamo z vročo vodo. Vročina povzroči začasno olajšanje, predvsem pa odvrne našo pozornost od razbolelega mesta in sprosti mišice.

Protibolečinska sredstva
Ob predhodnem posvetu z zdravnikom lahko vzamemo protibolečinska sredstva, ki vsebujejo ibuprofen.

Pomoč svojcev
Prosite katerega od družinskih članov ali prijatelja, da vas nežno masira po hrbtu ali drži roko na obolelem mestu - pritisk seveda ne sme biti premočan.

Seveda moramo nujno poiskati zdravniško pomoč, da ne pride do večjih zapletov pri izločanju ledvičnih kamnov, večkrat pa je potrebna tudi operacija. Kot že rečeno - raje delujmo preventivno in pravočasno poskrbimo za zdrave ledvice.

1 komentar:

  1. Gospe in gospodje ter odrasli se lahko prijavijo v naš donatorski program, kjer lahko darovalci s svojim DONATORSKIM POTRDILO darujejo in dobijo nagrado za reševanje življenja

    Darovalcem damo 1187000 USD za ledvice

    Darovalci, ki želijo darovati druge organe, lahko navedejo tudi ...

    Obrnite se na doctodrsimonponcemd@gmail.com
    Za več informacij..

    OdgovoriIzbriši