petek, 16. julij 2010

Zdravje: Debeli fast food

Fast food je v ZDA med najpogosteje uporabljanimi besedami, vendar se izraz z ekspresno hitrostjo širi tudi po stari celini. Hitra hrana je bila prvotno vsa hrana, ki je potrebovala malo časa za pripravo. Potem so Američani pričeli z odpiranjem restavracij s tovrstno ponudbo hrane do današnjih »Mc., King, Diary…«, ki pa šele v zadnjem času dobivajo prizvok slabe, mastne in nekakovostne hrane.

Od gromozanskih burgerjev, ki imajo 4 kose slanine, sir, majonezo in še pečeno pleskavico in se lahko ponašajo z rekordnimi 1470 kcal in 107g masti do sladkih pregreh kot je »The Bulge« - banana pražena na maslu prekrita s tekočo karamelo, sladoledom in mletimi orehi s smetano in čokoladnimi mrvicami, na katerih se bohoti še jagodni sirup.

Kaj vse si ne izmislijo Američani, da presežejo vse druge narode. Seveda pa se je bitka tukaj šele začela. V Ameriki so si nato izmislili nevarno velike porcije hrane. Tako so vas v Burger Kingu postregli z zajtrkom »Enormous Omelet Sandwich«, ki ima zavidljivih 730 kcal in 47 g maščobe - in to že zjutraj za zajtrk.


Navkljub opozorilom zdravstvenih inštitutov se je med mladino začelo pojavljati ravno obratno mišljenje - neke vrste transgresija na vladno politiko ozaveščanja o zdravi prehrani. Tako mladi po večini posegajo po najbolj mastni, slani in sladki hrani na jedilnikih. Ameriška vlada in mestne oblasti želijo zdaj ustaviti epidemijo debelosti, saj je 63 odstotkov Američanov že predebelih.

Zaradi zdravstvenih težav in enormnih stroškov, ki so se pričeli pojavljati zaradi teh grozljivih prehrambenih navad, je namreč že prišlo do krizne situacije v zdravstvu. Tako je z začetkom tega leta pričela veljati odredba, ki določa, da je na vsakem jedilniku poleg opisa jedi in cene izpostavljena še kalorična vrednot posamezne jedi.

Zaprepadeni boste, ko boste videli, da ima muffin z orehi 500 kalorij - to je enako kot cel krožnik testenin z omako in sirom.Zaradi težav s prekomerno težo med mladino so v več zveznih državah prepovedali prodajo gaziranih pijač in sladkarij po vseh šolah (pri nas je prodaja le teh v porastu).

Seveda pa bodo tudi v tej bitki zmagovale velike korporacije. One ustvarijo problem, s katerim zaslužijo milijarde, nato ga pričnejo reševati in spet služijo milijarde. Krog se ponavlja. Pri vsem tem pa je najbolj žalostno dejstvo, da kljub zgledu, ki nam ga daje Amerika s svojimi gigantskimi najstniki, Fast food prehrana pridobiva na popularnosti.

Vsako leto je več in več Slovencev debelih in celo predebelih - predsvem mladih. Nihče pa se ne vpraša, kaj je alternativa Fast foodu... ja, to je Slow food. Preprosta, zdrava hrana v majhnih količinah, ki jo uživamo počasi in z užitkom v krogu družine ali prijateljev.

Zato se, preden zavijete v restavracijo s hitro prehrano, vprašajte, ali je res vredno tveganja ... in skoraj gotovo se boste odločili za eno od alternativnih oblik prehranjevanja, še pišejo pri enaa.com.

Ni komentarjev:

Objavite komentar